En smakresa i ett outforskat chokladland (VN)

Marou, Vietnams första premiumchoklad, började som en dröm och ett äventyr, och är idag ett av världens mest uppmärksammade och prisbelönade chokladmärken. Med rötterna i fransk kvalitetstradition leder Marous single origin-choklad oss genom Vietnams djungler till dimhöljda högländer, vita sandstränder och ända till Mekongflodens delta. En oöverträffad smakupplevelse som i varje bit låter oss upptäcka ett tidigare outforskat chokladland.

 

 

 

Nyhet – Mjölkchoklad – 48 %

Utvald vietnamesisk kakao möter mjölk från gräsmatade kor från gröna gårdar i Waikato, Nya Zeeland; En len och välsmakande symfoni uppstår med noter av honung och kola som kommer få dig att be om mer.

Kakao: Trinitario

Kakaohalt: 48 %

 

Ingredienser: kakaonibs, rörsocker, helmjölkspulver, kakaosmör. Kakaohalt: 48 %

Innehåller mjölk. Kan innehålla spår av cashew, havre, jordnöt och sesam.

Förvaras torrt och svalt.

60 g.

 

 

 

 

Nyhet – Chokladbars

Följ med på en smakresa till tropikerna. Njut av Marous prisbelönta mörka choklad som här blandas med vietnams finaste frukt och nötter i de lyxiga chokladbarsen. Välj mellan fyra smaker.

 

Tropiska frukter och cashew (Prisbelönt)

En läcker blandning av kalamondin, mango, passionsfrukt, rostad cashew täckt av mörk choklad.

Chokladen vann i dagarna pris på International Chocolate Awards Asien och har nu gått till finalen. Läs mer om International Chocolate Awards.

Kakaohalt: 64 %. 

Ingredienser: Mörk choklad (78,5 %) (Kakaonibs, rörsocker, kakaosmör, rostad cashew (10 %), torkad mango (5 %), torkad passionsfrukt (5 %), torkad kalamondin (1,5 %). Kakaohalt 64 %.

Innehåller cashew. Kan innehålla spår av mjölk, havre (gluten) och jordnöt.

Förvaras torrt och svalt.

35 g

 

Jordnöt, ingefära och salt & kola

En beroendeframkallande god chokladbar med krispiga rostade jordnötter, kryddig ingefära och salt & kola täckt av mörk choklad.

Kakaohalt: 65 %.

 

Ingredienser: Mörk choklad (83,9%)  (Kakaonibs, rörsocker, kakaosmör), krispiga kolabitar (socker) (8 %), rostade jordnötter (8 %), torkad ingefära (0,1 %), salt. Kakaohalt: 65 %.

Innehåller jordnöt. Kan innehålla spår av mjölk, havre och cashew.

Förvaras torrt och svalt. 

35 g

 

Kokosmjölk och riskrisp

Krispiga bitar av puffat ris i en len och mjuk kokosmjölkchoklad.

Kakaohalt: 53 %. 

Ingredienser: choklad (86%) kakaonibs, rörsocker, kokosmjölkpulver (kokosmjölk, glukossirap) (18 %), kakaosmör, puffat ris (14 %)

Sojafri. Kan innehålla spår av mjölk, havre, cashew och jordnöt.

Förvaras torrt och svalt.

35 g

  

Ironbar

Iron Bar ärr en läcker blandning av tropisk frukt, krispig cashew, pumpafrön, honungsrostad havre och puffat ris som täcks av våra smakrika vietnamesiska mörka 65 procentiga choklad. Njut av en smakrik bar som inte kompromissar med smaken och som hjälper dig med energi för dina dagliga äventyr – såväl stora som små, med 5 g protein per bar.

Kakaohalt: 64 %.

5 g Protein, Högt fiberinnehåll, ingen laktos, inget koffein.

Ingredienser: 65 % mörk choklad (35,5 %) (kakaonibs, rörsocker, kakaosmör), havre (10 %), honung, glukossirap, karamelliserat puffat ris (ris, socker, salt), torkad mango (7,5 %), äggvitepulver), torkad passionsfrukt (4,2 %), pumpafrön, rostad cashew (3,1 %), torkat kokonötspulver (3 %), kakaopulver.

Innehåller: havre, cashew, ägg.

Kan innehålla spår av mjölk, sädesslag som innehåller gluten, sulfiter, jordnöt, nötter, lupin.

 

Nyhet – Drickchoklad

En unik drickchoklad och perfekt ingrediens för en varm choklad i världsklass; Men den är även utmärkt att använda för att göra bakverk och glass.

Innehåller mer kakao än chokladcouvertyr, och har en kraftig arom och fyllig smak. En bra och lättarbetad produkt som inte behöver så mycket förberedelse, oavsett om du är en professionell konditor eller ambitiös hemmakock.

Innehåller små 15 gramsbitar som är enkla att använda. Läs hur du blandar en god choklad längre ner på sidan.

 

 

 

 

Nyhet – Special Edition PHO–kryddor

Marou presenterar en ny special editionchoklad för att fira deras 10-årsjubileum som vietnamesiska kakaojägare. Vad är väl då mer passande då än en choklad med PHO-kryddor; En varm och balanserad mix av kardemumma, stjärnanis, korianderfrö, kanel och kryddnejlika, tillsammans med chokladen uppstår ett stort spektrum av smaker. 

PHO är en kryddig nudelrätt som från början härstammar från norra Vietnam men som idag är en klassiker i hela landet och har blivit en populär rätt långt utanför landets gränser.

Njut av en kryddig och fyllig choklad från Vietnam. 

Ingredienser: Kakao 65 % (kakaonibs, kakaosmör), rörsocker. korianderfrö, kardemumma, kanel, stjärnanis, kryddnejlika.

Fri från soja, gluten, nötter och mjölk

Förvaras torrt och svalt

80 gram. 

 

 

 

 

Nyhet – Peppar & en nypa salt

Längs med de grönskande stigarna och ur den rödaktiga jorden i provinsen Dak Lak, har Marou funnit färska kakaofrukter och peppar. Njut av en läcker kombination av nötig kakao och aromatisk vitpeppar, med en nypa havssalt för en perfekt smakbalans.

Smakprofil: Nötig kakao, Kryddiga pepparkorn med en touch av salt.

Kakao och vitpeppar från provinsen Dak Lak.

Kakaohalt: 66 %.

Ingredienser: Kakaonibs (56,5 %), rörsocker (33,1 %), kakaosmör (9,5 %), vitpeppar (0,8 %), havssalt (0,1 %)

Fri från soja, gluten och mjölk

Förvaras torrt och svalt

 

Vikt: 80 och 24 gram.

 

 

 

 

 

Marou Homepage Video from Marou - Faiseurs de Chocolat on Vimeo.

På videon ovan kan du lyssna till Vincent och Samuel som har grundat Marou.

 

 

Vill du köpa Marous choklad?

