Recept

 

Recepten är utvecklade av FikaErica, om inget annat anges.

 

 

Midsommarrulle

Jordgubbar, grädde, mandel och choklad. Ett perfekt sommarbakverk. Passa på innan jordgubbarna tar slut ;)

 

Ingredienser 

  • 6 st äggvitor

  • 3 dl strösocker

  • 150 g sötmandel

  • 2 msk potatismjöl

  • 0,5 dl kakao

  • 4 dl vispgrädde

  • 350 g skivade jordgubbar eller mängd efter tycke och smak​​

 

Gör såhär

Vispa äggvitorna fluffiga. Tillsätt 1 dl socker och vispa ett par minuter innan nästa deciliter tillsätts. Sikta i mjöl och kakao, vänd sist i finmixad mandel.
Bred ut på ett bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter tills nötmarängen fått lite färg.

Låt nötmarängen svalna ca 1-2 minuter. Stjälp sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort bakplåtspappret som den gräddats på.

Låt svalna helt under bakhandduk.

Vispa grädden och bred ut över tårtan, lägg på skivade jordgubbar och rulla ihop.

Ringla lite smält choklad över och garnera gärna med några gubbar till.

 

 

Kladdkaka med tryffeltäcke

Ingredienser

150 g smör
2.75 dl socker
1 dl kakao av hög kvalitet ex Marou
2 tsk vaniljsocker
2 ägg eko
2 dl vetemjöl eko
1 krm havssalt
 

Tryffel

1.5 dl grädde eko
2 msk smör
200 g mörk kvalitets choklad (ex Marou)
 

Garnering

Flagad mandel

Smörj ej form (24 cm) med avtagbar botten. Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret och tillsätt sockret. Rör ner ett ägg åt gången. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ner dem. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.

Koka upp grädden, tillsätt smör och choklad och rör tills chokladen smält. Låt svalna och häll på kladdkakan. Förvara i kylen men ta fram den en stund innan servering. Garnera med mandel eller valfria nötter.

 

Cookie kladd-chokladtårta

 

Ingredienser

 

Kladdkakan

150 g smör

200 g mörk choklad

4 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

1 krm salt

 

Cookies

50 g smör

2 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1,5 dl farinsocker

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk bakpulver

1 krm salt

1 ägg

75 gram linser eller hackad choklad i valfri färg/smak

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en springform ca 24 cm och klä med bakplåtspapper.

Smält smöret och rör i chokladen. Ställ åt sidan.

Vispa socker och ägg.

Blanda alla torra ingredienser. 

Vänd i chokladen i äggsmeten och rör sist ner mjölblandningen. Häll i smeten.

Nu gör vi cookiestäcket. Smält smöret och ställ åt sidan. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Rör ihop ägg och mjölblandningen i smöret, tillsätt chokladen och klicka ut över kladdkakan.

Grädda i nedre delen av ugnen under 16-17 minuter. Den görs med fördel dagen innan annars kan ni grädda ett par minuter extra om den ska ätas direkt.

Servera med grädde eller glass.

 

 

Chokladbollar

 
Chokladbollar är en klassiker. Vad sägs om att ge det klassiska receptet lite extra fyllig smak med lakrits och kaffe?
 

Ingredienser

100 g smör
1,5 dl florsocker
2-3 msk kakao
2,5 - 3 tsk lakritspulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 dl havregryn
1 msk kallt starkt kaffe
(vill ni göra superlyxbollar så smält 25 g god choklad och rör i)

Gör såhär

Lägg allt i en mixer eller blanda alla ingredienser för hand och rulla chokladbollar.
Rulla i ex kokos, pärlsocker, hackade mandlar eller kanske kan lakritsströssel.

 

Här finner du

Kakaopulver från Marou.
Lakritspulver från Nature Med.
Mandel från Oscarsson.

 

 

 

 

En riktigt härligt vårig dessert finner ni i denna Pavlova. Tänk er maräng, grädde, syrlig curd, blåbär, vit choklad smaksatt med kardemumma och pistagekräm. What can go wrong? Jag har gjort den två gånger den senaste månaden. Första omgången blev det 8 portionspavlovor ca 10-15 cm i diameter. Andra gången gjorde jag en stor. En smaksak. Jag gillar bakelser så det är kul att kunna variera.

