Ekologisk lakrits från Kalabrien D.O.P (IT)

Nature Med erbjuder ekologisk italiensk och 100 % ren rålakrits, lakritssylt, lakrits med smaker såsom bergamot, mint, anis, lakritsrötter men även lakritspulver. 

 

 

Lakritsnyhets-kavalkad i januari 

 

 

Ny lakritsserie – Le Aromatiche

I den nya lakritspastillserien Le Aromatiche får vi prova nötiga, blommiga, kryddiga och fruktiga smaker. Varje ask innehåller smakrik ca 95 %ig lakrits som har en kombination av aromatiska smaker. Lakritsen innehåller inget tillsatt socker.

 

 

Välj mellan smakerna

Körsbär och chili

Ros och bittermandel

Kanel och fikonmelass

Eukalyptus, mynta, honung och propolis

12 gram per ask 

De runda askarna öppnar du enkelt med ett litet tryck på mitten. 

 

 

Nyhet – Ekolakritspastiller i tre format

En av Nature Meds nyheter är att lakritspastillerna finns i tre olika format: Liten och mellanask i metall och en större refill-ask. Liten ask innehåller 10 gram, mellan 40 gram och den stora innehåller 100 gram.

Denna serie finns i tre smaker: Naturell, Anis och med sockertäcke och mintsmak.

 

Alla produkter från Nature Med får en grafisk uppdatering under januari.

 

För att se var du kan köpa produkter från Nature Med, klicka här. 

 

  

Foto: Cattis Legelius, www.stockholmteahouse.se

 

På bilden ovan ser du äppellakrits-marmelad från Nature Med som en underbar smakförhöjare till en ostbricka, crepes eller en köttbit.

 

 

100% rent lakritspulver att baka, laga, blanda drinkar eller vad du kan tänkas komma på! Är det svårt att få inspiration till att använda lakritspulvret? Klicka då här så kan du inspireras av våra lakritsrecept.

 

Ingredienser:100 % lakrits

 

Näringsvärde
Medel per 100 gr
Energi 659 KJ / 152 Kcal, Fett 0g, Varav mättat fett 0g , Kolhydrater 29g , Varav är socker 9g, stärkelse/gummi 20g, Protein 20g, Fiber 1,8g, Salt 0,03g, Glycyrrhizin 4g.

 

 

På bilden ser du lakritsstenar med lakritsgelé täckt av fläderextrakt, sötlakrits, rålakrits, 100%lakrits med eller utan ytterligare smaker.

 

Ekologisk lakrits anno 1886 från Kalabrien  

Nature Med är ett modernt företag som inte har glömt deras kulturella arv och hur deras verksamhet en gång började. Dess rötter sträcker sig från 1886 då de kallade sig för Zagarese men de heter idag Nature Med och de är belägna i Cosenza, Kalabrien. Redan då arbetade man med lakritsroten som heter RIgulizia Cordara, men de sålde då endast i liten skala till familj och vänner. Genom en ständig förbättring och några utmärkelser senare så har de vuxit och når nu ut internationellt. Nature Med har alltid varit stolta över landsbygden och kvaliteten har alltid varit den främsta drivkraften i deras leverans av lakrits.  

 

Nature Med är det enda företag i världen som producerar lakrits med den italienska ekologiska certifieringen AIAB ( Italian Association for Organic Agriculture ). 

 

  

Lakritssortimentet som Nature Med marknadsför är från lakritsriket Kalabrien. I Kalabrien odlas en väldigt ren lakritsrot med en välbalanserad smak, vilket bidrar till en mycket god lakrits. Detta till skillnad från många lakritsrötter från östeuropa och asien som ofta har en mer frän och bitter smak. Vår lakrits skiljer sig från den som många andra aktörer på marknaden säljer genom att vår lakrits har hög andel ren lakrits samt är av mycket hög kvalitet.

 

 

Vi marknadsför såväl rålakrits som lakrits utan övriga tillsatser, sötlakrits och mycket mer.

 

 

 

 

Sortiment

 

 

 

 

 

Ekologiskt lakritspulver

 Vårt lakritspulver från Kalabrien har en fyllig, lätt syrlig smak med lång eftersmak. Lakritspulver är en spännande krydda som passar såväl till bakverken som en smaksättare, i glassen, i drinken eller varför inte för att skapa en rund och fin smak i grytan eller i marinaden. 80 gram.

 

 

 

 

 

 

Grezze – 100 % lakrits – rålakrits

Lakritspastiller med fyllig, kryddig och lätt syrlig smak. Innehåller endast lakrits. Inget tillsatt socker. Finns i plåtask 40 gram och glasburk 60 gram. Det finns även i lösvikt 1000 gram för konditorer, butiker etc.

 

 

 

 

 

Tronchetti – 100 % lakrits – putsad

Lakritspastillerna i tronchetti innehåller också endast lakrits från lakritsroten och inget annat. Men dessa pastiller har en blankare yta än Grezze (se ovan), och på grund av detta får den också en annan smak. Den har mer beska och mer kryddighet än Grezze. Den har också en fyllig smak och en lång eftersmak. Plåtask 40 gram. 

 

 

 

 

 

Scagliette – ca 99 % lakrits med anissmak

En mildare lakritspastill med anissmak. Innehåller endast lakrits och anis. Plåtask 40 gram.