För att se var du kan köpa produkter från Marou, klicka här.

  

Marou Provisions, använd prisbelönt kakao i dina smakexperiment

I serien Provisions kan du baka, laga med prisbelönad vietnamesisk kakao i form av pulver och kakaobitar. Du kan köpa pulver, nibs och kakaocréme i snygga presentburkar och pulvret kan du även köpa i en stor refillpåse. Mer info om hela Provisions-serien hittar du längre ner på sidan.

 

Marou Provisions kakaopulver är med i listan över de 18 bästa matprodukterna 2019. Listan är sammanställd av tidningen Allt om Mat och publicerad  publicerad i Allt om Mat Nr 2 2019. 

 

 

 

 

 

Kakaorapport från Vietnam

Läs Marous kakaorapport för 2018 lär dig mer om deras värdekedja här

Kakaoträd 101, läs mer om hur kakaobönderna använder så mycket som möjligt av kakaon för att "zero waste".

 

  

 

 

Marou är medlemmar i organisationen Direct Trade. Läs mer om organisationen genom att klicka här. Alternativt läs mer om Direct Trade längst ner på denna sida.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Följ med i jakten på den bästa kakaon

Följ med Samuel och Vincent i deras jakt på kakaobönor av den bästa kvaliteten i vietnams djungel, klicka här för att se filmen. 

 

 

Drömmen om Vietnamesisk choklad

Marou är drömmen som gick i uppfyllelse, att framställa vietnamesisk högkvalitativ mörk choklad. De kombinerar den franska chokladtraditionen med vietnamesiska högkvalitativa ingredienser. Vietnams kakaohistoria startade under sent 1800-tal, men föll i glömska under många år, för några få år sedan startade Marou sin mission: Att fler ska upptäcka kvaliteten hos den vietnamesiska kakaon. 

 

 

Marou faiseurs de chocolat startade sin chokladproduktion för några år sedan men deras vackra chokladkakor fick snabbt spridning i franska Elle och Vogue samt genom ett samarbete med tidningen Wallpaper erbjuder de en särskild Wallpaperchoklad i en specialutgåva.

 

Chokladen produceras från böna till chokladkaka i Saigon, Vietnam. Kakaobönorna är uteslutande av sorten Trinitario som odlas småskaligt av kakaobönder i Mekongdeltat, sluttningarna vid Annamitics vidder och det centrala höglandet. Chokladkakorna packas sedan för hand in i de förgyllda tapetmönstrade, handtryckta pappersförpackningarna. 

 

 

Kakao och rörsocker

Chokladen är en ren produkt som endast består av kakao och rörsocker men trots att chokladen har en minimal innehållsförteckning erbjuder chokladkakorna en stor smakvariation. Detta uppstår eftersom plantagen har olika jordmån, klimat och ytterliga faktorer som påverkar den komplexa kakaofruktens mognad och smak. Marous chokladkakor döps efter de plantager som kakaon odlas på, nämligen Tien Giang (2 st), Dak Lak, Dong Nai, Lam Dong, Bentré, Baria, undantagen Kakaohalten varierar mellan 70-100 % kakaohalt.

 

Kakaoplantan introducerades i Indokina i slutet på 1800-talet men föll snart i glömska för omvärlden. Vietnam är åter redo att erbjuda delikat choklad och denna gång i kombination med fransk chokladkunskap och i samarbete med den kreativa designbyrån Rice Creatives.

 

 

 

 

 

 

 

Utan risk för hasselnöt, mjölk och sojalecitin

När du köper en Marouchokladkaka så finns det ingen risk för spår av nötter, mjölk eller sojalecitin. På det sättet kan alla chokladälskare äta dessa smakrika chokladkakorna.

 

  

Ovan ser du de sex plantagen som Marou köper kakao från: Tien Giang, Bentre, Dong Nai, Ba Ria, Lam Dong och Dak Lak.

 

Samuel och Vincent kvalitetstestar Trinitariobönor.

 

Dryckestips?

Söker du tips på goda drycker som gör upplevelsen av Marous choklad större? Under varje chokladsort så presenterar vi våra bästa kombinationsfynd. Beroende på sort så finner du exempelvis tips på whisky, bourbon, rom, portvin, rödvin, cognac, tequila, öl och calvados.

Du kan även ladda ner vår digitala Marou-dryckesguide här.

 

 

 

 

 

Marous sortiment

   

 

 

 

I serien "Origin Plus” , kombinerar Marou två råvaror från samma region.  

 

Mörk mjölkchoklad med kokosmjölk 55 % kakaohalt

Ett grönskande tak av kokospalmer skimrar över Mekongdeltat i provinsen Ben Tre. Under grenverket frodas Trinitariokakao-bönorna, i skuggan av kokosnötterna som uppskattas för dess sötma. Tillsammans skapar kakaon och kokosmjölken en enastående laktosfri mjölkchoklad med smak av kola och kassiakanel, som dröjer sig kvar länge.

 

Chokladen vann pris på Academy of Chocolate Awards 2017 och samma år blev de även prisbelönta på Great Taste Awards.

 

Doft: Mjukt kryddig med aromatiska kokos- och vaniljtoner i bakgrunden 

Smak: Mild, krämig med bränt socker och en lätt blommighet som får sällskap av fylliga kokosnoter, kola och kassiakanel  

 

Avnjut till drycker som:

Rom – Ex. Plantation 20th Anniversary XO Barbados

Whisky – Ex. Tullamore Dew 12 Yrs

Calvados – Ex. Lecompte 12 Ans

 

Kakaohalt: 55 % 

Kakaosort: Trinitario

 

Vikt: 80 och 24 gram.

Ingredienser: Kakaobönor och kakaosmör (55 %), rörsocker (27 %), kokosnöt-mjölkpulver (18 %).

Soja-, gluten-, nöt- och mjölkfri.

 

 

  

Lam Dong: Arabicakaffe + Trinitariokakao

Marou är stolta att presentera Quangs kaffe i sin choklad, Quang gör för kaffescenen vad Marou gör för den vietnamesiska chokladen, lyfter fram några av de bästa bönorna och gör dem kända för världen.
 
Chokladen vann pris på International Chocolate Awards 2018 och samma år blev de även prisbelönta på Great Taste Awards.
 

Doft: Tydliga toner av rostade kaffebönor tillsammans med söt lakrits och en diskret nötighet

Smak: Mjukt fruktiga kakaonoter, plommon och körsbär blandas med mörkrostat kaffe, lakrits och mandel.  

 

Avnjut till drycker som:

Öl (Stout) –Dugges Cocoa Cacao Imperial Chocolate Stout

Amaretto-likör

Vietnamesiskt kaffe med söt kondenserad mjölk


 
Kakaohalt: 64 %
 
Kakaosort: Trinitario
 
Kaffesort: Arabica
 
 
Vikt: 80 och 24 gram.