 

Pavlova, 1 stor eller 8 bakelser

 

Ingredienser

3 äggvitor (från stora ägg, strl M eller hellre L)

0,5 tsk vitvinsvinäger

1 dl strösocker

2 dl florsocker

Fyllning

3 dl vispad grädde

1 burk bergamottcurd (eller valfri curd) 200 g

Så mycket bär du önskar, blåbär eller hallon

20-40 g vit smält choklad (smaksatt med kardemumma tog jag)

Pistagekräm att ringla över, ex La Perlas

 

Gör såhär

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Vispa äggvitorna i en ren skål tillsammans med vinäger. Vispa fluffigt. Häll i hälften av strösockret och vispa ett par minuter, tillsätt resten och vispa lite åt gången medan ni tillsätter florsockret. Vispa ett par minuter till. Smeta ut marängen i en stor eller 8 mindre rundlar. En stor blir ca 20-24 cm i diameter. 8 små blev ca 10-15 cm.

Grädda längst ner i ugnen och sänk nu värmen till 100 grader. Låt stå i 90 minuter. Stäng av ugnen, öppna luckan och släpp ut fukt och värme. Låt stå på glänt en timme och låt marängen få stå i ugnen tills nästa dag.

 

 

Jag lägger på grädde och curden ca 2 timmar innan servering och garnerar precis innan.

Fyllning: Vispa grädde och vänd i curden. Bred ut över botten. Garnera med blåbär och smält choklad och pistagekräm (burken med pistagekräm kan stå i lite varmt vatten innan så den blir lite mjuk).

Färdigt att äta. Hoppas det smakar!

 

 

 Syltgrottor fast med pistagekräm, ja det var smaskigt. Ringlade dessutom lite vit choklad smaksatt med kardemumma över. En fantastisk kombination.

 

Pistagegrottor, 30 st

 

Ingredienser

200 g smör

0,75 dl socker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

2 krm salt

4,5 dl vetemjöl

0,5-1 dl pistagekräm (kan även bytas mot curd eller sylt)

Garnering:

20 g smält vit choklad med smak av kardemumma

 

Gör såhär

Sätt ugnen på 200 grader. sätt 30 små muffinsformar på en plåt. Blanda smör och socker. Blanda ihop resten av alla torra ingredienser i en skål och knåda i det i degen. Gör 30 bollar, tryck en tumme i varje boll och klicka i lite pistagekräm. 

Skicka in plåten i mitten av ugnen och grädda i 10-12 minuter.

Låt svalna och garnera med smält vit choklad.

 

 

 

           
Karma Cola Spider
*Karmakola
*Choklad-, kokos- eller vaniljglass av god kvalitet
*Espresso
  
Gör såhär
Fyll upp ett halvt cocktailglas elr liknande med karmakola.
Tillsätt 2 skopor glass och 1 shot med espresso och toppa
slutligen med mer kola. Servera med en lång sked eller sugrör.

Karma Cola kladdkaka

  

Torra råvaror

4,5 dl ”self raising flour” även kallad ”extra fint mjöl” (det kan även ersätta smed en mix av mjöl och bakpulver, se länk.)
4,5 dl skalad mandel
4,5 dl kokosflingor
1 tesked bakpulver
1/2 tesked five spice.
1/2 tesked salt
  
Våta råvaror
2,2 dl kärnmjölk (alt mixa filmjölk med mjölk (50%/50%))
2,2 dl sirap
2 stora ägg
2 teskedar vanilj
200 g osaltat smör
300 g mörk choklad (exempelvis Marou 70 %, Omnom Madagascar 66 %)
4 teskedar kakaopulver (exempelvis Guido Castagna)
2 flaskor Karma Cola
Så här gör du
1. krossa mandel tills de är mandelsplitter, tillsätt det tillsammans med kokosnöt i en stor skål. Skikta mjöl, bakpulver, salt och kryddor i skålen och blanda.
2 Vispa ägg, kärnmjölk (filmjölksblandning), sirapen och vanilj tills det är jämnt och lent. 
3. Smält smöret, chokladen och kakaopulvret i en kastrull. Ta bort från värmen och häll i 2,25 dl Karma Cola. Blanda försiktigt i chokladblandningen i de torra ingredienserna, och sedan även kärnmjölkblandningen. Blanda försiktigt tills smeten är len.
4. Häll blandningen i en rund kakform. Grädda i ugnen under 180 grader C i cirka 60 minunter. Låt det svalna, ta bort kakan från formen. 
   
