SOMMAREN ÄR SNART HÄR

Passionsfruktstårta

Passionsfruktstårta

Älskar du tropisk fruktighet och mörk choklad, då har du det i en utsökt påskig tårta här. Den är dessutom mjölkfri (vegansk) och glutenfri.

Ingredienser:

Tårta:

  • 30 g malda solrosfrön
  • 30 g malda linfrön
  • ¼ kopp vatten
  • 1 ¼ kopp mandelmjöl
  • ¼ kopp tapiokamjöl
  • 1/8 kopp rismjöl
  • ¾ kopp kokossocker
  • ½ kopp kakao
  • 1 struken tesked bakpulver
  • ½ tesked salt
  • ½ kopp kokosgrädde
  • ¼ kopp olivolja
  • 2 teskedar äppelcidervinäger
  • 1 tesked vaniljextrakt

Ganache:

  • 200 g Bennetto-choklad (eller annan vegansk choklad)
  • 100 g veganskt smör
  • 100 g kokosgrädde

Passionsfruktslager:

  • 1,5 kopp färsk passionsfruktmassa, eller 250 g frysta kuber
  • 1 kopp kokosgrädde
  • 1 tesked agar agar
  • ¼ kopp lönnsirap
  • (valfritt: ¾ tesked gurkmeja för färg)

Gör såhär

Tårta:

  1. Sätt ugnen på 180°C.
  2. Mixa solrosfrön och linfrön tillsammans tills de är fint malda. Tillsätt vattnet och ställ åt sidan.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt sedan de blöta ingredienserna, inklusive fröblandningen, och rör ihop med en slickepott.
  4. Häll smeten i en rund bakform (20 cm) med avtagbar kant, klädd med bakplåtspapper.
  5. Grädda i 25 minuter (eller tills kakan är genomgräddad i mitten).
  6. Stjälp upp kakan på ett galler för att svalna. Klä om kanterna på bakformen med nytt bakplåtspapper. När kakan har svalnat helt, lägg tillbaka den i formen med den plana sidan uppåt. (Om toppen är ojämn kan du skära av den så att kakan blir helt plan.) Ställ in i kylen medan du gör ganachen.

Ganache:

  1. Smält chokladen över vattenbad (dubbelkokare).
  2. När chokladen är helt smält, ta bort från värmen och rör ner det veganska smöret i bitar. Rör tills smöret har smält helt.
  3. Tillsätt kokosgrädden och rör snabbt ihop. Ganachen blir då tjockare och glansig.
  4. Häll ganachen över den kalla kakan (som fortfarande är kvar i formen). Kakan måste vara kall, annars smälter ganachen ner. Säkerställ att formens kanter är ordentligt klädda, så att chokladen inte rinner ner längs sidorna.
  5. Ställ i kylen och låt stelna medan du gör passionsfruktslagret.

Passionsfruktslager:

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull, inklusive agar agar, medan det fortfarande är kallt.
  2. Värm upp under omrörning tills det börjar sjuda. Låt sjuda i 3–4 minuter medan du fortsätter röra.
  3. Tillsätt ¾ tesked gurkmeja för färg, om du vill.
  4. Sila blandningen medan den fortfarande är varm för att ta bort fröna.
  5. Låt svalna något och rör då och då så att den inte stelnar för snabbt.
  6. När blandningen är tillräckligt avsvalnad för att inte smälta chokladlagret, men fortfarande flytande, häll den försiktigt ovanpå ganachen i formen.
  7. Ställ in i kylen i 1–2 timmar tills den har stelnat.
  8. Ta ut kakan ur formen och dekorera med säsongens blommor och frukt.
Tillbaka till recepten

Tillbaka till recepten

Tillbaka till recepten

Tillbaka till recepten