Ingredienser: Kakaobönor och kakaosmör 64 %, rörsocker, Arabicakaffe (4 %). 

Soja-, gluten-, nöt- och mjölkfri.

 

Chokladen Lam Dong Coffee kombinerar Trinitariokakao och Arabicakaffe från provinsen Lam Dong. Kakaon odlas och fermenteras av Herr Doai, vars farm ligger nära staden Madagui på 350 meters höjd över havet, ca 2 timmars resväg från Dalat. Området passar utmärkt för att odla kakao, med dess näringsrika vulkaniska jord och lågt belägna berg som är täckta av en tät djungelvegetation.

Den ädla kaffebönan Arabica introducerades i Dalat av fransmännen i början på 1900-talet och odlades framförallt av ett fåtal etniska minoritetsgrupper som bodde i högländerna. Arabica växer och smakar som bäst då den odlas på hög höjd vilket gör Dalat med sina 1500 m över havet en utmärkt ort för kaffeplantage. Fransoserna gjorde Dalat till en resort-stad för dom som ville fly den tropiska hettan i lågländerna. Här spenderade de dagarna med golfrundor eller tigerjakt i de grönskande skogarna. I dag är Dalat en livfull stad som är mest känd för sitt kaffe, grönsaksodlingar och röda frukter.

Marou köper kaffebönor från den bästa rostaren i Dalat. LaViet Coffee skapades av Quang Tran som inspirerades av den växande internationella specialkaffescenen och han bestämde sig för att agera lokalt. Hans mål var att höja kvalitet och standard på vietnams Arabica-bönor genom att förbättra metoder och utrustning på odlingarna. Han ville stötta lokala odlare så att de på sikt skulle kunna få mer betalt för sina råvaror. I dag finner du utmärkta Arabicabönor i Vietnam. De har en fin fruktighet och en rund smak, som nu också får höga betyg av kaffeexperter runtom i världen.

 

 

 

Kalamondin + Tien Giang

I Vietnam kallas de Kumquats medan de på andra platser heter Kalamondin; Vi kallar dem delikata. De små citrusarna växer i de frodiga gröna trädgårdarna i provinsen Tien Giang. Fruktens mjuka sötma förstärker de varma kryddiga noterna i vår prisbelönta Tien Giang-choklad.

Ingredienser: kakaobönor 60 %, rörsocker 30 %, kakaosmör 8 %, torkad grön Kalamondin 2 %.

Kakaohalt: minst 68 %

 Vikt: 80 och 24 gram. 

 

 

Prisbelönt

Mekong Kumquat vann pris på den asiatiska deltävlingen på International Chocolate Awards 2019. Läs mer om tävlingen här.

 

 

Vet du varför kalamondinen i Marous choklad är grön?

I Mekongdeltat i Södra Vietnam växer småcitrusen kalamondin som Marou använder i sin nya choklad. Där finns en jämn tillgång till sol och klorofyll och därför är frukten grön även när den är mogen. Om den däremot hade odlats i ett klimat som har svala årstider, så hade de blivit gula; Man kan jämföra det med höstlöven som nu har börjat skifta färg i vårt Nordiska klimat.

 

 

 

 

 

Nyhet – Single Origin Plus: Ingefära & Lime

En fjärde smak är på ingång i serien Single Origin Plus: ingefära och lime kommer till Sverige i oktober.

Choklad, ingefära och lime, några av våra favoritingredienser; Vi hade turen att upptäcka alla tre ingredienser i provinsen Ba Ria. Det uppstod en perfekt harmoni mellan den fylliga kakaon, ingefärans kryddighet och den sötsyrliga smaken från lime.

Vikt: 80 och 24 gram.

Ingredienser: kakaobönor (65%), rörsocker (30 %), kakaosmör (3,5 %), torkad lime (1 %), torkad ingefära (0,5 %)

 

 

Peppar & en nypa salt

Längs med de grönskande stigarna och ur den rödaktiga jorden i provinsen Dak Lak, har Marou funnit färska kakaofrukter och peppar. Njut av en läcker kombination av nötig kakao och aromatisk vitpeppar, med en nypa havssalt för en perfekt smakbalans.

Smakprofil: Nötig kakao, Kryddiga pepparkorn med en touch av salt.

Kakao och vitpeppar från provinsen Dak Lak.

Kakaohalt: 66 %.

Ingredienser: Kakaonibs (56,5 %), rörsocker (33,1 %), kakaosmör (9,5 %), vitpeppar (0,8 %), havssalt (0,1 %)

Fri från soja, gluten och mjölk

Förvaras torrt och svalt

 

Vikt: 80 och 24 gram.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dak Lak 70 % kakaohalt

Doft: Diskret jordig doft med viss blommighet och karamell 

Smak: Fyllig men ändå mjuk smak av rostade mandlar och karamelliserat socker som får sällskap av syrlig persika och dova, kryddiga kakaonoter i eftersmaken.

 

 

Avnjut till drycker som:

Whisky – Ex. Amrut fusion ger toner av rostade ekfat, grillad mango och cashewnötter.

Whisky – Ex. Glenkinchie 12 yo ger toner av vanilj, persika och hasselnötter.

Bourbon – Ex. Makers Mark.

Vin (Tokaj) – Ex. Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos.

Vin – Ex. Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico.

 

Kakaohalt: 70 % 

Kakaosort: Trinitario.

 

Vikt: 80 och 24 gram.

Ingredienser: Kakao och rörsocker. Kakaobönorna köper de från området Dak Lak.

Soja-, gluten-, nöt- och mjölkfri. 

 

Historien om Marou Dak Lak: En vacker dag under 2014 sökte kakaobonden herr Quang upp killarna på Marou för att stolt visa upp kakaon som han han odlar i provinsen Dak Lak. Buôn Ma Thuột-platåen var tidigare känd för dess fina odlingar av kaffe och peppar som introducerades på platsen av fransmännen för över 100 år sedan. Dak Lak är den mest nordliga provinsen i Vietnam som ger möjlighet att odla kakao i dess relativt milda tropiska klimat, med en fertil basaltjord och en medelhöjd på 650 meter över havet. Alla dessa komplexiteter kombinerat med Trinitario-kakaoobönorna, bidrar till dessa komplexa och mångfacetterade smakegenskaper.

 

 

 

 På bilden ser du kakaobonden mr Quang tillsammans med Samuel och Vincent.

 

Tien Tiang 70 % kakaohalt – Silvermedaljör på International Chocolate Awards 2015  

 

Doft: jordig, med en fruktig syrlighet 

Smak: jordig, går över i en grön fruktighet, omogna bananer, grön paprika, mango, jordgubbig syrlighet.

 

Avnjut till drycker som:

Whisky – Ex. Auchentoshan Springwood. Ger toner av pistage och vetebröd.

Whisky – Ex. Redbreast 12 yo Irish whiskey. Ger toner av maltsötma, muskot, peppar. 

