Gardini _lakritspulver _Beriksson

Ekologiskt lakritspulver från Kalabrien i Italien från märket 1886. Lakrits från Kalabrien ger enligt många experter den mildaste lakritssmaken. Läs mer om 1886 här.

 

 

Lakritsparfait med ananas och kokos

Kokos _ananas _lakritsparfait _lakrits _ekologisk _1886_Beriksson _web

Ingredienser
1 1/2 vaniljstång
6 st äggulor
1 1/2 dl florsocker
5 dl grädde 
3 dl lakritspulver
krossad lakritsgranulat som dekor (enligt önskad mängd)
1 dl ananas (ytterligare 1/2 dl som dekor)
1 dl krossade kokoschips (ytterligare 1/2 dl som dekor)
 
Gör så här:
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa blandningen av äggulor, florsocker, vanilj och lakrits poröst. Vispa grädden i en separat bunke och blanda sedan försiktigt ned den i äggsmeten. Vänd sedan försiktigt ned de hackade ananskuberna och de lätt krossade kokoschipsen. Häll upp hela smeten i en form av lämplig storlek. Sprinkla det krossade lakritsgranulatet och rikligt med ananas och kokos över för att dekorera, samt för att få mer smak. Låt den frysa under några timmar (ca 5 timmar). Ställ fram en stund före servering då parfait blir ganska hård då den stått i frysen. Njut!

 

 

 

Saltlakritsparfait

 

Saltlakritsparfait _lakrits _ekologisk _1886_Beriksson _web

 
Ingredienser
1 1/2 vaniljstång
6 st äggulor
1 1/2 dl florsocker
5 dl grädde 
3 dl lakritspulver
krossad lakritsgranulat som dekor (enligt önskad mängd)
1/2 tsk flingsalt (försök få tag på ett salt som inte innehåller så mycket bittra klorider, dvs ett mildare salt)

Gör så här:
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa blandningen av äggulor, florsocker, vanilj, lakrits och saltet poröst. Vispa grädden i en separat bunke och blanda sedan försiktigt ned den i äggsmeten. Häll upp hela smeten i en form av lämplig storlek. Sprinkla det krossade lakritsgranulatet och eventuellt lite flingsalt över för att dekorera, samt för att få mer smak. Låt den frysa under några timmar (ca 5 timmar). Ställ fram en stund före servering då parfait blir ganska hård då den stått i frysen. Njut!

 

 

Rostade mandlar med salt och lakrits

  • 100 g mandel eko
  • 0.5 dl vatten
  • 0.5 msk salt
  • 6 krm (1 tsk+1 krm) ekologiskt lakritspulver från 1886


Koka upp vatten, salt och lakritspulver i en stekpanna eller kastrull. Tillsätt mandlarna och rör tills vattnet dunstat. Häll upp på ett bakplåtspapper och låt svalna.

Receptet har komponterats av Erica: fikaerica.blogspot.se/2014/03/lakritsmandel.html 

 

 

Lakritsmaränger

1886_licorice _marengue _beriksson _web

15 st

  • 2 äggvitor av eko ägg
  • 0.5 krm ättika
  • 1 dl socker
  • 1 tsk ekologiskt lakritspulver från märket 1886
  • 0.5 dl hackad lakritsmandel eko (recept ovan)


Sätt ugnen på 125 grader.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt ättikan. Häll i sockret i omgångar och vispa för fullt under tiden. Häll sist i lakritspulver och vänd sist i den hackade mandeln. Klicka ut på en bakplåtpapperssklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 1-1.5 timmar (de är mjuka då du tar ut dem).


Receptet har komponterats av Erica: fikaerica.blogspot.se/2014/03/lakritsmaranger-med-hackad-lakritsmandel.html

 

Chokladsnittar med lakritsmandel 

ca 30 st

  • 100 g smör
  • 1 dl farinsocker
  • 2 dl mjöl
  • 3 msk kvalitetskakao ex Guido Castagna
  • 2 msk sirap
  • 1.5 krm havssalt
  • 0.5 dl havregryn
  • 1 dl hackad lakritsmandel (se recept ovan)


Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram en bakpappersklädd plåt.
Häll alla ingredienser förutom havregryn och mandel i en bunke och knåda ihop degen. Tillsätt sist havregryn och mandel. Dela i två bitar och tryck ut två längder (två längder längs långsidan på plåten). Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Låt svalna på plåten och skär i bitar någon minut efter att plåten tagits ut.

