Prisbelönade kryddiga såser med smaker från

Anderna och Amazonas (EC)

 

Till grund för inspirationen för vår grillning i Sverige har USA:s BBQ-kultur länge stått i centrum men nu vänds blickarna också mot mer exotiska platser som Argentina, Peru och Ecuador där man förfinat den sydamerikanska grilltraditionen, asadon, i århundraden. Yanuq är en serie smakrika och fylliga såser från Anderna och Amazonas i Ecuador. Det ecuadorianska köket har genom historien präglats av mötena mellan Andernas många chilisorter och regnskogens myller av exotiska frukter och det är precis det mötet som Yanuqs prisbelönta såser tar fasta på. Yanuq skiljer sig från merparten av liknande produkter på den svenska marknaden som bygger på extremt starka chilisorter som bedövar smaklökarna vilket knappast får maten att smaka bättre. Yanuqs produkter är framtagna för att balansera den smakrika chilihettan från ecuadoriansk tenachili med sötman och syrligheten från Amazonas många exotiska frukter.

 

Scoville är en gradering på hur starka chilifrukterna (och såserna) är. Eftersom det kan vara lite luddigt om någon säger att en sås är stark, medan en annan inte tycker att den är stark, så är Scovilleskalan bra att använda sig av. Det går då att jämföra olika styrkor och man kan hitta en nivå som passar en själv. Den starkaste ur vårt sortiment som du finner är Habanero, följt av Tenapeppar. Medan de två "mildaste" såserna är Tamarillo och Maracuya. Hur starkt vill du ha det? 

Läs mer om Scoville genom att klicka här.

 

 

 

Återförsäljare

För att se var du kan köpa produkter från Yanuq, klicka här.

 

 

Ecuador ligger vid det tropiska bältet vilket ger en jämn temperatur året om och därmed en väldigt jämn och hög kvalitet på såväl frukt som chilifrukter. Eftersom Yanuqs såser även görs på plats i Quito i Ecuador så är också såväl frukter och chilin färsk när såserna produceras, vilket ger en sås av högsta kvalitet.

 

 

 

Tack vare balansen mellan hetta, sötma och fruktighet fungerar Yanuqs såser perfekt att använda som glaze på alltifrån fisk till fläskfilé, entrecôte och hamburgare. Med Yanuqs prisbelönta såser förvandlar man lätt en svensk somrig grillkväll till en oförglömlig sydamerikansk Asado. Men de passar även bra till asiatisk mat för att få lite styrka i maten.

 

 

Yanuqs såser är helt naturliga och utan några tillsatser. De finns i sju smaker: Habanero, Tena, Jalapeño, Chipotle, Ingefära, Tamarillo och Maracuya (passionsfrukt).

 

 

 

Yanuq har vunnit många priser, exempelvis har Tenasåsen vunnit 1:a pris på den kända Scovie awards och passionsfruktssåsen har såväl vunnit silver på Hot & Spicycontest i New Orleans som två guldpriser på Fiery Food Contest i New Mexiko och även på New Food Congress i Tyskland.

 

 

 

Sortiment

 

 

 

Habanero – Scovillenivå 8000 – Mycket stark

Stark habanerosås från Ecuador

Ingredienser: orange habanero, vatten, morot, vitvinsvinäger, pärllök, salt, socker, färsk vitlök, förtjockningsmedel (xantangummi).

Förvara öppnad förpackning kyld.

70 ml. 

 

 

 

 

 

 

Tenapeppar – Scovillenivå 6000 – Stark

Tenapeppar ger en härligt fyllig och lätt fruktig chilismak.

Ingredienser: tenapeppar, grön paprika, socker, vinäger, förtjockningsmedel (xantangummi).

Förvara öppnad förpackning kyld.

70 ml. 

 

 

 

 

 

 

 

Jalapeño – Scovillenivå 5000 – Stark

Stark och fruktig jalapeñosås från Ecuador

Ingredienser: grön jalapeño, vatten, vitvinsvinäger, citron, lök, socker, vitlökspulver, vitpeppar, koriander, förtjockningsmedel (xantangummi), naturligt färgämne: klorofyll.

Förvara öppnad förpackning kyld.

70 ml. 

 

 

 

 

 

Chipotle – Scovillenivå 4500 – Medelstark

Prisbelönt kryddig och rökig chipotlesås från Ecuador.

Ingredienser: vatten, chipotlemassa, vitvinsvinäger, citron, socker, salt, lökpulver, vitlökspulver, oregano, förtjockningsmedel (xantangummi), kummin, svartpeppar. 

Förvara öppnad förpackning kyld.

70 ml. 

 

 

 

 

 

 

 

Ingefära – Scovillenivå 4000 – Medelstark

Innehåller ingefära och Tenapeppar. En härlig kryddig smak med ingefäran och tenapepparn som gifter sig fint.

Ingredienser: tenapeppar, ingefära, vinäger, färskpressad passionsfrukt, socker, salt, förtjockningsmedel (xantangummi).

Förvara öppnad förpackning kyld.

70 ml.

 

 

 

Maracuya (passionsfrukt) Scovillenivå 3500 – Medelstark

Passionsfrukt är fruktig och kryddig, en väldigt fin smakbalans från de solmogna frukterna.

Ingredienser: färskpressad passionsfrukt, tenapeppar, färskpressad ananas, socker, vinäger, citronjuice, salt, förtjockningsmedel (xantangummi).

Förvara öppnad förpackning kyld.

70 ml.

 

 

 

Tamarillo – Scovillenivå 3500 – medelstark

Tamarillo innehåller Tenapepper och Tamarillo och är den mildaste av de sju sorterna. Den har en mjukt kryddig smak. Dock bör vi poängtera att den fortfarande är ganska stark.

Ingredienser: färskpressad tamarillo, tenapeppar, vinäger, socker, lök, salt, koriander, förtjockningsmedel (xantangummi). 

Förvara öppnad förpackning kyld.

70 ml.

 

 

Visste du att Tenapepper endast finns i staden Tena i Ecuador. Yanuq är också de enda i världen som säljer Tenapeppar, troligtvis då denna staden ligger gömd i Amazonas och få personer känner till den samt har svårt att komma åt den. Tenapeppar är en kryddig men smakrik och fyllig chilisort.

 

 

Spot and Tell har tagit fram en hållare för att få ut maximalt av de goda såserna från Yanuq, läs mer om hur du gör en sådan på egen hand här.

 

  

 

Bildbank

Ladda ner Yanuq-bilder genom att klicka här.

 

Läs om Yanuqs produkter i media här:

Spot and Tell har testat såserna och till och med gjort en egen såshållare till Yanuq, läs om det här

På bloggen Stockholm Tea House, klicka här.

Yanuq används i matlagningen på bloggen Dining and Cooking, klicka här.