Småskalig hantverkschoklad från Göteborg 

 

 

 

Prisbelönade choklader

Standout Chocolate vann pris på tävlingen Academy of Chocolate Awards 2019. Chokladen med kakao från Guatemala och Haiti vann brons i kategorin Best Dark chocolate Bean to Bar. Har du provat Standouts prisbelönade choklad?

Academy of Chocolate Awards strävar efter att lyfta fram den bästa chokladen som görs på kvalitetsråvaror av småskaliga chokladproducenter.

Läs mer om Academy of Chocolate Awards här.

 

 

 

Bolivia försvinner och Peru lanseras i augusti

På grund av Standout Chocolates höga kvalitetskrav och att kakaon från Bolivia inte har hållit tillräckligt jämn kvalitet så slutar de göra denna choklad. Men vi har några lådor kvar på lagret. Istället kommer vi att lansera Peru, ett nytt ursprung i augusti.

 

 

Bolivia – Palos Blancos – 70 %

Chokladen har en mjukt chokladig smak med blommiga, nötiga och oliviga noter.

Ingredienser: Ekologiska kakaobönor, Ekologiskt rörsocker.

50 gram

 

 

Alto Beni Cacao Company köper kakaobönor från Agroecological Cooperative of Alto Beni (CIAAB), ett kooperativ bestående av cirka 500 småskaliga jordbrukare i Palos Blancos regionen i Bolivia.

Alto Beni Cacao Company är ett samarbete mellan Industrias Valverde S.A. (Invalsa), en boliviansk exportör av specialkaffe och andra råvaror, och Taza Chocolate, en amerikansk tillverkare av hantverkschoklad. Samarbetet startade 2010 när de gemensamt reste till Bolivia för att undersöka den lovande, men outvecklade industrin i det som fortfarande betraktas som ett "exotiskt" ursprung för kakao.

Under åren har Alto Beni projektet fortlöpande utvecklat metoderna för hur kakaon hanteras efter skörden. De har exempelvis byggt en plantskola för kakaoplantor och en centraliserad fermentering- och torkanläggning i Palos Blancos. De har också startat ett utbildningsprogram för CIAAB-kakaoproducenter kring hur man långsiktigt och hållbart ökar kvaliteten på kakaon samtidigt som man ökar sina skördar. Kunskapen gör det möjligt för bönderna att öka sin produktivitet och inkomster på gården, samtidigt som kvaliteten på kakaon som lämnar Palos Blancos är jämn och hög. 

 

Land: Bolivia

Region: Palos Blancos

Skörd: Januari-september 2017

Fermentation: trälådor i 5-10 dagar

Höjd: 400-600 möh

Kakaohalt: 70 %

 

 

Dryckestips

Kaffe: Kenyan SL 28 Arabica

Vin: Commandaria

Öl: Barley Wine

Starkare: Aged Jamaican Rum

 

 

 

 

Nya ursprung

Standout Chocolate har med hans Bean-to-bar choklad överraskat med en otroligt hög kvalitet och smakrikedom. Efter bara ett halvår som chocolatier släpper han nu ytterligare tre choklader med spännande ursprung. Vilken chokladresa vill du göra idag?

Haiti – Cap Haitien – 70 % – Prisbelönad

Den har en mjuk och sött chokladig smak med noter av vanilj, svarta oliver och rostade nötter.

Chokladen vann pris på Academy of Chocolate Awards 2019.

Ingredienser: Ekologiska kakaobönor, Ekologiskt rörsocker.

50 gram 

 

Kakao introducerades på Haiti av franska kolonister som var kvar på ön från 1659 till 1804. Numera står kakaon för den näst största exportråvaran i landet med en årlig produktion på cirka 4 000 ton.


PISA (Produits des Iles SA), är ett exportföretag som grundades av familjen Dufort för att stödja lokala odlare och främja haitisk kakao på internationella marknader. De samarbetar med ett nätverk av cirka 1 500 småskaliga bönder i regionen Cap-Haïtien, där den ekologiskt certifierade kakaon odlas på totalt cirka 975 hektar tillsammans med kaffe, bananer och apelsiner. PISA besöker regelbundet bönderna för att ge utbildning, rådgöra med dem om bättre jordbruksmetoder och stötta dem med utrustning för att förbättra sina skördar och öka kvaliteten på kakaon. Detta leder i sin tur bättre priser och en högre inkomst för dessa bönder. Bönorna samlas löpande in från bönderna och fermenteras i trälådor under 6 till 7 dagar. Sedan torkas de innan de handsorteras och packas.