Cognac – Ex. Grönstedts Extra.

Vin – Ex. Epicuro Italian Zinfandel.

 

Kakaohalt: 70 %.

Kakaosort: Trinitario.

 

Vikt: 80 och 24 gram.

Ingredienser: Kakao och rörsocker. Kakaobönorna köper de från området Tien Giang.

Soja-, gluten-, nöt- och mjölkfri. 

 

 

 

 På bilden ser du kakaobonden mr Lau som odlar kakaon till Marous choklad i provinsen Tien Giang.

 

 

Dong Nai 72 % kakaohalt 

Doft: Mjukt blommig doft med hasselnötter, ananas och mockakaffe i bakgrunden

Smak: Krämiga kakaonoter, ananas, kryddnejlika och kanderade apelsinskal

 

Avnjut till drycker som:

Whisky – Ex. Glenlivet 15 yo

Whisky – Ex. Glengoyne 21 yo

Whisky – Ex. Klichoman Machir bay

Whisky – Ex. Springbank 15 yo

Rom – Ex. Ron Zacapa Gran Reserva

Vin (Sauternes) – Ex. Calvet Réserve du Ciron

 

Kakaohalt:  72 %

Kakaosort: Trinitario

 

Vikt: 80 och 24 gram.

Ingredienser: Kakao och rörsocker. Kakaofrukterna köper de från området Dong Nai.

Denna kakao fermenterar och torkar Marou själva.

 Soja-, gluten-, nöt- och mjölkfri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 På bilden ser du kakaobonden mr Toan med familj, som odlar kakaon till Marous choklad i provinsen Dong Nai.

 

I filmen nedan kan du se byggnationen av Marous första egna fermentationsstation i provinsen Dong Nai. Stationen är idag färdigbyggd och används till chokladen vars kakao odlas, jäser och torkas i provinsen Dong Nai, och som slutligen blir till den chokladkakan som heter Dong Nai 72 %.

Marou - Faiseurs de Chocolat : Presentation du projet "Centre de Fermentation au Vietnam" - English subtitles from Marou - Faiseurs de Chocolat on Vimeo.

 

 

  

Lam Dong 74 % kakaohalt

Doft: höstig som av regnvåt jord, kaffe, en viss kryddighet, svartpeppar 

Smak: Fyllig, syrlig smak med tydlig ton av vitpeppar, tobak, päron och citrus 

 

Avnjut med drycker såsom:

Whisky – Ex. Glenlivet 12 yo. Ger toner av marsipan, vanilj och blåbär.

Whisky – Ex. Highland 12 yo. Ger toner av kaffe, citrus, gröna bananer.

Whisky – Ex. The Dalmore 15 yo. Ger toner av mörka bär, vanilj, nötter. 

Whisky – Ex. The Macallan Fine oak 10 yo. Ger toner av kaksmulor, kaffe, mörka kakaotoner.

Öl (Imperial Stout) – Ex. Poppels Russian Imperial Stout

Vin – Ex. Gnarly Head Petite Sirah 

 

Kakaohalt: 74 %

Kakaosort: Trinitario

 

Vikt: 80 och 24 gram.

Ingredienser: Kakao och rörsocker. Kakaobönorna köper de från området Lam Dong.

Soja-, gluten-, nöt- och mjölkfri.  

 

 

  

 

 

Kakaobonden Mr Doai som odlar kakao i provinsen Lam Dong

Ba Ria 76 % kakaohalt

Doft: Mjuk, blommig doft med nypon och omogna jordgubbar, viss jordighet 

Smak: Mycket fruktig och syrlig, citron, ananas och mango, med viss kryddighet i eftersmaken 

 

Avnjut chokladen till drycker såsom:

Whisky – Ex. Auchentoshan Springwood. Ger toner av mandel, tobak och citron.

Whisky – Ex. The Yamazaki 10 yo. Ger toner av plommon, mörka körsbär, lavendel, med tobak i eftersmaken). 

Whisky – Ex. Highland 12 yo. Ger toner av honungssötma, eukalyptus, tobak. 

Calvados – Ex. Château du Breuil Chocolate Blend

Rom – Ex. Diplomatico Reserva Exclusiva

Portvin – Ex. Graham’s Late Bottled Vintage

 

Kakaohalt: 76 %

Kakaosort: Trinitario

 

Vikt: 80 och 24 gram.

Ingredienser: Kakao och rörsocker. Kakaobönorna köper de från området Ba Ria.

 Soja-, gluten-, nöt- och mjölkfri. 

 

 

 På bilden ovan ser du kakaobonden mr Duc som odlar kakaon till Marous choklad i provinsen Ba Ria.

 

Följ med under en dag på en kakaofarm i provinsen Ba Ria i videon nedan

MAROU - A day at the cacao farm in Ba Ria from Marou - Faiseurs de Chocolat on Vimeo.

 

 

 

Ben Tre 78 % kakaohalt

Doft: Rund och fyllig doft av smörkola, mogen banan, kokos, nötter och mandarin 

Smak: Först fruktig syrlig som en mogen mandarin med smörkolanoter. Övergår i tyngre smaker av tobak, kokos, svart te och kakao. 

 

Avnjut till drycker som:

Whisky – Ex. The Arran Malt 10 yo. Ger en söt fruktighet, karamelliserade persikor, kokos 

Whisky – Ex. Glenmorangie Quinta ruban 12 yo. Ger toner av björnbär, sött te och kryddor 

Whisky – Ex. Glenmorangie 10 yo. Ger noter av persika, smörkola, kryddor och nötter 

Rom – Ex. Ron Quorhum Solera XO QRM

Agavetequila – Ex. Reserva del Señor Añejo

(Tawny)-Portvin – Ex. Croft 10 year old Tawny port

 

Kakaohalt: 78 % 

Kakaosort: Trinitario

 

Vikt: 80 och 24 gram.

Ingredienser: Kakao och rörsocker. Kakaobönorna köper de från området Ben Tre.

Soja-, gluten-, nöt- och mjölkfri. 

 

 På bilden ser du kakaobonden mr Son som odlar kakaon till Marous choklad i provinsen Ben Tre.

 

 

 

 

Mjölkchoklad – 48 %

Utvald vietnamesisk kakao möter mjölk från gräsmatade kor från gröna gårdar i Waikato, Nya Zeeland; En len och välsmakande symfoni uppstår med noter av honung och kola som kommer få dig att be om mer.

Kakao: Trinitario

Kakaohalt: 48 %

 

Ingredienser: kakaonibs, rörsocker, helmjölkspulver, kakaosmör. Kakaohalt: 48 %

Innehåller mjölk,

Kan innehålla spår av cashew, havre, jordnöt och sesam.

Förvaras torrt och svalt.

80 g.

