Ta del av Kichwafolkets kultur genom prisbelönt hantverkschoklad (EC)

 

Kallari är choklad som är stolt över var den kommer ifrån. Den skapas – från ekologiskt odlad böna till hantverksmässigt tillverkad chokladkaka – av Kichwafolket i Amazonas, i Ecuadors regnskog. Där kultiveras den ädla Nacional-kakaon i harmoni med naturen på samma sätt som man gjort i århundraden. Den prisbelönta chokladen produceras av ett kooperativ som ser till att vinsten bidrar till att hålla både regnskogen och Kichwafolkets egen kultur levande. 

 

Sista chansen att köpa Kallari 

På grund av minskad efterfrågan och dyr frakt från Ecuador så kommer vi inte fortsättningsvis att erbjuda Kallaris goda choklad. Vi har fortfarande en del choklad kvar på lagret så passa på om du vill kunna få tag på en sista chokladkaka.

  

 

 

I serien Kallari Sacha finner du från vänster på bilden ovan: Ananas, Ingefära/bergsalt, Hackade kaffebönor, Chili/amazonkanel, 70 % med vanilj, 85 % med vanilj, 80 % med bergsalt och kakaonibs, Lime  och Banan. Du finner en närmre beskrivning av sortimentet längre ner på sidan

 

I 70-grams serien finner du tre sorters mörka chokladkakor med olika kakaohalt: Från vänster ser du 70 %, 75 % och 85 % kakaohalt.

 

 

All choklad från Kallari är fri från mjölk. 

 

 

Lär dig mer om Kallari av New York Times

Du kan läsa artikeln om Kallari i New York Times här.

 

 

Vill du köpa Kallaris choklad?

För att se var du kan köpa produkter från Kallari, klicka här.

 

   

"Vi är Kallari, ett Kichwa-kooperativ i Amazonas bestående av 850 familjer. Vi producerar, distribuerar och äger våra revolutionerande och mörka gourmetchoklader. Direkt när vi skördar kakaon fermenterar, torkar, handväljer och transporterar vår personal kakaobönorna till närliggande fabrik för att säkra den färskaste och mest smakrika chokladen."

  

 

 

Den fantastiska historien om Kallari – ett unikt kakaokooperativ

Historien om Kallari började 1997 då de fick idén att producera chokladen själva med den egenodlade kakaon. Den numera avlidna välkända chocolatieren Robert Steinberg fick kontakt med chokladkooperativet då han fått upp ögonen för kakaons höga kvalitet. De arbetade nära ihop och han skapade ett recept för kooperativet som följer chokladtraditionerna från Belgien och Schweiz. Receptet i fråga är det som de idag kallar Kallari Sacha 75 % (Robert´s Recipe). Sedan dess har de utvecklat egna recept och förbättrat kvalitet på både kakao, choklad och levnadsstandarden bland kooperativets medlemmar. Kallari har på senare år vunnit flertalet priser världen över för sin choklad. 
 
  
 
I huset på bilden ovan bor en av familjerna i kooperativet Kallari. Familjen lagar mat i ena huset och bor i det andra. Familjen odlar runt omkring sitt hus, har djur och är i stor utsträckning självförsörjande. Försäljningen av grödor och choklad gör att de har råd med ex. sjukvård, utbildning och utrustning till hushållet.
  
   
"Våra barn får njuta av att suga på fruktköttet kring våra kakaobönor och har också smakat på den färdiga chokladprodukten. Många andra barn som bor i byar där man odlar kakao får oftast inte uppleva de underbara smakerna av kakao eller choklad.”
 
 
 
  
Visste du förresten att Kallaris kakaobönder tjänar mer än 4 gånger så mycket som Fairtradeceritfieringar kräver för att man ska få visa upp en Fairtradesymbol?
 

