Passionsfruktstårta
Älskar du tropisk fruktighet och mörk choklad, då har du det i en utsökt påskig tårta här. Den är dessutom mjölkfri (vegansk) och glutenfri.
Ingredienser:
Tårta:
- 30 g malda solrosfrön
- 30 g malda linfrön
- ¼ kopp vatten
- 1 ¼ kopp mandelmjöl
- ¼ kopp tapiokamjöl
- 1/8 kopp rismjöl
- ¾ kopp kokossocker
- ½ kopp kakao
- 1 struken tesked bakpulver
- ½ tesked salt
- ½ kopp kokosgrädde
- ¼ kopp olivolja
- 2 teskedar äppelcidervinäger
- 1 tesked vaniljextrakt
Ganache:
- 200 g Bennetto-choklad (eller annan vegansk choklad)
- 100 g veganskt smör
- 100 g kokosgrädde
Passionsfruktslager:
- 1,5 kopp färsk passionsfruktmassa, eller 250 g frysta kuber
- 1 kopp kokosgrädde
- 1 tesked agar agar
- ¼ kopp lönnsirap
- (valfritt: ¾ tesked gurkmeja för färg)
Gör såhär
Tårta:
- Sätt ugnen på 180°C.
- Mixa solrosfrön och linfrön tillsammans tills de är fint malda. Tillsätt vattnet och ställ åt sidan.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt sedan de blöta ingredienserna, inklusive fröblandningen, och rör ihop med en slickepott.
- Häll smeten i en rund bakform (20 cm) med avtagbar kant, klädd med bakplåtspapper.
- Grädda i 25 minuter (eller tills kakan är genomgräddad i mitten).
- Stjälp upp kakan på ett galler för att svalna. Klä om kanterna på bakformen med nytt bakplåtspapper. När kakan har svalnat helt, lägg tillbaka den i formen med den plana sidan uppåt. (Om toppen är ojämn kan du skära av den så att kakan blir helt plan.) Ställ in i kylen medan du gör ganachen.
Ganache:
- Smält chokladen över vattenbad (dubbelkokare).
- När chokladen är helt smält, ta bort från värmen och rör ner det veganska smöret i bitar. Rör tills smöret har smält helt.
- Tillsätt kokosgrädden och rör snabbt ihop. Ganachen blir då tjockare och glansig.
- Häll ganachen över den kalla kakan (som fortfarande är kvar i formen). Kakan måste vara kall, annars smälter ganachen ner. Säkerställ att formens kanter är ordentligt klädda, så att chokladen inte rinner ner längs sidorna.
- Ställ i kylen och låt stelna medan du gör passionsfruktslagret.
Passionsfruktslager:
- Blanda alla ingredienser i en kastrull, inklusive agar agar, medan det fortfarande är kallt.
- Värm upp under omrörning tills det börjar sjuda. Låt sjuda i 3–4 minuter medan du fortsätter röra.
- Tillsätt ¾ tesked gurkmeja för färg, om du vill.
- Sila blandningen medan den fortfarande är varm för att ta bort fröna.
- Låt svalna något och rör då och då så att den inte stelnar för snabbt.
- När blandningen är tillräckligt avsvalnad för att inte smälta chokladlagret, men fortfarande flytande, häll den försiktigt ovanpå ganachen i formen.
- Ställ in i kylen i 1–2 timmar tills den har stelnat.
- Ta ut kakan ur formen och dekorera med säsongens blommor och frukt.