 

 

 

 

Special Edition PHO–kryddor

Marou presenterar en ny special editionchoklad för att fira deras 10-årsjubileum som vietnamesiska kakaojägare. Vad är väl då mer passande då än en choklad med PHO-kryddor; En varm och balanserad mix av kardemumma, stjärnanis, korianderfrö, kanel och kryddnejlika, tillsammans med chokladen uppstår ett stort spektrum av smaker. 

PHO är en kryddig nudelrätt som från början härstammar från norra Vietnam men som idag är en klassiker i hela landet och har blivit en populär rätt långt utanför landets gränser.

Njut av en kryddig och fyllig choklad från Vietnam. 

Ingredienser: Kakao 65 % (kakaonibs, kakaosmör), rörsocker. korianderfrö, kardemumma, kanel, stjärnanis, kryddnejlika.

Fri från soja, gluten, nötter och mjölk

Förvaras torrt och svalt

80 gram. 

 

 

 


Tien Giang 80 % kakaohalt – Wallpaper Edition 

 

Doft: Tydlig kakaodoft med toner av grönt gräs, mango, krusbär och passionsfrukt 

Smak: Tung och fyllig smak med mycket syra och tydlig fruktighet, vanilj, te, tobak och kaffenoter. 

 

Avnjut till drycker som:

Whisky – Ex. Lagavulin 16 yo. Ger toner av kokos, cashewnötter, inlagda päron, avlägsen grillrök 

Whisky – Ex. Springbank 10 yo. Ger jordiga tobakstoner, söt rök, jasmin 

Whisky – Ex. The Arran Malt 10 yo. Ger toner av blommighet, nötter och en frisk ton av mint 

Whisky – Ex. Oban 4 Yrs

Dessertvin – Ex. Commandaria St John

Tequila (100 % agave) – Ex. Los Tres Toños Anejo

Punsch – Ex. Facile Punsch 

 

Kakaohalt: 80 %

Kakaosort: Trinitario

 

Vikt: 80 gram. 

Ingredienser: Kakao och rörsocker. Kakaobönorna köper de från området Tien Giang.

Soja-, gluten-, nöt- och mjölkfri.

 

 

 På bilden ser du kakaobonden mr Lau som odlar kakaon till Marous choklad i provinsen Tien Giang.

 

 

 

 

 

 

SoCoLaDen 100 % kakaohalt

Upptäck en mörk choklad utan kompromisser. Chokladen är gjord på en utvald blend av de mildaste kakaobönorna från kakaobönder i södra Vietnam. Det här är en elegant, kraftfull och syrlig 100%-ig choklad. Det här kan vara den mest balanserade 100 procentiga chokladen du har provat?

 

Kakaohalt: 100 %

Kakaobönor: Trinitario

 

Ingredienser: Kakaobönor.

Soja-, gluten-, nöt- och mjölkfri. 

 

Vikt: 60 gram

 

 

  

 

 

Gör en kakaoresa

Åk på smakresa genom Vietnam och upplev sex olika kakaoursprung. Paketet innehåller kakao från provinserna Tien Giang, Dak Lak, Ben Tre, Lam Dong, Dong Nai, Ba Ria, Se dryckestipsen till varje chokladsort längre ner i presentationen. Vilket ursprung blir din favorit?
6*24 gram.

  

Marous bambudisplayer finns för små chokladkakor och stora

 

  

  

 

 

  

Marou Provisions, använd prisbelönt kakao i dina smakexperiment

I serien Provisions kan du baka, laga med prisbelönad vietnamesisk kakao i form av pulver och kakaobitar. Du kan köpa pulver, nibs och kakaocréme i snygga presentburkar och pulvret kan du även köpa i en stor refillpåse.

 

Drickchoklad

 

En unik drickchoklad och perfekt ingrediens för en varm choklad i världsklass; Men den är även utmärkt att använda för att göra bakverk och glass.

Innehåller mer kakao än chokladcouvertyr, och har en kraftig arom och fyllig smak. En bra och lättarbetad produkt som inte behöver så mycket förberedelse, oavsett om du är en professionell konditor eller ambitiös hemmakock.

Innehåller små 15 gramsbitar som är enkla att använda.

 

Recept för en kopp drickchoklad (200 ml)

200 ml mjölk

30-45 g (2-3 bitar) Marouchoklad

Ca 16 g socker


Gör såhär

1 värm mjölk i en kastrull och ta bort den från plattan innan det börjar koka.

2 Lägg chokladen i den varma mjölken

3 Rör om med en visp tills chokladen har smält.

4 (Vid låg värme) Vispa hela tiden och låt chokladmjölken sjuda lätt (ca 2 min).

5 Servera i en kopp, tillsätt socker och njut!

 

Ingredienser: kakaonibs 71 %, rörsocker 15 %, kakaopulver 14 %.

Allergener: Kan innehålla spår av kokos.

Fri från soja, gluten, nötter och mjölk.

Finns i 270 grams påse och 1 kg för serveringar.

 

 

Kakaopulver – Nyhet nu även i 250 grams påse

Helt naturligt och mycket smak.

Detta är ett naturligt kakaopulver som har kvar alla distinkta smaker från Marous prisbelönta kakao.  

Marou pressar kakaopulvret själva och kan därför kontrollera kvaliteten till 100 %. Eftersom den är framtagen helt naturligt så har den också kvar fler näringsrika ämnen (antioxidanter) än om det varit framtaget genom alkalisering (kemiskt), det är därför Marous kakaopulver har en lite rödaktig färg. Detta bidrar också till att Marous kakaopulver bibehåller kakaons distinkta smak, så du får en kakao med fyllig smak; En smak av Vietnam.

 

Ingredienser: 100 % kakao.

Nöt-, mjölk-, gluten- och sojafri.

 

Kakaopulvret finns både i burk på 250 gram och refillpåse på 250 och 1000 gram.

Förvara torrt och svalt – ej nära någon värmekälla. 

 

 

 

 

Kakaonibs – Nyhet nu även i refillpåse

Dessa små kakaobitarna har en unikt crunchy textur och är kända för dess näringsrikedom. Marou använder samma rostade kakaonibs till de prisbelönta chokladkakorna.

Med de intensiva chokladnoterna är nibs perfekta att snacksa på eller att sprinkla för att ge mer smak till din yoghurt, kaka, glass eller till andra goda recept.

Ingredienser: 100 % kakao.

Nöt-, mjölk-, gluten- och sojafri.

Nibs finns nu både i 250 grams burk och 250 grams refillpåse.

Förvara torrt och svalt – ej nära någon värmekälla.

 

 

 

 

 

Bean-to-Cacao Spread

Kakaocréme möter cashewnötter, ett recept med endast naturliga och goda ingredienser från Vietnam. En unik créme med utsökt rostad cashew med en lätt kokoston och len textur. Använd på din helgcroissant med en god ost, dina bakelser, glassen eller ta en sked kakaocréme direkt ur burken.

Ingredienser: Rörsocker, kakaopulver, cashewnötpraliné (cashewnöt, rörsocker), virgin kokosolja, havssalt.