Haitisk kakao är en varierad blandning av Amazon Amelonado från Martinique, Ecuadorian Nacional, Venezuelan Criollo och Rio Caribe och Trinidadian Trinitarios. 

 

 

Land: Haiti

Region: Cap-Haitien

Skörd: Mars-juni 2017

Fermentation: trälådor i 6-7 dagar

Höjd: 0 möh

Kakaohalt: 70 %  

 

Dryckestips

Kaffe: Javan Typica

Vin: Moscatel de Setúbal

Öl: Old ale / Barley Wine

Starkare: Venezuelarum lagrad på spanskt vis

 

 

 

 

Madagaskar – Sambirano – 70 %

Choklad med friska citrustoner och noter av ananas och vindruva.

Ingredienser: Ekologiska kakaobönor, Ekologiskt rörsocker.

50 gram

 

 

Lucien Millot, född i Nantua i östra Frankrike, immigrerade till Madagaskar 1901. Där startade han ett plantage där han odlade kaffe, kokosnötter, kassava, peppar och vanilj. Han destillerade också citronella och ylang-ylang. År 1920 planterade han så sina första kakaoträd, som inplanterades från Botaniska trädgården av Buitenzorg (ex Bogor) i Java. Millots ursprungliga egendom delades senare upp i mindre gårdar och såldes. En av dessa gårdar köptes på 70-talet av en svensk handlare och ex-diplomat med namnet Carl Gustaf Bertil Åkesson.


Numera är hans son, Bertil Åkesson, stolt bärare av sin fars kakaoarv och producerar kakao av högsta kvalitet på Åkesson Organic Plantation (tidigare kallad Sagit). Plantaget ligger i den lummiga Sambirano-dalen och sträcker sig över en yta av 5.300 hektar. Den kakao som odlas här är en blandning av Criollo- och Trinitariosorter. 

Förutom kakao odlas fortfarande även kaffe och peppar på samma gård. Åkesson Organic driver även en separat plantage för produktion och utvinning av ylang ylang, Åkesson Organic är stolta över sina hållbara produktionsmetoder och är ett bra exempel på socialt och ekologiskt entreprenörskap. 

 

Dryckestips

Kaffe: Ethiopian Sidamo

Vin: Californian Petite Sirah (eller Recioto della Valpolicella)

Öl: Chocolate Stout

Starkare: Speyside Single Malt whisky

 

 

Land: Madagaskar

Region: Sambirano

Skörd: September 2017

Fermentation: Trälådor i 6 dagar

Höjd: 27 möh

Kakaohalt: 70 % 

 

 

 

 

 

 

Standout Chocolate söker upp kakaobönor från småskaligt odlande bönder i olika delar av tropikerna i strävan att upptäcka goda och spännande smakursprung. 

Genom att varsamt välja ut de finaste ekologiska kakaobönorna och rosta bönorna för att sedan producera chokladen i små batcher säkerställer dem en hög kvalitet.

 

Chokladen innehåller endast två ingredienser för att lyfta fram kakaons fantastiska smaker och aromer.

 

Chokladen stenmals under flera dagar för att att bibehålla så mycket smak, arom och uppnå en så len konsistens som möjligt.

 

Genom att kakaobönderna får bra betalt kan man hjälpa dem att återinvestera pengar och utveckla sina gårdar och jordbruk samtidigt som man hjälper dem att förbättra sina liv.

 

Chokladen är ekologisk, fri från mjölk, gluten, soja och den är vegansk. 

 

Vill du köpa Standout Chocolate?

Klicka här för att se var du kan köpa chokladen.

 

 

 

 

Hållbarhet

 

 

 

Ekologi

Standout Chocolate använder endast ekologiska kakaobönor och ekologiskt rörsocker i chokladen. Innerförpackningen är tillverkad av biologiskt nedbrytbar biofilm och ytterförpackningen är tillverkad av FSC-certifierad pappersmassa.