 

 

 

 

 

  

 

Scagliette – Ca 99 % lakrits med citrussmak

Dessa pastiller är ytterligare mildare än de som du kan se ovan, med en mild och syrlig citrussmak. Innehåller endast lakrits och citrus. Plåtask 40 gram.

 

 

 

 

  

    

 

Zuccherini – lakritskärna med sockertäcke med lite mintsmak

En mildare och sötare lakrits som har ett sockertäcke med en mild mintsmak. Plåtask 40 gram.

 

 

 

 

 

Radici – Små lakritsrötter

I denna ask får du lakritsrötter som du kan gå och tugga på, lägga i en god gryta som får puttra och suga åt sig av den fylliga lakritssmaken. Du kan också använda dem som dekor eller som en drinkpinne. Plåtask 40 gram.

 

 

 

Småaskar med lakrits

 

 

Tronchetti – 100 % lakrits – putsad

Lakritspastillerna i tronchetti innehåller endast lakrits från lakritsroten och inget annat. Men Tronchetti har en blankare yta än Grezze (se ovan), och på grund av detta får den också en annan smak. Den har mer beska och mer kryddighet än Grezze. Den har också en fyllig smak och en lång eftersmak. Pappersask 25 gram.

 

 

 

Anice

En mildare lakritspastill med anissmak. Innehåller endast lakrits och anis. Pappersask 25 gram.

 

 

 

Radici

I denna ask får du lakritsrötter som du kan gå och tugga på, lägga i en god gryta som får puttra och suga åt sig av den fylliga lakritssmaken. Du kan också använda dem som dekor eller som en drinkpinne. Pappask 25 gram.

 

 

Zuccherini – lakritskärna med sockertäcke med lite mintsmak

En mildare och sötare lakrits som har ett sockertäcke med en mild mintsmak. Pappersask 25 gram.

 

 

 

 

Rotelle – Sötlakritssnurror

Sötlakrits på det italienska sättet som har lite mer tuggmoststånd än en svenska sötlakritsen.

  

 

 

 

 

Pietre – Lakritsstenar

Mjuka lakritsgeléstenar täckta av lätt syrlig och söt socker och fläderbärsblandning. Läckra att bjuda sina vänner på i en fin skål. Vem vågar smaka första stenen?

 

 

 

 

 

 

 

Äpple och lakritsmarmelad

En krämig äpple och lakritskompott som på grund av smak och konsistens passar många goda syften: som topping på glassen, i crépes, på kakan, kanske framförallt på ostbrickan till en god getost; slutligen passar den faktiskt även bra istället för en gelé till en god bit mat. Matcha den med ett gott bärigt rödvin eller något motsvarande alkolfritt och du har en perfekt smakmatchning. 230 gram. 

 

 

 

 

 

Lakritsstick – 100 % lakrits

Kraftfull lakritsstick att suga på eller använda i bakning, matlagning eller som en god drinkpinne. Innehåller endast lakrits. 10 gram. 

 

Lakritsrot

I denna ask får du lakritsrötter som du kan gå och tugga på, lägga i en god gryta som får puttra och suga åt sig av den fylliga lakritssmaken. Du kan också använda dem som dekor eller som en drinkpinne. Plåtask 10 gram.

 

 

  

Samtliga produkter har både amerikansk och europeisk ekologisk certifiering.För mer information om dessa produkter se butiken.

Ladda ner bilder på Nature Med här.

  

 

 

Järnaglass populära lakritsglass görs på det ekologiska lakritspulvret från 1886. Vad använder du?

 

 

 

 

 

Om lakrits från Kalabrien 

Glycyrrhiza är grekiska och betyder sötrot medan Glabra betyder len, ett namn som det fått då dess löv har denna egenskap. Lakritsroten är en perenn växt som tillhör familjen Papillonacées. Den kan bli en meter hög. I Italien finns två sorters lakrits: Echinata och Glabra, varav den senaste är den som används i Nature Meds produkter. Detta eftersom dess organoleptiska egenskaper. Glycyrrhiza Glabra finns längs med Medelhavskusten, och i centralasien. Huvudcentrat i Italien för lakritsroten är Kalabrien. Det klimat som är i Kalabrien är en stor orsak till att lakritsroten därifrån anses vara den godaste. Denna rot innehåller även relativt låg andel Glycirynsyra vilket innebär att den är bättre balanserad mellan sötma och bitterhet, vid jämförelse med exempelvis många typer från mellanasien som blir bittrare i smaken.

Många historiska personer har genom åren talat om de hälsosamma egenskaperna av lakritsroten, några av dessa är att lakritsroten:

*minskar aptiten

*ökar matsmältningen

*avgiftande

*antiinflammatoriskt

*antiseptiskt

*skyddar mot virus

*energigivande 

Däremot bör man vara på sin vakt för lakrits om man är gravid eller har högt blodtryck.

 

 

Hur framställer man lakritspulver?

1. Lakritsrötterna krossas i en kvarn tillsammans med vatten

2. Man pressar ut en lakritsjos på över 100 grader C temperatur

3. Man separerar sedan rötterna från josen

4. När man låter lakritsjosen svalna blir lakritsen till en hård lakritsbit

5. Lakritsbitarna krossas och blir till pulver och paketeras