Kakaohalt: 30 %.

mjölk-, gluten- och sojafri.

250 gram.

Kakaocrémen är hårdare än vad man är van att nöt- och chokladcrémer är, eftersom den inte innehåller palmolja samt innehåller en högre del kakao.

*Kakaocrémen produceras i en separat miljö från chokladkakorna och att cashewnöt används påverkar därför inte det faktum att chokladkakorna är nötfria.

Förvara torrt och svalt – ej nära någon värmekälla.

 

 

Cacao Cold Brew – somrig kakaodryck

Vi har tagit fram ett recept på vad vi kallar för cold brew cacao. Det vill säga en svalkande kall kakaodryck som är perfekt för soliga sommardagar. Det är lika enkelt att göra som det (kanske) låter:

 

Du behöver 

*Ca 2 msk Marou Provisions kakaonibs

*ca 750 ml vatten

 

Så här gör du 

Mal kakaonibsen i en rengjord mortel och häll dem i en kanna, ex. en pressokanna. Häll på vattnet och låt stå i kylen för att låta vattnet dra åt sig smak från kakaon. När drycken är färdig, så silar du bort nibsen så du får en ren och klar kakaodryck. Du kan smaka av drycken under tiden så att styrkan passar din smak. Vi rekommenderar att du låter den stå och dra mellan 18-24 timmar, vid kortare tid blir drycken mildare och längre tid ger mer fyllig och robust smak. Tillsätt sötma om du önskar. Du kan också blanda en Coldbrew Cacao & Yuzu med kolsyrad yuzu eller byta ut den mot tonic för att få en kolsyrad och frisk kakaodryck med kolsyra, dekorera med lite citronzest. Fler Provisionsrecept kommer inom kort.

 

 

 

 

 

 

Har du läst artikeln om Marous stjärnkonditor i Journal Chocolat?

I senaste numret av magasinet Journal Chocolat kan du läsa ett reportage om Maison Marous stjärnkonditor Stéphanie Aubriot. Hon har tidigare arbetat för Michel Rouxs 3 stjärniga restaurang och är nu ansvarig för Marous Bean-to-Cake-kaféer i Vietnam. I reportaget delar hon med sig av erfarenhet, tankar och recept. 

Du vet väl att Marou även erbjuder kakaopulver och couvertyr för dina chokladkreationer? Se sortiment för det längre ner på sidan.

 

I artikeln kan man läsa att Stéphanie Aubriots favorit-choklad är Lam Dong 74 %. Vilken är din Marou-favorit?

 

 

 

Couvertyr för dina chokladskapelser

Vill du baka, laga och experimentera med en av världens bästa choklad? Vi erbjuder chokladcouvertyr i varianterna:

 

65 % kakaohalt

Gjord på de finaste kakaobönorna som Marou väljer ut från 8 olika provinser i Vietnam. Denna couvertyr är för kvalitetsmedvetna konditorer och chokladkreatörer som kräver unik smakkaraktär, intensitet och balans i recepten.

Ingredienser: Kakao 65 % (kakaobönor och kakaosmör), rörsocker 35 %.

Kakaohalt: 65 %

1000 gram.

 

 

75 % kakaohalt

Gjord på de finaste kakaobönorna som Marou väljer ut från 8 olika provinser i Vietnam. Denna couvertyr är för kvalitetsmedvetna konditorer och chokladkreatörer som kräver unik smakkaraktär, intensitet och balans i recepten.

Ingredienser: Kakao 75 % (kakaobönor och kakaosmör), rörsocker 25 %.

Kakaohalt: 75 %

1000 gram.

 

Kokosmjölkchoklad 

Trinitarioakao och kokosmjölk från Mekongdeltat ger denna lena och mjuka veganska mjölkchoklad med mjuk kokossmak.

Ingredienser: Kakao 55 % (kakaobönor och kakaosmör), rörsocker 27 %, kokosmjölkpulver 18 %.

55 % kakaohalt. 

1000 gram.

 

 

 

 

 

Chokladbars – Lanseras under september

Följ med på en smakresa till tropikerna. Njut av Marous prisbelönta mörka choklad som här blandas med vietnams finaste frukt och nötter i de lyxiga chokladbarsen. Välj mellan fyra smaker.

 

 

Jordnöt, ingefära och salt & kola

Rostade jordnötter, kryddig ingefära, salt & kola täckt av mörk choklad.

Kakaohalt: 65 %.

 

Ingredienser: Mörk choklad (83,9%)  (Kakaonibs, rörsocker, kakaosmör), krispiga kolabitar (socker) (8 %), rostade jordnötter (8 %), torkad ingefära (0,1 %), salt. Kakaohalt: 65 %.

Innehåller jordnöt. Kan innehålla spår av mjölk, havre och cashew.

Förvaras torrt och svalt. 

35 g

 

Kokosmjölk och riskrisp

Krispiga rispuffar i en len och mjuk kokosmjölkchoklad.

Kakaohalt: 53 %.

 

Ingredienser: choklad (86%) kakaonibs, rörsocker, kokosmjölkpulver (kokosmjölk, glukossirap) (18 %), kakaosmör, puffat ris (14 %)

Sojafri. Kan innehålla spår av mjölk, havre, cashew och jordnöt.

Förvaras torrt och svalt.

35 g

 

Tropiska frukter och cashew

Läcker blandning av kalamondin, tropisk frukt, rostad cashew täckt av mörk choklad.

Kakaohalt: 64 %.

 

Ingredienser: Mörk  choklad (78,5  %) (Kakaonibs, rörsocker, kakaosmör, rostad cashew (10 %), torkad mango (5 %), torkad passionsfrukt (5 %), torkad kalamondin (1,5 %). Kakaohalt 64 %.

Innehåller cashew. Kan innehålla spår av mjölk, havre (gluten) och jordnöt.

Förvaras torrt och svalt.

35 g

 

Ironbar

Iron Bar ärr en läcker blandning av tropisk frukt, krispig cashew, pumpa frön, honungsrostad havre och puffat ris som täcks av våra smakrika vietnamesiska mörka 65 procentiga choklad. Njut av en smakrik bar som inte kompromissar med smaken och som hjälper dig med energi för dina dagliga äventyr – såväl stora som små, med 5 g protein per bar.

Kakaohalt: 64 %.

5 g Protein, Högt fiberinnehåll, ingen laktos, inget koffein.

Ingredienser: 65 % mörk choklad (35,5 %)  (kakaonibs, rörsocker, kakaosmör), havre (10 %), honung, glukossirap, karamelliserat puffat ris (ris, socker, salt), torkad mango (7,5 %), äggvitepulver (albumen), torkad passionsfrukt (4,2 %), pumpafrön, rostad cashew  (3,1 %), torkat kokonötspulver (3 %), kakaopulver.

Innehåller: havre, cashew, ägg.