Receptet har komponterats av Erica: fikaerica.blogspot.se/2014/03/chokladsnittar-med-lakritsmandel-goda.html

 

Varm choklad med lakritsrot

2 koppar

  • 50 g mörk choklad
  • 4 dl mjölk
  • 1 msk ljust muscovadosocker
  • 1 ekologisk lakritsstång alternativ 1 toppad tsk ekologiskt lakritspulver från märket 1886
  • 2 dl vispad grädde

Hacka chokladen grovt. Värm mjölken och muscovadosocker i en kastrull. Tillsätt den hackade chokladen och lakrisen, rör runt tills chokladen smällt. Häll upp i muggar och toppa med grädde. (Receptet är utformat av Matskribenten Matilda Mattsson som gärna använder 1886 när hon bakar lakritsgodsaker)

 

 

Cupcakes med lakrits, kokos eller både och? 

       12 st

  • 4.5 dl vetemjöl, eko
  • 2.5 dl socker
  • 1.5 dl kvalitetskakao typ Guido Castagna
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 krm mellangrovt havssalt
  • 125 g smält svalnat smör
  • 2 dl mjölk eko
  • 2 ägg eko
  • 100 g mjölkchoklad av god kvalitet typ Guido Castagna hackad i bitar
  • 50 g chokladkola, recept här, hackad i bitar


Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Vispa i smör, mjölk och ägg. Vänd i choklad och kola. Häll i formarna och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter.

       Frosting till ca 6 st

  • 30 g smör
  • 30 g grekisk yoghurt ekologisk
  • 2 dl florsocker


Toppade med lakritspulver eko och kokos eko.

Receptet har komponterats av Erica: http://fikaerica.blogspot.se/

 

Minibrysselkex med lakrits

1886_lakritsbrysselkaka _Beriksson _web

  • 200 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 tsk äkta vanilj
  • 1 dl potatismjöl
  • 4 dl vetemjöl


       Rullas i

  • 0.5 dl socker
  • 1 tsk lakritspulver

Knåda ihop degen. Rulla ut till två rullar, rulla i sockerblandningen och linda in i plastfolie. Låt vila i kylen i ca 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader.
Skär sedan i ca 5 mm tjocka skivor och lägg på en bakpapperklädd plåt.

Hälften toppade jag med
5 tsk päronmarmelad med mandel som jag kryddat med 1 krm lakritspulver.

Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

De kan pimpas ytterligare genom lite kräm emellan så det blir dubbla brysselkex med lakritskräm. Jag gör lite kräm åt gången och fryser de kakor som inte går åt.

        Lakritskräm

  • 30 g smör
  • 30 g grekisk yoghurt ekologisk
  • 2 dl florsocker
  • lakritspulver efter smak


Vispa med elvisp och lägg kexen 2 och 2.

 

Receptet har komponterats av Erica: fikaerica.blogspot.se/2014/03/brysselkex-med-lakrits-ett-kex-pa-flera.html

 

 

Kladdkaka med lakritsmousse

1886_chokladkaka _lakritsmousse _Beriksson
100 g smör100 g mörk kvalitets choklad typ Guido Castagna2 ägg1 dl farinsocker1 krm havssalt1 dl vetemjölSmält smör, tag av från plattan och rör ner hackad mörk choklad. Rör tills det är en slät smet. Tag en brödform och klä med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader.Vispa ägg och socker i en skål, tillsätt chokladblandningen och övriga ingredienser.Häll i formen och grädda i ugnen i ca 10-12 minuter. Den ska nätt och jämt ha blivit gräddad.

       Mousse

  • 100 g mjölkchoklad
  • 20-25 g mörk choklad
  • 1 dl grädde
  • 1 äggula
  • 1 msk muskovadosocker
  • 2 tsk lakritspulver
  • 1.25 dl vispad grädde

Hacka  chokladen och ställ åt sidan. häll 1 dl grädde, äggula och socker i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning till smeten tjocknat lite. Häll i chokladen och rör till det smält. Tillsätt lakritsen. Låt svalna. Vispa 1.25 dl grädde och vänd försiktigt i chokladsmeten.

 

Receptet har komponterats av Erica: fikaerica.blogspot.se/2014/02/kladdkaka-med-lakritsmousse.html

 

Kladdkakemuffins med lakritskola

       8 st

  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad av god kvalitet typ Guido Castagna
  • 2 ägg
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl vetemjöl


       Lakritskola

  • 25 g smör
  • 1 msk sirap
  • 0.25 dl strösocker
  • 1 tsk kakao
  • 1 tsk lakritspulver

Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och häll i hackad choklad. Tag från plattan och rör tills chokladen lösts upp.Tag fram 8 formar och ställ på en plåt. Vispa ägg och socker i en bunke. Tillsätt chokladblandningen och rör i mjölet. Häll i formarna och grädda i nedre delen av ugnen i ca 8 minuter. Låt svalna.Då gör vi kolasmeten. Häll smör i en kastrull och börja smälta. Tillsätt resten av ingredienserna och låt småkoka i 8-10 minuter. Då allt lösts upp kokade jag 8 minuter och det blev perfekt.Garnera med lite flingsalt.