 

 

 

Kakaobönderna

Standout Chocolate är en chokladproducent som ger tillbaka. De ser bland annat till att odlarna får bra betalt för sin kakao då de vanligtvis betalar 200% - 400% mer än det gällande priset på råvarubörsen. Detta för att uppmuntra dem till att utveckla sina odlingsmetoder långsiktigt. Välbetalda odlare är stolta över sitt arbete, håller kvaliteten hög för framtida skördar och kan utveckla sitt lokalsamhälle för kommande generationer.

 

 

 

Hantverket

Standout Chocolate sorterar kakaobönorna för hand för att säkerställa att inga defekta bönor kommer vidare i processen som skulle påverka smaken negativt. Bönorna rostas sedan i små batcher på låg temperatur, vilket hjälper till att utveckla smaken, samt att lossa skalet från kakaonibsen. Nästa steg är att knäcka bönans skal och separera det från nibsen.

Skalet kastas inte bort utan används för att göra ett gott kakaote.

Standout Chocolate stenmaler kakaon varsamt i flera dagar tillsammans med rörsockret. Detta görs för att ytterligare utveckla smaken, samt för att uppnå en silkeslen munkänsla. Sedan tempereras chokladen för att ge den en glänsande yta och en fin ren "snap" när du bryter av en bit. Den färdiga chokladen hälls i formar, stelnar och packeteras. Sedan är chokladen klar att avnjutas!

 

 

Chokladen

Smaken avslöjar mycket om ursprunget och människorna bakom chokladen.

Standout-filosofin är att använda så få ingredienser som möjligt - bara kakaobönor och rörsocker - helt enkelt för att vi tror på att göra choklad som är så sann mot sitt ursprung som möjligt. Kakaosort, odlingsförhållande och förädlingsprocess efter skörd spelar en viktig roll i utvecklingen av varje ursprungs unika smakprofil. Därför letar Standout Chocolate alltid efter odlare som delar passionen för kvalitetskakao och som gör sitt yttersta för att utveckla sitt jordbruk.

Standout CHocolate köper kakaobönor av hög kvalitet, där varje skörd har en unik smakprofil. Därför rostas bönorna varsamt på låg temperatur för att framhäva smakprofilen på bästa sätt när i chokladen. En bra rostning utvecklar smakens komplexitet samtidigt som den balanseras, vilket ger en lång och ren eftersmak.

 

 

Standout-filosofin

Standout Choclate strävar efter den godaste chokladen i kombinationen med ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet.


 

För närvarande samarbetar vi med Cocoanect och Uncommon Cacaoför våra inköp. Klicka här för att läsa mer om varje specifikt ursprung.


 

Standout Chocolate har valt namn med omsorg. När Fredrik startade Standout Chocolate så hade han ett tydligt mål; Att köpa, förädla och dela med oss av den bästa chokladen han kan, och aldrig tumma på kvaliteten.

 

 

 

 

Sortiment och ursprung 

 

 

Indien - Idukki – 70 %

De gröna kullarna i Indukkiregionen ger utmärkta förutsättningar för kakaoträden. Regionen erbjuder mycket sol och regn och kakaoträden omges av kryddväxter och kokosträd. Förutom dessa perfekta förutsättningarna har denna ”fine flavour cacao” i Indukkiregionen i Sydindeine inte fått mycket uppmärksamhet i tills GoGround kom in i bilden.

 

Ingredienser: Ekologiska kakaobönor, Ekologiskt rörsocker.

 

 

GoGround-teamet leds av Ellen och Luca, fru och man med ingenjörsbakgrund och en passion för att skapa förändring i landsbygdsområden. Med stöd från den italienska Riva-foundation bestämde sig GoGround att bygga en ambitiös fermentations- och torkningscenter i Udanmbannoor i Indukki, Indien.

 

På farmerna i Indukki finner du en massiv flora av olika grödor. Mango, papaya och kokosträd finns överallt, men ännu mer förtrollande är kryddorna. Peppar, muskot och kardemumma växer i överflöd på farmerna i denna regionen som fyller luften med en kryddig aroma. Kanske kan du känna dessa toner i denna choklad med kakaoursprung från Indien.