Kan innehålla spår av mjölk, sädesslag som innehåller gluten, sulfiter, jordnöt, nötter, lupin.

 

 

Jul

 

 

Julkuvert för choklad

Kuvert för att ge bort din favoritchokladkaka från Marou.

Anpassar chokladkakorna som är 60-80 gram,

 

 

 

 

 

Treasure Island 3/4 Cacao och Heart of Darkness

– Tillbaka när nya kakaoträd har vuxit upp igen

 

 

 

Treasure Island 3/4 Cacao

Anledningen till att det är svårt att finna Treasure Island och Heart of Darkness i butik är att klimatet har varit väldigt minst sagt stormigt på Tan Phu Dong (Treasure Island) de senaste åren. Stora delar av kakaoträdsbeståndet förstördes i ovöder. Då de nu odlar nya träd, så får vi snällt vänta in en ny skörd av denna extremt limiterade choklad.

 

Chokladen har en ytterst välbalanserad smak – mild men ändå fyllig med tydlig nötighet och viss sälta. Den mörka chokladen benämns 3/4 eftersom den innehåller 75 % kakaohalt. 

Doft: Fyllig doft av tobak, färska örter, mynta och lakrits

Smak: Tydligt nötiga noter av cashew och macadamia som följs av tobak, grönt te, lakrits och mer blommiga toner

 

Avnjut till drycker som:

Whisky – Ex. Glenmorangie Signet

Whisky – Ex. Longmorn 16 yo

Whisky – Ex. Aberlour a'bunadh

Whisky – Ex. Talisker Storm

Cognac – Ex. Le Reviseur Extra Old XO

Madeiravin – Ex. Blandy´s Colheita Malmsey

Öl (Barley Wine) – Ex. Nynäshamn Bötet Barley Wine

 

Kakaohalt: 75 % (3/4 kakao)

Kakaosort: Trinitario

 

Vikt: 80 gram.  

Ingredienser: Kakao och rörsocker. Kakaobönorna köper de från området Tan Phu Dong (Treasure Island).

Soja-, gluten-, nöt- och mjölkfri.

 

 

 

 

Om Treasure Island

Treasure Island 3/4 kakao är en unik Single origin-choklad med välbalanserad smakprofil från Marou, faiseurs de chocolat. Kakaon odlas på en liten ö i den mäktiga Mekongflodens delta och på grund av dess ringa storlek och svårtillgängliga läge råder högst begränsad tillgång på det bruna guldet från den bördiga ön.

Treasure Island heter på vietnamesiska Tan Phu Dong, vilket betyder ”den nya rikedomen i öst.” Detta syftar på det gröna och frodiga landskapet på ön som möjliggör inkomsterna från kakao och honung som är en viktig näring för öns invånare. På grund av att honungsbina är känsliga för bekämpningsmedel tvingas även kakaofarmarna vara ytterst restriktiva i sin användning av sådana och kakaon är därför i stort sett ekologiskt odlad. Treasure Island är en liten ö långt ute på den vietnamesiska landsbygden och den går endast att nå med båt. En båttur till Treasure Island är som att uppleva en tidsresa till ett svunnet Vietnam då livet på ön förblivit i det närmaste oförändrat under flera decennier. Mekongflodens stadiga rytm styr fortfarande vardagen för öns bönder och motortrafiken på öns vägar är forfarande nästintill obefintlig.

Treasure Island ligger i utloppet där den mäktiga floden ansluter till Sydkinesiska havet. Mekongdeltats vatten är bräckt och på grund av de kraftiga tidvattensvariationerna når det salthaltiga flodvattnet stundtals kakaoträdens rötter och hjälper därigenom till att skapa den säregna och karaktärsfulla kakaosmaken.

 

 

 

Heart of Darkness 85 % – Tillbaka när nya kakaoträd har vuxit upp igen

 

Anledningen till att det är svårt att finna Treasure Island och Heart of Darkness i butik är att klimatet har varit väldigt minst sagt stormigt på Tan Phu Dong (Treasure Island) de senaste åren. Stora delar av kakaoträdsbeståndet förstördes i ovöder. Då de nu odlar nya träd, så får vi snällt vänta in en ny skörd av denna extremt limiterade choklad. 

Heart of Darkness skapades 2014 som en begränsad upplaga men vann guld på International Chocolate Awards 2014 och den var helt enkelt för god för att försvinna från chokladens värld. De har nu döpt chokladen vars kakao växer på skattkammarön: Dan Phu Dong, till Heart of Darkness. Smaka så förstår du varför.

 

Doft: Kryddig och inbjudande med cashewnötter, krispigt söta päron och mjuk marsipan

Smak: Fyllig med mustiga kakaonoter, följt av syrliga mörka bär, farinsocker och riven muskotnöt

 

Avnjut till drycker som:

Whisky – Ex. Spirit of Hven: Seven stars Phecda ger toner av solmogen aprikos och marsipan

Whisky –Ex. Oban 14 yo ger toner av brända mandlar, digestivekex, lägereld och varm karamell

Whisky – Ex. Ardbeg 10 Yrs

Rom – Ex. Appleton Estate Rare Blend 12 Years

Portvin – Ex. Taylor’s LBV

 

Kakaohalt: 85 %

Kakaosort: Trinitario

 

Vikt: 80 gram.  

Ingredienser: Kakao och rörsocker. Kakaobönorna köper Samuel och Vincent från ön Tan Phu Dong (Treasure Island).

Soja-, gluten-, nöt- och mjölkfri.

 

Ladda ner bilder på Heart of Darkness här.

 

 

Mr Cong som odlar kakao på Treasure Island (Tan Phu Dong) och som används i chokladerna Treasure Island och Heart of Darkness.

 

  

 

Bild på Treasure Island.

   

 

Båt på Treasure Island. 

 

 

Marous couvertyr – skapa unika chokladsmaker genom Marous Single Origenchoklad

Marous chokladcouvertyr för den som vill skapa chokladmästerverk finns att välja med 70 % med kakao från Tien Giang eller 65 % från So Co La Den. De väger 1000 gram.

 

 

 

Direct Trade

Marou är medlemmar i en organisation som heter Direct Cocoa, det innebär att du kan vara säker på att de arbetar direkt med kakaobönderna och det inte finns några mellanhänder. Marou betalar ett kakaopris över marknadens standard, och det gör dem både för att kakaobönderna ska få rätt betalt, men också för att de då hjälper kakaobönderna att investera mer pengar i sina kakaofarmer, så att de hela tiden kan höja standard och kvalitet, vilket ger en choklad som bara blir godare och godare. För Marou så är det också viktigt att alltid vara där för deras kakaobönder och vara lojala kunder, så att bönderna får en kontinuitet och balans, samt även för att bygga upp ett förtroende till varandra. Läs mer om organisationen Direct Cocoa genom att klicka här. 