Receptet har komponterats av Erica: fikaerica.blogspot.se/2014/01/kladdkakemuffins-med-lakritskola.html

 

 

Äppel/lakritscurd

  • 750 g syrliga äpplen
  • 1 citron
  • 100 g smör
  • 3 dl socker
  • 2  uppvispade ägg
  • 1 msk ekologiskt lakritspulver


Skala och kärna äpplen, tillsätt juicen från 1 citron. Låt detta stå och sjuda tills allt är sönderdelat till ett mos. Filtrera moset för att få en finare äppelkräm. Sänk temperaturen på spisen (för att inte äggblandningen ska koagulera) och sätt kastrullen med det filtrerade äppelkrämen på spisen.

Tillsätt de delade smörbitarna, sockret, lakritspulvret och 2 vispade ägg i moset. Vispa mosblandningen för att få en tjockare konsistens. Filtrera det slutligen åter. Låt det svalna och servera till scones med grädde och en kopp te.  

 

Chokladbollar med lakrits

  • 100 g margarin
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 msk kakao
  • 2,5 - 3 tsk lakritspulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 dl havregryn
  • 3 tsk vatten eller kallt kaffe (eller blandat)
  • 0,5 dl kokos


Blanda alla ingredienser och rulla chokladbollar.

Rulla i ex kokos eller pärlsocker eller kanske kan lakritsströssel passa? 

Receptet har komponterats av Erica: fikaerica.blogspot.se/2011/04/chokladbollar-med-lakrits.html

 

Lakritsmüsli 

  • 1 dl sesamfrön 
  • 1 dl mandelflarn 
  • 2 tsk ekologiskt lakritspulver från 1886 

Rosta sesamfrön och mandelflarn i rapsolja i stekpannan och tillsätt sedan lakritspulver. 

Blanda lakritsmüslin i din yoghurt, tillsätt havregryn och gör gröt på den eller varför inte strö den över ugnsbakad lax. 

 

Blåbär och lakritskompott 

  • 3 tsk ekologiskt lakritspulver från 1886 
  • 500 gram blåbär 

Mosa blåbären och blanda i lakritspulvret. 

Fyll exempelvis smördegsknyten med kompotten och servera med glass. Kompotten passar även utmärkt till crepes eller våfflor. Ett råd är att smaka av och använda ganska mycket lakritspulver då syrligheten i bären är kraftfull. 

 

Lakrits och blåbärspaj 

Använd recepten för lakritsmüsli och blåbär-lakritskompott och tillsätt 1 dl vetemjöl och 100 g smör. 

Blanda alla torrvaror och smula ihop det med smöret som med fördel har hackat i mindre bitar. Lägg bären som de är i formen och strö degen över. Sätt ugnen på ca 225 grader och låt pajen stå 20-25 minuter. Serveras med vaniljglass. 

 

Lakritssås till ex. glass

För 4-6 personer

  • 50 g smör
  • 3 dl grädde
  • 3 tsk ekologiskt lakritspulver från 1886
  • 3 msk rörsocker
  • lakritsgranulat från 1886 

Lägg smör i kastrullen och låt det bryna. Häll i grädde och lakritspulver och vispa till en tjock konsistens. Tillsätt socker och fortsätt vispa på låg värme så det blir en tjock lakritssås. (Observera att den blir ännu tjockare när den svalnat.) Mal lakritsgranulatet fså pass finmalt du själv önskar men häll i det först när såsen blivit svalare eftersom det annars inte blir så krispigt. Ringla såsen över glass, crepes, goda bakverk eller annat som behöver lakritsfieras.

 

Lakritsdröm-rulle

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl socker
  • 3/4 dl potatismjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver
       Krämen
  • 150 g smör el marg
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • 3 tsk ekologiskt lakritspulver från märket 1886
Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda övriga ingredienser och sikta ner i smeten. Rör försiktigt. Tag en slickepott och smeta ut smeten över bakplåtspappret. Jag brukar lämna ett par cm åt alla håll. Grädda i max 5 minuter i mitten av ugnen. Stå och vakta för det går fort! Strö socker över ett bakplåtspapper och stjälp upp kakan på detta. Drag av det gamla bakplåtspappret och låt svalna.
Gör krämen:
Rör smör och socker poröst och tillsätt resten av ingredienserna. Bred på kakan och rulla ihop den. Låt den stå en stund innan servering. Den är nästan ännu godare dagen efter det och dagen efter det.
Receptet har komponterats av Erica: fikaerica.blogspot.se/2011/03/choklad-och-lakrits-gott-ihop-ja.html

