Mjuk fransk kola anno 1946 med ursprungsskyddat havssalt från Guérande

 

 

Mam Goudig grundades 1946 av Raymond och Yvonne Audebert och företaget är ett av få anrika konfektyrföretag som fortfarande finns kvar i Bretagne i västra Frankrike. Än idag är den franska kolan med havssalt från Guérande en stor favorit hos fransoser som besöker anrika butiker som Bon Marché eller Galerie Lafayette för att njuta av kvalitetskonfektyr.

  

 

Florentin-kakor med kola

En av höstens goda nyheter är de franska spröda och krispiga kakorna med mandelflarn, krämig kola och mjölkchokladbotten med apelsinsmak. Fikat är räddat! 

Visste du att: Precis som namnet antyder så kommer kakan från början från Italien, men den hamnade sedan i Bretagne. Kakan skapades av en italiensk bagarmästare som arbetade för släkten Medici i Florens och som senare även började jobba för den franska kungen Louis XII, som var make till Anne från Bretagne. Och nu har kakorna äntligen hittat upp till dig.

Ingredienser: (mjölkchoklad 45 %) min kakaohalt: 41 % (socker, kakaomassa, helmjölkpulver, kakaosmör, emulgeringsmedel: sojalecitin (Ej GMO), arom: naturlig vanilj), socker, mandelbitar, glukossirap, mandelpulver, milt saltat smör (mjölk), honung, kanderade fruktbitar, vetemjöl (gluten), apelsinskal (1,2 %). Innehåller mjölk, soja, mandel och gluten. Kan innehålla spår av andra nötter.

70 gram. 

  

 

Nyhet – Secret des Druides – chokladpralin fylld av krämig kola

En annan kolanyhet i höst är mjölkchokladpralinerna fyllda med kolacréme. Ett bett genom den tunna chokladen och den mjuka, krämiga kolan rinner ut i munnen. Mums!

Visste du att: Chokladpralinens form är inspirerad av en sten, men inte vilken sten som helst utan en bautasten.

I Bretagne fanns det en gång i tiden en stor Keltisk kultur och druiden var den spirituella ledaren, som var som en magiker och doktor i ett. Pralinen kallas för druidens hemlighet vilket är en antydan att inom den här bautastenformade chokladpralin så finns en stor kraft eller smak, den saltade kolacrémen. 

 

Ingredienser Överdrag: 70 % mjölkchoklad (socker, kakaomassa, helmjölkpulver, kakaosmör, emulgeringsmedel: sojalecitin, arom: naturlig vanilj.

Fyllning: 30 % salt kola (socker, färsk grädde (mjölk), färskt smör (mjölk) (18%), glukossirap, salt från Guérande (0,5 %), flingsalt från Guérande (0,1 %). Innehåller mjölk och soja. Finns risk för spår av nötter.

 

 

 

 

Display-burk i retrostil

Fin display i plåt i retrostil. Smaken på kolorna är den naturellla med saltat smör. 500 gram.

 

 

Vill du köpa de mjuka saltade kolorna?

Här finner du en länk till de butiker som har de franska kolorna i butik, klicka här.

 

 

 

Ovan ser du Raymonds och Yvonnes stånd längs med de vackra stränderna i Bretagne. På bilden nedanser du huvudpersonern själva, trötta efter en lång dag i kolabutiken.

 

 

 

För att framställa kvalitetskolan enligt det klassiska franska receptet så används rörsocker, saltat smör och ursprungsskyddat flingsalt från Guérande I.G.P tillsammans med kondenserad mjölk, glukossirap, mjölkpulver. Än idag framställs Mam Goudigs kolor med de gamla koppargrytor och samma hantverksproduktion som när Raymond och Yvonne en gång fann passionen för kolan 1946. 

  

 

Mam Goudigs kolor innehåller bara naturliga råvaror, såsom den ursprungsskyddade havssaltet I.G.P från Guérande. Havssaltet från Guérande framställs för hand och det är ett milt och friskt salt som balanserar väl mot de mjuka och söta kolorna. På bilden nedanför ser du en bild där saltet från Guérande skördas för hand.

 

 

 

 

 


I dag står Raymond och Yvonnes sonson vid rodret och ser till att kolorna smakar som på mormors tid. I Mam Goudigs mjuka kolor finns ii traditionella näveraskar eller i lösvikt. Kolorna finns i smaker som lakrits, hallon, choklad och naturell.

 

 

 

 

 

 

Sortiment

  


 

 

  

 

Mjuka kolor med mjuk sälta, enligt fransk tradition

De krämiga franska kolorna finner du exempelvis i de söta små presentaskarna á 50 gram och innehåller 7 kolor. De finns i smakerna:

 

 

Naturell ingredienser: Glukossirap, rörsocker, kondenserad mjölk, smör (mjölk) 10 %, mjölkpulver, salt från Guérande I.G.P 0,8 %, flingsalt från Guérande I.G.P 0,3 %.

 

 

 

Mjuka kolor med lakritssmak i träask och lösvikt

Mjuka kolor med lakritssmak som balanserar väl mot sältan. Varje ask innehåller 7 st kolor som väger 50 gram.