  

Kakao Nacional, en Forasterokakao som smakar mer som Criollo

Kakaosorten som Kallari gör sin choklad på är en typ av Forastero som är domesticerad och påminner smakmässigt Criollo mer än en Forastero. Kakao Nacional är dock en känslig kakaosort som inte mår bra av monokultur då risken för att kakaon råkar ut för sjukdomar då skulle bli stor. Därför krävs det mer resurser och det kostar därför mer att odla kakao Nacional än många andra kakaosorter. Odlingarna för Nacional måste därför vara mer biodiversifierade. Kallari odlar alltså många olika grödor i deras så kallade ”Chakras”, vilket är en typ av odlingslott som ofta omgärdar familjernas hus, som en en stor lummig trädgård. Biodiversiteten gör att kakaons smak och arom blir rik, blommig och fruktig. Detta kan vara en av anledningarna till att Nacional är en så kallad ”Fine Aroma Cacao”, dvs en hög-kvalitetskakao som är rik på härliga aromer och smaker, eftersom kakao är en växt som tar till sig näring från jorden och sin omgivning vilket därför påverkar kakaons och därmed chokladens smak.
  

På bilden ovan ser du en kakaofrukt som är öppnad, med kakaobönorna som är täckta av ett vitt hölje, detta är själva fruktköttet som är goda att suga på.

"Vi hedrar våra förfäders ansträngingar genom att använda traditionella Kichwa-jordbruksmetoder i våra ”chakras” eller biodiversifierade trädgårdar. Varje kakaoträd har tillräckligt med vatten, ljus, näring från jorden för att bäst koncentrera smaken och vilket bidrar till en utmärkt mörk choklad utan någon bitter eftersmak." 

 

  

 

Vad innebär chakras för hållbarheten och hur ser Kallari på detta?

Kallari odlar sin kakao i deras så kallade Chakran, det vill säga odlingslotter som inte bygger på monokultur, utan som innebär ett biodiversifierat utbud av träd och växter. I dessa chakran växer en stor mångfald av träd och buskar såsom ananas, citrongräs, kaffe, ingefära, palmer, sockerrör, balsaträd, medicinalväxter och mycket mer, mitt bland kakaoträden och allt efter varje kakaobondes vilja. Genom att de odlar många olika typer av träd fångar de upp 85 ton koldioxid, varje år! Den tropiska regnskogen är för Kichwafamiljerna deras hem, matförråd, apotek och kyrka, därav den stora respekt och ömhet de visar deras omgivning.
Kallari har fått priser och utmärkelser världen över för deras arbete för biologisk mångfald. Exempelvis från Slow Food Foundation för biodiversitet och de har även fått ”The ark of Taste”. Det är program som erkänner hantverkare som har en lång tradition av odling av vissa grödor liksom odlare av hotade livsmedelsorter.
  

 

 

 

   
Det finns dock många svårigheter med att odla ekologiskt såsom svamp och olika typer av kakaosjukdomar. För Kallari som har en ekologiskt certifierad odling så gäller det att sköta om sina kakaoträd och hålla av dem och plocka av drabbade grenar eller kakaofrukter kontinuerligt. I dag använder sig Kallari av ekologiskt gödsel som består av rester av kaffe, kakao, majs, men de använder även öppnade kakaofrukter och andra organiska rester från trädgården för att se till deras grödor växer bra. Att ha ett ekologiskt jordbruk med en sådan ömtålig och delikat gröda är alltså väldigt dyrt eftersom det krävs mer skötsel och omtanke, det krävs mer kontroll på samtliga nivåer av kakao och chokladprocessen, mer städning och mer rengöring, såväl av kakaofarmen som av de maskiner man använder för att producera chokladen. 
   
 

Hur påverkar biodiversiteten smaken på Kallaris choklad?

Vetenskapliga studier har visat att stora porer i den fiberrika kakaofrukten hjälper kakaobönorna assimilera smaker och aromer från närliggande växter. Kallaris biodiversifierade chakran förhöjer de blommiga och fruktiga noterna i kakaon och därmed i chokladen. Det innebär att ingen annanstans i världen kommer chokladen smaka likadant, som just där.
    