 

Här kan du se alla filmer om Marou:

 

Introduktion till Marou – en handgjord choklad och förpackning från Vietnam

Marou + *Wallpaper Magazine UK (with Japanese Subtitles) from Marou - Faiseurs de Chocolat on Vimeo.

 

Följ med under en dag på en kakaofarm i provinsen Ba Ria

'

 

I filmen nedan kan du se byggnationen av Marous första egna fermentationsstation i provinsen Dong Nai. Stationen är idag färdigbyggd och används till chokladen vars kakao odlas, jäser och torkas i provinsen Dong Nai, och som slutligen blir till den chokladkakan som heter Dong Nai 72 %.

MAROU - A day at the cacao farm in Ba Ria from Marou - Faiseurs de Chocolat on Vimeo.

Marou - Faiseurs de Chocolat : Presentation du projet "Centre de Fermentation au Vietnam" - English subtitles from Marou - Faiseurs de Chocolat on Vimeo.

 

Se den fina stop-motionfilmen om Marou, som också är gjord för hand, precis som chokladen

Marou - Faiseurs de Chocolat - "Story" Stop-motion Animation from Marou - Faiseurs de Chocolat on Vimeo.

 

  

 

Priser och utmärkelser

 

Utmärkelser under världens största chokladevent – 2019

Under Salon du Chocolat i Paris fick bonden Mr Lau som odlar kakao i Tien Giangprovinsen priset Cacao of Ecellence. Priset ämnar att lyfta fram kvalitetskakao i världen och vill lyfta fram mångfalden av kakaosmaker. Han var en av 50 pristagare av totalt 223 insända kakaoprover. Hans kakao använder Marou i chokladkakorna Tien Giang 70 % och Wallpaper Edition.

Under samma event blev Marou utsedda till en av de 25 bästa chokladproducenterna i världen. 

 

 

Nu är alla Marous chokladkakor utom en prisbelönade

2013 Detta år vann Marou pris på Academy of Chocolate Awards för bästa nykomling. De vann även silver för Tien Giang och brons för Ben Tre (i kategorin best dark chocolate, bean to bar).  Samma år vann även deras special edition Tien Giang 80 % kakaohalt guld för bästa förpackning. 

Marou vann även pris på Great Taste Awards i England för samtliga choklader som då var släppta: Tien Giang 70 %, Lam Dong 74 %, Ba Ria 76 % och Ben Tre 78 % kakaohalt.

 

2014 vann resten av deras choklad och de senaste lanserade chokladerna priser. De vann pris på Great Taste Awards för chokladen Treasure Island 3/4 cacao samt Dong Nai 72 % kakaohalt.

De vann också guld för en ltd edition-choklad på 85 % kakaohalt på International Chocolate Awards i kategorin Best Bean to Bar mörk choklad. Det är chokladen som idag heter Heart of Darkness.

2015 vann Marou silver på International Chocolate Awards för chokladen Tien Giang 70 %.

 

 

Vad är så speciellt med kakao från Vietnam?

Först och främst så finns det inte så mycket kakao i Vietnam, ca 0,1 % av världens kakao odlas i Vietnam. Och för det mesta så är det Trinitariobönor, så kallade "fine flavour cacao", eller högkvalitetskakao. Dessutom så är Vietnam känt för dess varierande landskap, med höga kullar och djupa dalar, vilket bidrar till att smaken från kakaon i de olika extremerna får en väldigt varierande smak från varandra. Något som Marou också utnyttjar då de rostar kakaobönorna. De kan då välja att rosta vissa bönor mer än andra, för att framhäva vissa smaker.

 

 

Kvalitetstester

När kakaon är färdig för Marou, hör kakaobönderna av sig till Samuel och Vincent. De kommer då ut till kakaofarmerna, och bönderna har då valt ut påsar som håller Maroukvalitet. De sätter sig då gemensamt och luktar i påsarna samt testar ca 50 bönor från varje påse, för att se så att de är rätt fermenterade (jästa). När Marou har valt ut sina påsar med kakao, så betalar de ett premiumpris som ligger över marknadspris. Och de övriga påsar med kakao säljer bönderna till andra chokladproducenter.

 

 

 

Bilder

Ladda ner bilder från Marou här. 

(har du önskemål eller frågor om Marou, mejla gärna markus(at)beriksson.se.)

 

Marou blir omskrivet i Monocle Magazine. 

 

 

Pressreleaser

Nya lyxiga chokladbars med vietnamesisk frukt och nötter, läs om det här.

Nyskapande chokladsmaker – Pho, läs om det här.

Ny vietnamesisk choklad med ingefära & lime från prisbelönade Marou, läs mer här.

 

Läs om Marou i media

Journal Chocolat skriver om de nya barsen – nr 2 2022.

Mjölkchokladen 48 % kan du läsa om i Journal Chocolat – nr 2 2022.

Journal Chocolat skriver om nya kryddiga chokladen med ingefära och lime – Nr 2 2020

Butiksnytt skriver om nya chokladen med ingefära och lime – läs här.

Journal Chocolat gör en intervju med Stéphanie Aubriot, som driver utveckligen av Maison Marou i Vietnam – Nr 1 2020

Allt om Mat och DN.se listar Marou Provisions kakaopulver som en av de 18 bästa matprodukterna 2019.

Journal Chocolat hösten 2018, artikel om Marous "reforestation"- kakaoodlingsprojekt

The Telegraph har listat Marou som en av de godaste chokladkakorna i världen, läs om det här.

Spot and Tell har med Marous Treasure Island på listan över 7 chokladkakor som "förtjänar lite extra utrymme", läs om det här.

Marou är uppdukat i bilagan Leva & Bo 11 februari 2017. (se bild ovan)

Läs om Marou i lifestyletidningen Monocle, se uppslag här

Se ett videoklipp på franska om Marou här.

New York Times skriver om Marou som "The Best Chocolate You´ve never tasted, klicka här.

Wallpaper Magazine- August 2012 

AFAR (USA) - November/December 2012

Elle (France) - December 2012

Elle à Table 

Vogue Paris - December 2012

Madame Figaro - December 2012

BBC Good Food - February 2013

Japan Airlines Magazine - January 2013
Journal Chocolat i vårnumret 2013

Tidningen Gourmet 2013

Journal Chocolat i höstnumret 2013

Tidningen till festivalerna Chokladfestivalen och Hem & Villa 2013

Chokladen befann sig i Moderådets trendutställning på Formex 2013, och chokladen finns även med i trendmaterialet som de säljer hösten 2013.

Allt om Mat utnämnde Marou – Lam Dong till en av de 10 bästa chokladerna just nu – hösten 2014

 

 

 

Vill du veta mer om Marou?

Läs mer om Marou på deras hemsida genom att klicka här.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marou utvinner inte bara sin egen kakaomassa ur kakaofrukterna utan även kakaosmör, vilket är ganska ovanligt i branschen. Det handlar självklart om att ta tillvara på alla resurserna från de fina kakaofrukterna.