Småskalig hantverkschoklad från Göteborg

 

 

Nya ursprung

Standout Chocolate har med hans Bean-to-bar choklad överraskat med en otroligt hög kvalitet och smakrikedom. Efter bara ett halvår som chocolatier släpper han nu ytterligare tre choklader med spännande ursprung. Vilken chokladresa vill du göra idag?

Standouts tre nya chokladkakor släpps i handeln under februari.

Haiti – Cap Haitien – 70 %  

Den har en mjuk och sött chokladig smak med noter av vanilj, svarta oliver och rostade nötter.

Ingredienser: Ekologiska kakaobönor, Ekologiskt rörsocker.

50 gram 

 

Kakaon som används till Haitichokladen kommer från ett nätverk av ca 1500 småskaligt odlande kakaobönder.

 

 

Land: Haiti

Region: Cap-Haitien

Skörd: Mars-juni 2017

Fermentation: trälådor i 6-7 dagar

Höjd: 0 möh

Kakaohalt: 70 %  

 

Bolivia – Palos Blancos – 70 %

Chokladen har en mjukt chokladig smak med blommiga, nötiga och oliviga noter.

Ingredienser: Ekologiska kakaobönor, Ekologiskt rörsocker.

50 gram

 

Det här projektet som genomförs i Alto Beni i Bolivia är ett initiativ för att skapa positiv social förändring i regionen.

 

Land: Bolivia

Region: Palos Blancos

Skörd: Januari-september 2017

Fermentation: trälådor i 5-10 dagar

Höjd: 400-600 möh

Kakaohalt: 70 %

 

 

 

Madagaskar – Sambirano – 70 %

Choklad med friska citrustoner och noter av ananas och vindruva.

Ingredienser: Ekologiska kakaobönor, Ekologiskt rörsocker.

50 gram

 

Kakaon till denna choklad odlas i Sambiranodalen på Madagaskar på svenskättlingen Bertil Åkessons kakaoplantage.

Land: Madagaskar

Region: Sambirano

Skörd: September 2017

Fermentation: Trälådor i 6 dagar

Höjd: 27 möh

Kakaohalt: 70 % 

 

 

 

 

Standout Chocolate söker upp kakaobönor från småskaligt odlande bönder i olika delar av tropikerna i strävan att upptäcka goda och spännande smakursprung. 

Genom att varsamt välja ut de finaste ekologiska kakaobönorna och rosta bönorna för att sedan producera chokladen i små batcher säkerställer dem en hög kvalitet.

 

Chokladen innehåller endast två ingredienser för att lyfta fram kakaons fantastiska smaker och aromer.

 

Chokladen stenmals under flera dagar för att att bibehålla så mycket smak, arom och uppnå en så len konsistens som möjligt.

 

Genom att kakaobönderna får bra betalt kan man hjälpa dem att återinvestera pengar och utveckla sina gårdar och jordbruk samtidigt som man hjälper dem att förbättra sina liv.

 

Chokladen är ekologisk, fri från mjölk, gluten, soja och den är vegansk. 

 

Vill du köpa Standout Chocolate?

Klicka här för att se var du kan köpa chokladen.

 

 

 

 

Hållbarhet

 

 

 

Ekologi

Standout Chocolate använder endast ekologiska kakaobönor och ekologiskt rörsocker i chokladen. Innerförpackningen är tillverkad av biologiskt nedbrytbar biofilm och ytterförpackningen är tillverkad av FSC-certifierad pappersmassa.

 

 

 

Kakaobönderna

Standout Chocolate är en chokladproducent som ger tillbaka. De ser bland annat till att odlarna får bra betalt för sin kakao då de vanligtvis betalar 200% - 400% mer än det gällande priset på råvarubörsen. Detta för att uppmuntra dem till att utveckla sina odlingsmetoder långsiktigt. Välbetalda odlare är stolta över sitt arbete, håller kvaliteten hög för framtida skördar och kan utveckla sitt lokalsamhälle för kommande generationer.

 

 

 

Hantverket

Standout Chocolate sorterar kakaobönorna för hand för att säkerställa att inga defekta bönor kommer vidare i processen som skulle påverka smaken negativt. Bönorna rostas sedan i små batcher på låg temperatur, vilket hjälper till att utveckla smaken, samt att lossa skalet från kakaonibsen. Nästa steg är att knäcka bönans skal och separera det från nibsen.

Skalet kastas inte bort utan används för att göra ett gott kakaote.

Standout Chocolate stenmaler kakaon varsamt i flera dagar tillsammans med rörsockret. Detta görs för att ytterligare utveckla smaken, samt för att uppnå en silkeslen munkänsla. Sedan tempereras chokladen för att ge den en glänsande yta och en fin ren "snap" när du bryter av en bit. Den färdiga chokladen hälls i formar, stelnar och packeteras. Sedan är chokladen klar att avnjutas!

 

 

Chokladen

Smaken avslöjar mycket om ursprunget och människorna bakom chokladen.

Standout-filosofin är att använda så få ingredienser som möjligt - bara kakaobönor och rörsocker - helt enkelt för att vi tror på att göra choklad som är så sann mot sitt ursprung som möjligt. Kakaosort, odlingsförhållande och förädlingsprocess efter skörd spelar en viktig roll i utvecklingen av varje ursprungs unika smakprofil. Därför letar Standout Chocolate alltid efter odlare som delar passionen för kvalitetskakao och som gör sitt yttersta för att utveckla sitt jordbruk.