 

 

Kakaon och dess ursprung

Arkeologer tycks ha funnit bevis på rester av kakao i köksverktyg i gamla ruiner i Santa Ana-La Florida som ligger i provinsen Zamora Chincipe. Detta visar att kakao har använts i Amazonas i Ecuador sedan åtminstone 5300 år tillbaka. Detta är det äldsta beviset på kakao som hittills har funnits. Kakaon har använts både som valuta men det äts även som frukt av såväl barnen som vuxna i Kichwafolket. De hugger då upp kakaofrukten och stoppar de vita klibbiga kakaobönorna i munnen och suger bort höjet för att sedan slänga kärnorna som smakar beskt. 
  
      
  
   
   

Kakaoträden

Det tar ungefär 2-3 år från det att Kallari odlar sina kakaoträd till att första skörden sker, men det dröjer 3-4 året tills det blir en optimal skörd. Detta är dock inget problem för chokladen då man blandar kakao från olika träd från de olika bönderna vilket ger en jämn och god smak på varje chokladkaka. De kvalitetstestar också ständigt för att säkra en hög kvalitet och väljer bort bönor som är för små.
    

    

Organisationen

Kallari är en stor organisation som startade 1997 och ägs av alla kakaobönderna gemensamt. De väljer var fjärde år en president och en styrelse som kan föra böndernas talan vid produktion av chokladen samt försäljning. Det är en demokratisk organisation som lägger stor vikt vid att alla deltar och vars största syfte är att höja levnadsstandarden och livsglädjen bland kakaobönderna.
   

Vill du besöka Kallari?

Vill du åka och besöka Kallari i Tena, genom en helt unik upplevelse där Anderna möter Amazonas och du kan bo hos en av kakaobönderna och uppleva djungelns mångfald. Mejladress och telefonnnummer till Kallari finns på sidan, klicka här.

Här kan du besöka Kallaris choklad- och hantverkskafé i Quito, klicka här.

 

 

 

 

  

 

Sortiment

 

 

Tack för att du har investerat i en prisbelönad som stöttar Kichwafolkets utveckling. Här kan du läsa om de olika chokladerna som Kallari erbjuder:

 

 

 

 

 

50 grams chokladkakor – Choklad med och utan kryddor/frukter/kaffe

 

  
   

 

70 grams chokladkakor – Ekocertifierad choklad utan ytterligare smaker

 

 

 

    
 
   

Kallari single estate choklad (70 gram)

  
   
   

Kallari 70 % kakaohalt (70 gram) – prisbelönad

Denna mjuka fina choklad börjar med en vaniljarom vilket följs av en mjuk kakaoton och slutar med karamellnoter.
 
Avnjut till: En latte, portvin, prosecco, Pinot Grigio eller en fruktig Ale
 
Ingredienser: Ekologisk kakao, rörsocker, vanilj.
  
 
   

Kallari 75 % kakaohalt (70 gram) – prisbelönad

Den djupa smaken från detta receptet ger passionsfrukt och mahognynoter. Den långa eftersmaken balanserar sötma med jordiga kakaotoner och noter av kryddnejlika.
 
Avnjut till: 
Denna choklad smakar utmärkt till en espresso, ett Syrah-, Barolo-, Malbecvin eller en Stout.
 
Ingredienser: Ekologisk kakao, rörsocker, vanilj.
 

 

 

 

Kallari Sacha 50 gram

Chokladerna i denna serie innehåller några av de grödor som odlas i Kichwafolkets chakran (trädgårdar). Denna serie utvecklas ständigt med nya exotiska Amazonfrukter, kryddor och medicinalväxter som växer bredvid med kakaon.
  
       
   
   
Chilifrukterna som Kallari använder i den populära choklad chili/amazonkanel växer vilt i trädgårdarna (Chakras).
 

 

 

 

 

 

Amazonkanel och chili 72 % – Nina Nuance

Denna släkting till kanelen (canella) heter Espinga och är en så kallad vildkanel eller Amazonkanel. De har även kryddat chokladen med Ajichili. Den ger en balanserad kryddighet som passar utmärkt till Nacionalkakaons blommiga smak.
 