Jordgubbssmoothie med lakrits

Ingredienser för fyra personer

  • 400 g frysna jordgubbar

  • 2 dl naturell yoghurt

  • 1 tsk ekologiskt lakritspulver från märket 1886

  • 1 tsk vaniljsocker

Blanda ingredienserna och servera den. Dekorera med en lakritsrot eller några bär 

 

Kladdkaka med lakrits

  • 200 g margarin
  • 200 g mörk choklad (Guido Castagna 76% kakaohalt är ljuvlig i)
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 krm mellangrovt havssalt
  • 75 g seg ekologisk sötlakrits från 1886
Smält smöret, lägg i chokladen (bryt i bitar) och tag av kastrullen från plattan. Rör tills chokladen är smält i smöret.
Låt svalna ngt. Smörj och bröa en rund form med avtagbar kant.
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker. Häll i chokladblandningen.
Rör ner mjöl, 50 g av lakritsen och salt. Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 18 minuter.
Låt svalna. Den kan med fördel göras dagen innan servering.
Garnera med resten av lakritsen.
Jag serverade med lakritspuckglassen från GB men det var även mycket gott med Carte d'Or Crema di Mascarpone från GB.
Receptet har komponterats av Erica: fikaerica.blogspot.se/

Pariservåffla med smörkräm av lakrits

1886_pariswaffle _Beriksson _web
Botten:
  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g margarin
  • 4 msk vatten
  • socker att doppa kakorna i
Smörkräm:
  • 200 g margarin/smör
  • 3 dl florsocker
  • 1 äggula
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 4 tsk ekologiskt lakritspulver från märket 1886
Gör så här:
Knåda ihop margarin, smör och vatten. Låt stå i kylen i en timma.
Gör under tiden smörkrämen. Blanda alla ingredienser till krämen och vispa ordentligt. Om ni vill ha lakritssmak (Jag gjorde hälften vanliga och hälften med lakrits) så smakar ni bara av hur starkt ni vill ha. Jag gillar när man anar smaken. På 4 tsk blir det alltså inte en jättestark smak av lakrits. Ställ åt sidan.
Tag fram plåtar med bakplåtspapper. Ställ ugnen på 225 grader.
Tag fram degen och dela upp den i 4 bitar. Varje bit räcker till 10 kakor (de blir ca 4*6 cm). Kavla ut dem ca 4 mm tunna och kavla med kruskavel det sista. Tryck den kruskavlade sidan i ett fat med strösocker så den blir något täckt av socker och lägg dem sedan på plåten med sockersidan uppåt.
Grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter.
Låt dem svalna. Lägg ihop kakorna 2 och 2 med smörkrämen emellan.
Receptet har komponterats av Erica: fikaerica.blogspot.se/
 

Lakritsdrömmar, 36 st

  • 100 g margarin
  • 3 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl olja (raps använder jag)
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 tsk ekologiskt lakritspulver från märket 1886
Tag fram 2 plåtar och täck med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 150 g.
Blanda hjorthornssalt, vetemjöl och lakrits i en skål.
Rör margarin, socker och vaniljsocker smidigt. Till sätt oljan lite i sänder.
Rör ner de mjölblandningen.
Dela degen i 4 bitar. Varje bit räcker till 9 kakor. Gör små bollar och lägg på plåten.
Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. (Prövade även att grädda 175 grader i 20 minuter då blir de lite mörkare i färgen)
Receptet har komponterats av Erica: fikaerica.blogspot.se/

Chokladfondant med lakrits, 8 portioner

  • 200 g mörk choklad
  • 200 g smör
  • 3 ägg
  • 3 äggulor
  • 1 dl muscovadosocker
  • 1 msk ekologiskt lakritspulver från märket 1886
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl vetemjöl
Smält smöret. Häll i chokladen, tag av från plattan och rör tills det är smält. Låt stå och svalna ngt.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj 8 suffléformar med smör och pudra kakao i. Jag hade bara 4 formar så resten gjorde jag i muffinsformar. Jag satte 4 pappersformar i en muffinsplåt med plats för 12 muffins.
Häll ägg, vaniljsocker, lakritspulver och socker i en skål och vispa.
Häll i chokladblandningen. Sikta sist i mjölet och rör ner försiktigt. Häll i formarna.
Grädda något snäpp under mitten av ugnen i 10-12 minuter. Var inte rädda för att de fortfarande är klibbiga, det ska de vara!
Låt de svalna i några minuter innan ni lossnar kanterna mha en kniv och lägg/vänd upp på fat. Är de klibbiga men ej rinner ut över fatet så har ni lyckats:-)
Servera med grädde eller glass och kanske lite frukt till.
Receptet har komponterats av Erica: fikaerica.blogspot.se/