Standout CHocolate köper kakaobönor av hög kvalitet, där varje skörd har en unik smakprofil. Därför rostas bönorna varsamt på låg temperatur för att framhäva smakprofilen på bästa sätt när i chokladen. En bra rostning utvecklar smakens komplexitet samtidigt som den balanseras, vilket ger en lång och ren eftersmak.

 

 

Standout-filosofin

Standout Choclate strävar efter den godaste chokladen i kombinationen med ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet.


 

För närvarande samarbetar vi med Cocoanect och Uncommon Cacaoför våra inköp. Klicka här för att läsa mer om varje specifikt ursprung.


 

Standout Chocolate har valt namn med omsorg. När Fredrik startade Standout Chocolate så hade han ett tydligt mål; Att köpa, förädla och dela med oss av den bästa chokladen han kan, och aldrig tumma på kvaliteten.

 

 

 

 

Sortiment och ursprung 

 

 

Indien - Idukki – 70 %

De gröna kullarna i Indukkiregionen ger utmärkta förutsättningar för kakaoträden. Regionen erbjuder mycket sol och regn och kakaoträden omges av kryddväxter och kokosträd. Förutom dessa perfekta förutsättningarna har denna ”fine flavour cacao” i Indukkiregionen i Sydindeine inte fått mycket uppmärksamhet i tills GoGround kom in i bilden.

 

Ingredienser: Ekologiska kakaobönor, Ekologiskt rörsocker.

 

 

GoGround-teamet leds av Ellen och Luca, fru och man med ingenjörsbakgrund och en passion för att skapa förändring i landsbygdsområden. Med stöd från den italienska Riva-foundation bestämde sig GoGround att bygga en ambitiös fermentations- och torkningscenter i Udanmbannoor i Indukki, Indien.

 

På farmerna i Indukki finner du en massiv flora av olika grödor. Mango, papaya och kokosträd finns överallt, men ännu mer förtrollande är kryddorna. Peppar, muskot och kardemumma växer i överflöd på farmerna i denna regionen som fyller luften med en kryddig aroma. Kanske kan du känna dessa toner i denna choklad med kakaoursprung från Indien.

 

Skörd: September 2017

Fermentation: 6 dagar

Höjd: Kakaon har odlats på mellan 650-900 meter över havet

 

 

 

 

 

Smaknoter

De gröna kullarna i Indukkiregionen i Indien ger chokladen en söt russinarom och en fyllig chokladsmak. Med noter av saftiga röda  äpplen, körsbär, russin och hasselnöt.

  

 

 

 

Belize - Maya Mountain – 70 %

Maya Mountain Cacao (MMC) är pionjärer I Direkttrade-kakao. MMC har satt Belize på hantverkschoklad-kartan genom odling av högkvalitets kakao som tar hänsyn till miljö och människor. MMC jobbar med över 350 småskaligt odlande bönder som erbjuder ekologiskt certifierad kakao I Toldeo-distriktet, mestadelen av bönderna är urinvånargrupper som Q’eqchi’ och Mopan Maya.

 

Ingredienser: Ekologiska kakaobönor, Ekologiskt rörsocker.

 

 

Sedan MMC startade 2010 så har priserna för kakao i Belize ökat med 90 %, vilket ger dem bättre intäkter och bättre möjlighet till en tryggare framtid.

 

 

Skörd: Mars-maj 2017

Fermentation: 6-7 dagar i trälådor

Höjd: Kakaon har odlats på mellan 100-220 meter över havet

Kakaohalt: 70 % 

 

Smaknoter

Kakaon som växer på Mayabergen är omgiven av banan- och avokadoträd. Kakaon ger noter av björnbär, russin, chokladbrownie och har en mjukt smörig finish.

 

 

 

 

 

Guatemala – Lachuá – 70 %

Laguna Lachuá är en stor sjö (slukhål) som blev erkänd som nationalpark 1976 och erkänd av Ramsarkonventionen 2006. Ekoregionen Lachuá runt sjön är hem för många Q’eqchi’-Maya-familjer. Många av familjerna lever på produktion av kakao, honung, majs och andra grödor för deras uppehälle.

 

Ingredienser: Ekologiska kakaobönor, Ekologiskt rörsocker.

 

Kakaoodlarna är indelade I tre olika ekologiska certifieringscommunities, ASODIRP, ASOSELNOR och K’AT’BALPOM, alla tre med dess egna fermentations- och torkningsutrustning.

Bönderna som ingår I Lachuá har odlat över 245 hektar ny kakao sedan 2014 och fått förbättrade villkor genom projekt som stöttas av Internationella Unionen för bevarande av naturen (IUCN), Fnudalchua oh FundaSistemas, med det gemensamma målet att skydda “Laguna” och förbättra livskvaliteten bland invånarna.

 

  

Skörd: Mars-juni 2017

Fermentation: 7-8 dagar i trälådor

Höjd: Kakaon har odlats på mellan 175-300 meter över havet

Kakaohalt: 70 %

 

 

 

 

Smaknoter 

Skörden från Lachua-regionen i Guatemala 2017 blev något utöver det vanliga. En härlig fruktighet med hög astringens och syrlighet, med noter av tropisk juice, citrus och svart te. Prova själv så förstår du vad vi menar.

 

  

Media

 

Bilder

Ladda ner bildmaterial här

(har du önskemål eller frågor om bilder eller information om Standout Chocolate, mejla då markus(at)beriksson.se.)

 

 

Om Standout Chocolate i media

Livets Goda skriver om Standout Chocolate, läs om det här.