Kakaohalt: 72 %.

Kakaosort: Nacional. 

 

Ingredienser: kakaobönor, rörsocker, kakaosmör, ajichilipeppar, Amazonkanel, vanilj.

Kan innehålla spår av soja, nötter och mjölk. Förvaras torrt och svalt.

50 gram. 

Kichwalektion 8: Nina betyder eld.
 

 

 

 

 

 

 

  

Bananbitar 73 % kakaohalt

Detta är en mörkare choklad men som upplevs som ganska mild tack vare sötman från de små bananbitarna.  


Kakaohalt: 73 %.

Kakaosort: Nacional. 

Ingredienser: kakaobönor, råsocker, kakaosmör, torkade bananbitar, vanilj och salt från Anderna.
 
Kan innehålla spår av soja, nötter och mjölk. Förvaras torrt och svalt.

50 gram. 

  
Kichwalektion 2: Guinya betyder stekt banan.
  
 
På bilden nedanför ser du kaffeträdet som växer i Kallariböndernas trädgårdar och som används till chokladkakan med kaffe och bergsalt.  

  

 

På bilderna ovan och nedanför ser du ananasplantorna och ananasen som används till chokladen med ananasbitar i. 

 

 

 

 

Ananas 77 % kakaohalt

En mörk choklad som upplevs som mer söt och mild tack vare den solmogna ananasbitarna. Krämig och tropiskt fruktig.

Kakaohalt: 77 %.

Kakaosort: Nacional. 

Ingredienser: kakaobönor, rå-rörsocker, kakaosmör, torkad ananas, vanilj, bergsalt från Anderna.
 
Kan innehålla spår av soja, nötter och mjölk. Förvaras torrt och svalt.

50 gram. 

 

Kichwalektion 3: Chivilla betyder torkad ananas.

  

Krämig och aromatisk limechoklad

Njut av en mild mörk choklad på 62 % kakaohalt med en fyllig och rund citrussmak och en mild limeskalsbeska. En aromatisk choklad som fyller dina sinnen med citrus. 

Kakaohalt: 62 %.

Kakaosort: Nacional. 

  

Ingredienser: kakaobönor, rårörsocker, kakaosmör, essens av lime, vanilj.

Kan innehålla spår av soja, nötter och mjölk. Förvaras torrt och svalt.

50 gram.

 

Kichwalektion 5: Ayak betyder lime

 

   

På bilden nedanför ser du vanilj-orkidén som växer i trädgårdarna, och som klättrar på trästammarna. Även här använder de sin egen vanilj i så stor utsträckning som de har tillgång till.
 

 

 

  

   

 

70 % kakao Nacional med extra vanilj

Chokladen påminner om 70 % i 70 gramsserien men här använder de en större dos av deras egen vanilj som de odlar i sina chakras. En mild, krämig choklad som ger mersmak.

Kakaohalt: 70 %.

Kakaosort: Nacional. 

Ingredienser: kakaobönor, rå-rörsocker, kakaosmör, naturlig vanilj
 
Kan innehålla spår av soja, nötter och mjölk. Förvaras torrt och svalt.

50 gram. 

   

  

Sinchi Supreme 85 % kakaohalt

Sinchi Supreme är en relativt sett mjuk och krämig mörk choklad trots den höga kakaohalten. Toner av nyrostat kaffe och björnbär.

Kakaohalt: 85 %.

Kakaosort: Nacional. 

 

 

Ingredienser: kakaobönor, rårörsocker, kakaosmör, vanilj.

Kan innehålla spår av soja, nötter och mjölk. Förvaras torrt och svalt.

50 gram.

  

Chokladcouvertyr

 

Nu finns Kallaris ekologiska choklad för att göra chokladdesserter och praliner på. Denna mjuka fina choklad börjar med en vaniljarom vilket följs av en mjuk kakaoton och slutar med karamellnoter. Chokladen är gjord på 70 % kakaohalt av kakaon Nacional. Chokladen är liksom övrig choklad gjord på ekologisk och fair kakao.