 

Skörd: September 2017

Fermentation: 6 dagar

Höjd: Kakaon har odlats på mellan 650-900 meter över havet

 

 

 

 

 

Smaknoter

De gröna kullarna i Indukkiregionen i Indien ger chokladen en söt russinarom och en fyllig chokladsmak. Med noter av saftiga röda  äpplen, körsbär, russin och hasselnöt.

 

Dryckestips

Kaffe: Monsooned Malabar

Vin: Sauternes

Öl: Porter

Starkare: Calvados XO

  

  

Belize - Maya Mountain – 70 %

Maya Mountain Cacao (MMC) är pionjärer I Direkttrade-kakao. MMC har satt Belize på hantverkschoklad-kartan genom odling av högkvalitets kakao som tar hänsyn till miljö och människor. MMC jobbar med över 350 småskaligt odlande bönder som erbjuder ekologiskt certifierad kakao I Toldeo-distriktet, mestadelen av bönderna är urinvånargrupper som Q’eqchi’ och Mopan Maya.

 

Ingredienser: Ekologiska kakaobönor, Ekologiskt rörsocker.

 

 

Sedan MMC startade 2010 så har priserna för kakao i Belize ökat med 90 %, vilket ger dem bättre intäkter och bättre möjlighet till en tryggare framtid.

 

 

Skörd: Mars-maj 2017

Fermentation: 6-7 dagar i trälådor

Höjd: Kakaon har odlats på mellan 100-220 meter över havet

Kakaohalt: 70 % 

 

Smaknoter

Kakaon som växer på Mayabergen är omgiven av banan- och avokadoträd. Kakaon ger noter av björnbär, russin, chokladbrownie och har en mjukt smörig finish.

 

Dryckestips

Kaffe: Costa Rican Caturra

Vin: Late Bottled Vintage (LBV) Port

Öl: Dark, abbey-style ale

Starkare: Highland Single Malt Whisky

 

 

 

 

 

Guatemala – Lachuá – 70 % – Prisbelönad

Laguna Lachuá är en stor sjö (slukhål) som blev erkänd som nationalpark 1976 och erkänd av Ramsarkonventionen 2006. Ekoregionen Lachuá runt sjön är hem för många Q’eqchi’-Maya-familjer. Många av familjerna lever på produktion av kakao, honung, majs och andra grödor för deras uppehälle.

 Chokladen vann pris på Academy of Chocolate Awards 2019.

 

Ingredienser: Ekologiska kakaobönor, Ekologiskt rörsocker.

 

Kakaoodlarna är indelade I tre olika ekologiska certifieringscommunities, ASODIRP, ASOSELNOR och K’AT’BALPOM, alla tre med dess egna fermentations- och torkningsutrustning.

Bönderna som ingår I Lachuá har odlat över 245 hektar ny kakao sedan 2014 och fått förbättrade villkor genom projekt som stöttas av Internationella Unionen för bevarande av naturen (IUCN), Fnudalchua oh FundaSistemas, med det gemensamma målet att skydda “Laguna” och förbättra livskvaliteten bland invånarna.

 

  

Skörd: Mars-juni 2017

Fermentation: 7-8 dagar i trälådor

Höjd: Kakaon har odlats på mellan 175-300 meter över havet

Kakaohalt: 70 %

 

 

 

 

Smaknoter 

Skörden från Lachua-regionen i Guatemala 2017 blev något utöver det vanliga. En härlig fruktighet med hög astringens och syrlighet, med noter av tropisk juice, citrus och svart te. Prova själv så förstår du vad vi menar.

 

Dryckestips

Kaffe: Guatemalan Huehuetenango Bourbon

Vin: Tokaji Azsu 5 Puttonyos

Öl: Imperial Stout

Starkare: Añejo 100% Agave Tequila

 

  

Media

 

Bilder

Ladda ner bildmaterial här

(har du önskemål eller frågor om bilder eller information om Standout Chocolate, mejla då markus(at)beriksson.se.)

 

 

Om Standout Chocolate i media

Journal Chocolat våren 2019 beskriver Standouts Haiti och Bolivia som "Outstanding"

Journal Chocolat hösten 2018 har skrivit en artikel om nylanserade Standout Chocolate

Livets Goda skriver om Standout Chocolate, läs om det här.