Chokladalkemi med njutningsfulla experiment och hög kvalitet

I en stad på Litauens östra sida producerar Chocolate Naïve sin Bean-to-bar-choklad. Varje morgon rostar chokladmästaren färska kakaobönor med stor omsorg och en fantastisk doft väcker invånarna i den lilla orten. Kakaobönorna tumlas sakta för att släppa lös bönans unika bouquet såsom frukt, nötter och blommor. De handgjorda chokladkakorna läggs sedan åt sidan för att alla smaker ska få tid på sig att mogna och utveckla sina säregna karaktärer.

 

 

 

Kakaobönorna skeppas hem med båt från väl utvalda kakaoplantager som erbjuder de bästa ekologiska kakobönorna i världen. Dessa kombineras i Naives laboratorium med väl utvalda råvaror och skapar det som kännetecknar Naive. Äkta hantverk, kvalitet och en till synes aldrig sinande experimentlusta som resulterar i excentriska smakkombinationer för att ta dina smakupplevelse till nya nivåer. 

 

 

Naives tre chokladkollektioner

– The Equator Collection  – The Forager Collection –The Nano Lot Collection

 

 

 

 

 

 

Incan Berry – Mörk krämig choklad med syrliga inkabär

Lysande orange klättrar physalisen uppför den gröna stängeln som sträcker sig upp mot den klara himlen. Dess mognad och syrlighet är så himelsk att den ger gåshud och försätter sinnet i ett transliknande tillstånd. Knapriga bitar av inkabär kittlar tungan samtidigt som den smälter och blandar sig med kraftig mörk choklad. Det här är sann Inkachoklad – söt och syrlig på samma gång. Vissa tror till och med att detta är ett 3000 år gammalt recept som skapades av inkagudarna själva!

Ingredienser: kakao*, socker*, kakaosmör*, inkabär*.

*Ekologisk råvara. Kan innehålla spår av nötter, solros och mjölk.

Förvaras torrt och svalt. Max 18°C.

Kakaohalt: minst 65 % – Kakaon köper Domantas genom Direct Trade från kooperativet El Ceibo.

 

 

 

Super Dark – Mörk choklad 78 %  

Subtropiska nätter är exceptionellt mörka! När du inte kan se med dina ögon, skärps övriga sinnen: du hör bättre och känner dofter mer intensivt. En midnattsorkester av fåglar, insekter och djur hälsar mörkret med sina högstämda melodier. Lyssna noggrant när kakafonin förvandlas till den mest fantastiska konsert som du någonsin hört. Ta ett djupt andetag och bli varse dofterna av alla exotiska blommor och växter. Låt djungelns smaker hjälpa dig att förstå natten.

Ingredienser: kakao*, socker*, kakaosmör*.

*Ekologisk råvara. Kan innehålla spår av nötter, solros och mjölk.

Förvaras torrt och svalt. Max 18°C. 

Kakaohalt: minst 78 % – Kakaon köper Domantas genom Direct Trade från kooperativet El Ceibo. 

 

  

 

 

 

 

Tahini – Mörk krämig mjölkchoklad med sesamcréme

Det här är en legend om en smak som reste 1001 nätter genom Saharas alla röda sanddyner, hägringar och oaser. Smaken finns i en grotta, vars mynning förseglas av magi och enbart den fattige timmerhuggaren Ali vet hur man kan bryta förtrollningen. Givetvis skulle berättelsen inte vara komplett utan de 40 skoningslösa rövare som säger sig äga rätten till smaken. Men Ali vet lösenordet och har just öppnat porten...... ”Sesam öppna dig!”

 

Ingredienser: kakaosmör*, socker*, kakao*, mjölkpulver, sesamfrön*, havssalt.

*Ekologisk råvara. Kan innehålla spår av nötter och solros.

Förvaras torrt och svalt. Max 18°C. 

Kakaohalt: minst 42 %  – Kakaon köper Domantas genom Direct Trade från kooperativet El Ceibo. 

 

 

 

 

 

Ambrosia – Krämig mörk choklad med fermenterad bipollen

"Våra biodynamiska biodlingar är granne med skogen där bina samlar in sin utsökta nektar. Tack vare den unika platsen får pollen och honung en djup bärnstensfärgad nyans med smaknoter av skog och mossa som skapar en fantastisk alkemi tillsammmas med chokladen. Den invecklade processen att förena choklad med honung gör detta recept, tekniskt sett, till en av våra mest sofistikerade i vår receptsamling men framförallt representerar det jorden jag kommer ifrån."

– Domantas Uzpalis, Chocolatier

 

Ingredienser: kakao*, socker*, kakaosmör*, honung från vilda skogsbin, bipollen*, solroslecitin*.

*Ekologisk råvara. – Kan innehålla spår av mjölk och nötter.

Förvaras torrt och svalt. Max 18°C.

Kakaohalt: minst 65 % – Kakaon köper Domantas genom Direct Trade från kooperativet El Ceibo.

