Kaffe och tradition från Bondolfi i Rom (IT) 

Pietro Bondolfi flyttade från Schweiz till Italien, hemlandet för konst och kultur 1855. Men det var hans son Edoardo som fick igång kaffeverksamheten på riktigt i sin kaffebar på Via Alessandria med sin fru Elisa. 1956 startade de Tendenzabar på Via Catellassare i Fregene, vilken du fortfarande idag kan besöka. 1960 började sedan Edoardo och hans son Gianfranco rosta kaffebönor. 

För att se var du kan köpa produkter från Bondolfi Boncaffé, klicka här.

 

 

 

  

Kaffekoppar orange/vita

Kopparna som du ser ovan håller på att sälja slut men vi har fortfarande kvar några fåtal. De finns att välja på som espressokoppar och cappuccinokoppar och tillhörande assietter.

 

 

Idag leder Carola verksamheten med sina systrar Pamela, Lucilla och deras söner.

Bondolfi erbjuder kaffe med glädjefull design inspirerad av Roms kulturliv. De rostar kaffe med allt från 100 % arabica till 20% arabica / 80% robusta. Deras kvalitetsmedvetenhet är tydlig och de gör urvalsprover så fort en ny laddning av kaffebönor har anlänt till produktion, allt för att kunna fortsätta erbjuda en förstklassig kaffeupplevelse. 

 

På Bondolfi anser man att det inte finns någon skillnad mellan kaffe och konst. Glädje, njutning är viktigt att uttrycka på många olika sätt. De samarbetar även med olika konstnärer som exempelvis har gjort deras färgstarka koncept med kopparna i regnbågens kulörter men de säljer även jazzskivor med deras favoritmusiker.

 

Som en jazzorkester strävar de ständigt efter en bättre symfonisk upplevelse. Deras blandningar ändras undan för undan då de inte kan motstå strävan mot att kunna brygga ännu godare kaffe. Även deras fina koppar, glas, sockerpåsar och mycket mer är i samma lekfulla stil och finns att köpa.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bondolfis kaffesorter

     

 

 

 

 

 

Bonelite (vit) – 90/10 – hela bönor - 1000 gram

Efter många år av testande har Bondolfi hittat den optimala blandningen, Arabicabönan från Centralamerika ger en lätt syrlighet medan de afrikanska och colombianska bönorna ger mer intensiva aromer. Det är ett kaffe med en delikat och fyllig kaffesmak med en chokladig bakgrundssmak och starka blommiga noter. Kaffet är en blend av 90 % Arabica och 10 % Robusta.

Framträdande karaktär: mjuk, låg bitterhet, mycket sötma, kraftfull syrlighet, mellanrund kropp(rundhet), mycket chokladsmak, blommigt, Kraftfull doftintensitet. 

  

 

Kaffekoppar

 

 

 

 

Kaffekoppar helfärg

Du kan köpa kopparna ovan både som espressokoppar och cappuccinokoppar. De kommer då sex i varje låda med sex olika färger på koppar och assietter. Färgerna ser du ovan.

 

 

 

Espressoglas

Du kan köpa små genomskinliga espressoglas som gör att du ser drycken på ett elegant sätt. Glasen kommer sex stycken i en låda. 

 

 

Kaffekoppar orange/vita

Kopparna som du ser ovan håller på att sälja slut men vi har fortfarande kvar några fåtal. De finns att välja på som espressokoppar och cappuccinokoppar och tillhörande assietter. 

 

 

 

Visste du att:

enligt en gammal legend var kaffeplantan upptäckt av en händelse i en region i Etiopien kallad Kaffa. Det var en herde vid namn Kaldi, som lade märke till att flocken med får blev särskilt livlig då de åt löv och bär från en särskild buske. Han smakade dem också och insåg vad det var han just sett. Detta är en av många historier om hur kaffet upptäcktes. Ordet kaffe kommer dock från arabiskans Qahwa, som innefattar kaffe, vin och alla andra drycker som görs av växter.

 

 

Kaffe + Yuzu

Testa något nytt och blanda den friska och smakrika drycken Kaffe+Yuzu. En frisk och svalkande dryck med en mildare beska än kaffe tonic.

 

Gör så här

Gör en dubbel espressoshot och låt den svalna, alternativt använd kallbryggt kaffe. Häll upp ca 5-8 cl kaffe och toppa upp med kolsyrad yuzu ingefära så du får ca 1/4 kaffe/yuzu. Använd citron- och limezest som dekor. Använd gärna kaffe med majoriteten Arabicabönor som ger ett mjukt syrligt kaffe, som passar bra mot yuzuns friskhet. Läs mer om Sansu Yuzu här.

 

 

Media

 

Bildmaterial

Vill du ladda ner bilder från Bondolfi, klicka här. (har du önskemål eller frågor om Bondolfi, mejla gärna markus(at)beriksson.net.

 

Läs om Bondolfi

På Dining and Cooking, klicka här

 

 

Utsikten från Bondolfis kafé i rom.