Coulis
1 kg färska jordgubbar eller 1 kg frysta jordgubbar som fått tina och häll isåfall av lite vätska.
2 flaskor Gingerella Ginger ale
Hacka jordgubbar och lägg dem i en gryta med tillräckligt av Gingerella för att täcka jordgubbarna. Värm tills det börjar sjuda, ta då bort grytan från spisen och mixa. Sila och låt det svalna.
  
Chokladganache-sås
150 gram mörk choklad (exempelvis Marou 70 %, Omnom Madagascar 66 %)
100 gram smör
1 tesked kakaopulver (exempelvis Guido Castagna)
och resten av Karma Colan
Smält smör, choklad och kakao i kastrull tills det blir mjukt.
Ta bort det från spisen och rör ihop. Häll försiktigt på det sista av Karma Colan. 
 
Till serveringen
Lägg bitarna av Karma Cola-kaka på en tallrik med Jordgubbssåsen, häll ganachen över kakan, och dekorera med grädde eller creme fraiche.

 

 

Tiramisu enligt ursprungsreceptet?

Den klassiska desserten Tiramisu är älskad världen över hos kak- och kaffeälskare. Att den har ursprung från Italien är ingen tvekan, men faktum är att exakt var den kommer från diskuteras livligt över middagsbord och espressobarer i Italien; Är det Toscana, Piedmonte eller Veneto?  

Det finns också källor som menar på att ursprungsreceptet till Tiramisu var utan mandellikör. När La Perla utvecklade deras smaskiga tiramisutryffel så inspirerades de av detta traditionella receptet med fokus på kaffesmaken. Här kan du prova det:

 

Tiramisu – för ca 6 personer

 

Ingredienser för basen

  • 400 gram savoiardi (ladyfingers) ((kex))
  • En skål kaffe
  • Osötat kaffepulver

 

Ingredienser för crémen

  • 500 gram mascarponeost
  • *3 ägg
  • 5 matskedar socker

 

Gör så här

  1. Förbered kaffet och lämna det att svalna i en skål

  2. Gör mascarpone enligt receptet nedan

  3. Doppa savoiardi-kexen i svalt kaffe och och lägg dem i en form och täck de blöta kexen med ett lager mascarpone-créme. 

  4. Sprinkla ett lager av osötat kakaopulver.

  5. Lägg din Tiramisu i kylen och lämna den där i minst 3 timmar. 

  6. Servera med en espresso! 



Förberedelser: ca 1 timme. 

Klicka här  för att se en video på hur du förbereder receptet.



 

Mascarpone-créme

 

Ingredienser för sex personer

  • 3 ägg
  • 6 matskedar socker
  • 500 gram mascarpone-ost

  

Receptet

  1. Vispa äggvitorna tills de är hårda

  2. Tillsätt socker och äggulor

  3. Blanda i mascarpone-osten och vispa tills det blir krämigt

  4. Använd crémen i Tiramisu eller på någon annan god kaka eller dessert

 

Förberedelser: ca 1 timme.

Klicka här  för att se en video på hur crémen förbereds.



Mascarpone-créme tips från den italienska experten

  1. Äggen måste vara färska och kalla, annars stelnar inte äggvitan

  2. Tillsätt en nypa bikarbonat eller en skvätt vitvins-vinäger för att försäkra dig om att äggvitan stelnar.

  3. Genom att tillsätta brandy, whiskey-créme eller vanilj så får du en väldigt smaskig créme.

  4. Vispa inte crémen för hårt annars förlorar den sin fluffiga konsistens.