Couvertyren finns i påsar om 2000 g och 281 g

 

Ingredienser: ekologiska kakaobönor, ekologiskt rårörsocker, ekologiskt kakaosmör, ekologisk vanilj. Kakaohalt: minst 70 % 

Glutenfri. Förvaras torrt och svalt. Producerad på en fabrik som använder soja, jordnötter och mjölkprodukter.

 

 

Kakaopulver

Kallari erbjuder även kakaopulver med 100 % kakaohalt. Den är gjord på Nacionalkakao som ger en milit fruktig och syrlig.

Kakaopulvret är ekologiskt-, Rainforest alliance- och Kosher-certifierad.

Ingredienser: Ekologiskt kakaopulver från kakaofrukten Nacional. Kakaopulvret innehåller mellan 8-12 % kakaosmör.

Producerad på en fabrik som använder soja, jordnötter och mjölkprodukter.

200 g. 

 

 

  

Kallaris kakao- och chokladprocess

I dag produceras Kallaris choklad i en fabrik i Quito som de hyr in sig på, men Kallari har själva tagit fram den perfekta chokladprocessen för en utmärkt smak. De minimerar tiden i samtliga chokladprocess-stegen för att chokladen ska behålla så mycket ursprunglig smak som möjligt samt behålla antioxidanter och andra nyttiga ämnen som kakaon innehåller. Kallari håller dock på att bygga på en egen fabrik i Tena. När fabriken kan byggas färdigt beror helt enkelt på när de har råd, då detta är en dyr anläggning.
 

Kakaoprocessen

 

 

 

   

 

1. Fermentering: Kallari fermenterar sin kakao under fyra dagar, dessa dagar är välavvägda för att inte minska antioxidanter, men för att kakaon ska få en bättre rundhet i smaken och även mindre syrlighet liksom kärva toner. De rör om bland kakaobönorna i "Sweatboxarna" var fjärde timma för att kakaobönorna ska få en jämn fermentering. Detta eftersom det längre ner i boxarna blir mycket varmare än vid ytan på lådorna men det är även för det inte ska gro och springa ut nya skott ur kakaobönorna. I fermenteringen expanderar kakaon. Kallari har fyra olika lådor som kakaon ska passera, en per dag. Efter den fjärde dagen ska kakaon torkas. Träslaget som Kallari använder till sweatboxarna heter Laurel, detta träslaget gör att kakaon inte får någon smak av träet, då träet är såväl smak- som doftfritt. Kallari byter dessa lådor var 4:e år för att hålla det fräscht. Trät återanvänds dock till andra syften såsom att slipa ner dem för att göra presentaskar. 
  

 

  
2. Torkning: Den femte dagen strör de ut kakaobönorna över trägolv som skyddas av halvtransparenta tält för att få en bra torkning från solens heta strålar. Kallari torkar sin kakao under nio dagar och hela tiden finns det någon på plats som rör om bland kakaobönorna med ett verktyg som liknar en kratta. Detta för att det ska bli en så jämn torkning som möjligt. De mäter ständigt fuktigheten i kakaobönorna då det inte får överstiga 7 grader.
 
    
  
3. Gradering: Kallari delar sedan upp kakaobönorna i olika kategorier baserat på storlek. De största bönorna behåller de till sin choklad och säljer de övriga. Därefter ska fuktigheten åter mätas och om fuktigheten har ökat så återgår bönorna till torkningsstadiet.
  

 

 

  

 

   

Kallaris chokladproduktion

Fabriken som Kallari hyr in sig på heter Equatoriana. I denna fabrik använder man hantverksmaskiner, det vill säga det finns inget löpande band som hos de stora industrijättarna. Utan de tömmer den ena tanken och tar processen vidare till nästa steg. Tiden för tillredning i varje steg i Kallaris chokladprocess är relativt kort, detta för att bibehålla så mycket antioxidanter som möjligt men de måste ändå bearbeta kakaon tillräckligt länge för att ta bort kärvare smaker som kommer fram genom antioxidanterna, detta gör att chokladen får en fyllig och rund smak. Kallari kontrollerar kakaon och chokladen mikrobiologiskt tre gånger under processen för att säkerställa kvalitet och hälsa.
  