 

 

 

 

Mörk mjölkchoklad med kefir

"Kefir är mjölkens seger mot tiden. I Litauen har vi en uråldrig tradition att göra Kefir och det är en del av vårt kulinariska kulturarv. Kefir innehåller probiotika, en symbios av välgörande bakterier och jäst som fermenterar mjölken. Det magiska kefirgrynet går i arv från generation till generation och förevigar denna lätt kolsyrade dryck. Jag lät min kreativitet få fritt spelrum och gjorde det oortodoxa att blanda kefir och choklad. Tack vare de levande mikroorganismerna åldras denna chokladkaka som en ost och smakerna utvecklas över tid. Hur tidlöst är det?"

– Domantas Uzpalis, Chocolatier

 

Ingredienser: kakao*, socker*, kakaosmör*, kefir*, mjölkpulver från gräsmatade kor*.
*Ekologisk råvara – Kan innehålla spår av nötter och solros. 

Förvaras torrt och svalt. Max 18°C.

Kakao: minst 50 % – Kakaon köper Domantas genom Direct Trade från kooperativet El Ceibo.

    

 

 

 

 

 

Naive – Nano Lot Collection nr 2 – En chokladkollektion med upplaga av 1000 kakor som består av exklusiv kakao från Gonzalo Ordeñez 

 

 

Gonzalo Ordoñez är en passionerad kakaobonde som delar kärleken till kakaon med brodern Hernando och sonen Robinson. Förutom att de odlar kakao på den egna farmen så har de även en egen anläggning där de fermenterar och torkar kakaobönorna. Ariarifloden delar farmen i två, med plantaget på norra sidan och processanläggningen på södra sidan. Gonzalo använder därför en båt för att transportera kakaofrukterna. 

Ariarifloden ger liv åt farmen som är omgiven av vegetation med en stor biologisk mångfald. Floden löper ner från Andernas sluttningar och flödar in i Rio Orinoco, evolutionens bassäng som på ett naturligt sätt sprider olika kakaoarter. Området började koloniseras av farmare för cirka 60 år sedan men paramiltären och guerillagrupper fann snart områdets potential och började slåss mot varandra i småbyarna längs med floden. Området delades itu, skottlossningar blev vardagsmat och narkoindustrins aktörer tog ett fast grepp om området.

Men sedan dess har området förändrats och Gonzalo är en av aktörerna som har startat projekt som är med och definierar framtiden för regionen. 

 

 

Kakaofrukt

Den här chokladen görs på den bästa Saravena-kakaon, en typ av colombiansk Trinitarioklon. Dessa gula och gröna kakaofrukter delas i kluster för att sortera dem i storlek, form och kemisk sammansättning. 

 

 

Chokladens smak

Chokladen har en kombination av många subtila smaker och aromer, inklusive omogna bananer, mörkt bröd, nötig mandelsmak och en rundhet med en eftersmak på cirka 4 minuter.

 

Rostning: 120 grader

Conching: 40 h

Kakaohalt: minst 65 %

 

Ingredienser: Kakaobönor, rörsocker*, kakaosmör*. Kan innehålla spår av mjölk eller nötter. Kakaohalt: minst 65 %. Förvaras torrt och svalt. Max 18 °C. *Ekologiskt certifierad råvara.

 

 

Bilder

Ladda ner bilder från Nano Lot-serien här.

 

 

Vad betyder Nano Lot?

*Namnet Nano Lot innebär att den görs i en väldigt begränsad upplaga. Domantas på Naive söker för denna kollektion kakao med unika, utsökta smaker och aromer samtidigt som han stöttar småskaliga kakaoodlare. Nästa Nano Lot-kollektion från Naive kommer först när Domantas har hittat nya intressanta kakaobönor av tillräckligt bra kvalitet.

 

Med varje Nano Lot-choklad, så får du ett infoblad som berättar om kakaon och tanken bakom chokladkollektionen.

 

 

Var du kan köpa Naive?

Klicka här för att hitta närmsta återförsäljare.  

  

Kakao

I Naives chokladkollektion The Equator köper de kakao direkt från kakaobonde-kooperativet El Ceibo Bolivia. Du kan läsa mer om El Ceibo här.

  

Bildmaterial

Klicka här för att bläddra bland bildmaterialet som du kan använda dig av för att skriva om Naive.

 

 

Här kan du läsa om Naive i media

I Journal Chocolat hösten 2017 kan du läsa om Domantas och chokladen från Naive.

Bloggen Dieline skriver om Naive, här.

Marlene Rinda har testat nyheten apelsin / lakrits, läs om det här

Katarina Skatt berömmer Ambrosiachokladen, läs om det här.

 

 

Pressreleaser

  • Naive ekologisk chokladserie 1 av 2 – The Equator Collection, läs mer om den här.
  • Naive ekologisk chokladserie 2 av 2 – The Forager Collection, läs mer om den här.
  • Naive Nano Lot Collection –Begränsad upplaga med kakao från Elizabeth Agudelo, läs om den här.

 

 

För att få våra nyheter först, följ oss på

Instagram, klicka här.

Facebook, klicka här