Ingredienser: Glukossirap, rörsocker, kondenserad mjölk, smör (mjölk) 10 %, mjölkpulver, lakritsmassa 6%, salt från Guérande I.G.P 0,8 %, flingsalt från Guérande I.G.P 0,3 %.

 

 

 

 

Hallon – De franska kolorna finns nu med hallonsmak och en mjuk salt smak som kommer från det saltade smöret.

Ingredienser: Glukossirap, rörsocker, kondenserad mjölk, smör (mjölk) (10 %), mjölkpulver, hallon, salt från Guérande (1,1 %), hallonarom, flingsalt från Guérande I.G.P 0,1 %.

 

 

Choklad – Mjuk kola med flingsalt och en chokladtouch

Ingredienser: Glukossirap, rörsocker, kondenserad mjölk, smör (mjölk) 10 %, mjölkpulver, kakao, salt från Guérande I.G.P 1,1 %, flingsalt från Guérande I.G.P 0,1 %.

Varje kola väger cirka 7,5 gram.

 

 

 

Cola-kola – Mjuk karamellig kola med flingsalt och en fruktig smak av cola.

Ingredienser: Glukossirap, rörsocker, kondenserad mjölk, smör (mjölk) 10 %, mjölkpulver, salt från Guérande I.G.P (1 %), cola (0,8 %), naturlig colaarom, flingsalt från Guérande I.G.P (0,1 %).

 

Varje kola väger cirka 7,5 gram.

 

 

 

 

Kolacrème (sås)

Den goda saltade kolasåsen från Mam Goudig kan du använda för att ringla över goda bakverk eller glass. 

Vad kan du göra med kolasåsen?

Kolasåsen är utmärkt för att göra en dessert ännu godare, att ge ett ytterligare tillskott av den underbara karamelliga söt-salta smaken. Du kan både servera såserna varma eller kalla, så vad sägs om lite varm sås över glass. För den typiskt Brétagnska upplevelsen så kan du göra crépes och servera kolasåsen till. Det är även gott att servera syrliga bär med kolasås över. Kombinationen nötter och den salt/söta kolasmaken är också underbara kombinationer; ett bra tips är att baka en chokladkaka med nötter och mandel och ringla de krämiga såserna över. Eller varför inte vända på det och doppa godsaker i såserna. Här kan du hitta lite fler tips på vad du kan använda kolasåsen till, klicka här.

Ingredienser: rörsocker, grädde (mjölk), smör (mjölk) 18 %, glukossirap, salt från Guérande I.G.P 0,5 %, flingsalt från Guérande I.G.P 0,1 %.

 

 

 

Kolor i lösvikt

Finns i smakerna: naturell, blåbär, äpple, choklad och lakrits.

 

Kola i fin display till kassadisken

Finns i mjuka kolor med naturell smak och saltat smör. 500 gram

 

 



Florentin-kakor med kola

Missat inte de franska spröda och krispiga kakorna med mandelflarn, krämig kola och mjölkchokladbotten med apelsinsmak. Fikat är räddat! 

Visste du att: Precis som namnet antyder så kommer kakan från början från Italien, men den hamnade sedan i Bretagne. Kakan skapades av en italiensk bagarmästare som arbetade för släkten Medici i Florens och som senare även började jobba för den franska kungen Louis XII, som var make till Anne från Bretagne. Och nu har kakorna äntligen hittat upp till dig.

Ingredienser: (mjölkchoklad 45 %) min kakaohalt: 41 % (socker, kakaomassa, helmjölkpulver, kakaosmör, emulgeringsmedel: sojalecitin (Ej GMO), arom: naturlig vanilj), socker, mandelbitar, glukossirap, mandelpulver, milt saltat smör (mjölk), honung, kanderade fruktbitar, vetemjöl (gluten), apelsinskal (1,2 %). Innehåller mjölk, soja, mandel och gluten. Kan innehålla spår av andra nötter.

70 gram. 

 

  

Secret des Druides – chokladpralin fylld av krämig kola

Gillar du kola och choklad, då är mjölkchokladpralinerna fyllda med kolacréme godsaken för dig. Ett bett genom den tunna chokladen och den mjuka, krämiga kolan rinner ut i munnen. Mums!

Visste du att: Chokladpralinens form är inspirerad av en sten, men inte vilken sten som helst utan en bautasten.

I Bretagne fanns det en gång i tiden en stor Keltisk kultur och druiden var den spirituella ledaren, som var som en magiker och doktor i ett. Pralinen kallas för druidens hemlighet vilket är en antydan att inom den här bautastenformade chokladpralin så finns en stor kraft eller smak, den saltade kolacrémen. 

 

Ingredienser Överdrag: 70 % mjölkchoklad (socker, kakaomassa, helmjölkpulver, kakaosmör, emulgeringsmedel: sojalecitin, arom: naturlig vanilj.

Fyllning: 30 % salt kola (socker, färsk grädde (mjölk), färskt smör (mjölk) (18%), glukossirap, salt från Guérande (0,5 %), flingsalt från Guérande (0,1 %). Innehåller mjölk och soja. Finns risk för spår av nötter.

 

 

 

 

Bilder

Här kan du ladda ner bilder från Mam Goudig, klicka här.

 

Mam Goudig i media

Här kan du läsa om Mam Goudig i media:

 Livets Goda, klicka här.