Afternoon Tea på vårt eget vis

När vi har tagit fram detta tekoncept har vi frågat oss hur Alice i underlandet och Hattmakaren skulle dricka sitt te i dag. Dessa färgstarka karaktärer blev den självklara inspirationen för att vi skulle kunna erbjuda dig en härligt njutningsfull testund med spännande produkter. Vi tror att Hattmakaren och Alice dricker ekologiskt te och varierar tesort till varje tillfälle. 

En varm sommardag gör de ett iste på The berry best, det smakrika och läskande teet med jordgubb, hibiskus, blåbär och äppelbitar som ger en härlig färg. De dekorerar med de blå/lila gurkört-blommorna som får flyta runt i det knallröda teet. Till det smaskas det på prisbelönade kakorna “All butter” och citron/fläder. När Alice och Hattmakaren inte vill behöva förbereda en teceremoni så har de ett tekalas med endast den gröna Matcha-techokladen. Då får de det bästa av två världar, choklad och te på en och samma gång. Vårt te-koncept är färgglatt, gott och självklart framställda med endast naturliga ingredienser. Berikssons version av afternoon tea är modern tolkning av den gamla te-traditionen. 

Tekopp _afternoontea _joestea _franks _Stockholmteahouse _Beriksson _web

Foto: Cattis Legelius, www.stockholmteahouse.se 

 

Om Afternoon tea 

Afternoon tea är ett mindre måltid som vanligtvis äts mellan 4 pm – 6 pm. Traditionen kommer från England och blev populär bland överklassen på 1840-talet och det sades ha varit den sjunge hertiginnan av Bedford, Anna-Maria Rusell som gjorde te till en eftermiddagsmåltid. I slutet av 1800-talet skulle denna mattradition anammas av en större del av befolkningen i England. Måltiden bestod då av en kopp te med en stor rosa ros vid sidan av varje kopp, bröd och smör med ett salladshjärta samt krispiga småkakor.

Då man höll en temåltid höll man isär high tea och low tea. Det senare syftade till att man satt och åt vid ett lägre trädgårdsbord medan high tea syftar på en temåltid vid ett lite högre matbord. High tea serverades också oftast senare, vid 5-7 pm.

 

Franks _biscuits _tea

Dansande te och tedans?

Tea dance eller thé dansant på franska är en en eftermiddags eller kvällsdans mellan fyra och sju som utfördes på på trädgårdspartyn. Dansen var en del av eftermiddagste-ceremonin. 

Matcha

Matcha är en tetradition med ursprung från Kina men som har anammats mer i de japanska teceremonierna och idag anses detta vara en av de mest exklusiva teerna i Japan. Matcha som även kallas gnuggat te är gröna teblad som odlas i skugga och får därför en mörkt grön färg. På grund av den långsamma odlingsprocessen samt restriktionerna kring vilka som får odla Matcha har det blivit en exklusiv produkt som kan kosta upp till 900 kronor per hekto. Tebladen ångas, torkas och pulveriseras för att blandas i en varm brygd men den gör sig även bra i bakverk eller choklad. Beschle Matcha har tagits fram gemensamt av det Schweiziska företaget Beschle och deras nyvunna vän, konditorn och grafiska designern Miyuko, en tjej som har fördjupat sig i japansk kultur och framförallt Matcha. 

BC_Matcha _9g _bars

Afternoon tea, en nytradition i tiden

Att ha en härlig teceremoni ligger i tiden. Fler och fler renodlade tesalonger öppnar och det finns ett allt större utbud av kvalitetsteer i kafeérna och specialbutikerna. I tidningen Journal Chocolat som kom ut i mars/april 2013 skriver de att till skillnad från take away-kaffetrenden som vi haft under många år så föredrar många idag att sätta sig ner, umgås och njuta ihop. Att tillreda en tekanna och sätta fram på bordet när man får sällskap är sympatiskt och och mer socialt. Men afternoon tea behöver ju inte innebära att man använder samma ingredienser som traditionerna har gett oss. Det krävs inte att man bakar scones och tillreder sin egna lemon curd när man får besök, ta det som du tycker är gott och smaka dig fram tiill din favoritkombination. Vad gäller teerna finns idag ett stort utbud av olika dryckesalternativ till olika stunder på dagen. Man kan börja med ett rooiboste på morgonen som inte innehåller något koffein, dricka ett svart te på eftermiddagen och avsluta dagen åter med ett koffeinfritt alternativ såsom ett tisan-te (örtte) för att känna sig harmonisk när man åter går till sängs. Liksom med kaffet är det också gott att blanda iste till varma dagar och dricka det varmt under kalla höstdagar.  

Här samlar vi populärkulturpersoner som älskar sitt te, kommer du på någon ytterligare, skriv på vår Facebook eller maila mig på markus@beriksson.net:

  • Mad hatter med vänner i Alice i Underlandet
  • Damernas detektivbyrå av McCall Smith, har ständigt en ångande kanna rooiboste på. 

 

 Stockholm Tea House _Resville _pomeranscurd _Beriksson _web

Foto: Cattis Legelius, www.stockholmteahouse.se

 

På bilden ser du de fina äpplerosorna som är goda som tilltugg under Afternoon tea. Se hur du gör för att baka dem här.

 

 

 

Här kan du läsa mer om respektive produkt i vårt te-koncept:

Joe’s tea 

Frank’s luxury biscuits

Beschle

Resville

Fudge Kitchen

  

 

Här kan du ladda ner bilder för att dela eller skriva om Afternoon tea concept:

Joe’s Tea

Frank’s Luxury Biscuits

Beschle

Resville

Fudge Kitchen