  
Eftersom Kallari genomför samtliga stegen i Ecuador och inte behöver transportera produkterna långa sträckor är deras kakao väldigt färsk när de producerar chokladen. De arbetar också väldigt effektivt under varje steg vilket ytterligare bidrar till en färsk choklad med mycket smak och aromer. 
4. Rostning: Kallari rostar kakaon under 45 minuter, vilket är en kort rostningstid. 
  
  
  
5. Skalning och förmalning: Här plockas skalet bort av maskinen och första malningen sker
  
6. Hålla värmen: I detta steget börjar de värma upp kakaon för att den ska bli mer lättarbetad.
  
   
7. Malning och hålla värmen: Kakaon mals nu mer fint så det blir kakaomassa och det är viktigt att den får värme.
  
8. Blanda: I nästa maskin blandar man ut kakaomassan med rörsocker och vanilj.
  
9. Förfinande: här pressar de chokladsmeten så sockret pressas sönder och smeten förfinas. 
  
10. Ytterligare pressande: Pressandet av chokladmassan fortsätter nu ännu finare för att få en så len chokladsmet som möjligt.
   
 
  
11. Conchning: Kallari conchar kortare tid och med lägre temperatur än många andra, detta för att behålla så mycket antioxidanter, smak och arom som möjligt. I detta steget tillsätts ekologiskt kakaosmör vilket ger den slutgiltiga kakaohalten (kakaomassa+kakaosmör). Under conchningen försvinner ytterligare syrliga och kärva toner. De använder inte sojalecitin i deras choklad, istället tillsätter de mer kakaosmör för att få en härligt krämig konsistens. För att mala chokladen utan sojalecitin behövs maskiner av väldigt hög kvalitet som klarar av att pressa den hårdare chokladsmeten.
  
  
  
12. Chokladen blir till kaka: I detta steget så häller de chokladen i formarna som sedan leds på ett band och där eventuella ytterligare smaker (såsom i Sachaserien) strös över chokladen för hand. De skakar om chokladformarna så att chokladen ska spridas ut i hela formen och bli en vacker och välsmakande kaka.
  
  
13. Kylning: I detta steget får chokladen kylas ner och stelna.
  
  
14. Packning: Här packas de för hand och skickas sedan ut till butikerna.
   
  
Kallaris choklad tar cirka 3 månader från att de skördar kakaofrukterna till att de finns i butikerna, vilket ger en väldigt färsk choklad. Till skillnad från framförallt de stora chokladindustrijättarna där det har visat sig skräcksiffror att en del av dem kan använda upp till 2 år gamla kakaobönor till sin choklad.

 

  

Visste du att pappret som används till Kallari (70 g) är till 50 % återvunnet papper.
Läs mer om Kallaris fantastiska historia på Kallaris hemsida.http://www.kallari.com/chocolate.html 
 
  

 

Benny, grundare på Beriksson med familj har besökt Kallari flertalet gånger och följt med dem i kakaons väg från kakaofrukt till chokladkaka.

 

 

Bilder 

Ladda ner bilder från Kallari här.

 

  

 

Filmer

 

Lär dig mer om Kallari här

 

 

 

Media

Journal Chocolat våren 2018, skriver om Kallaris 85 %iga choklad

New York Times skriver om chokladkooperativet här.

Jessica på Att Leva Sunt skriver om Kallarinyheter, läs om det här.

Allt om Mat utnämnde Kallari Sacha chili/kanel till en av de 10 bästa chokladerna just nu – hösten 2014 

Ekoguiden skriver om Kallari, klicka här.

Lyssna på SR om kooperativet Kallari, klicka här.

Folket i Fokus har hälsat på i Kallaris Kafé i Quito, läs om det här.