Ekologisk lemonad, apfelschorle och kola

 Tyskarna har druckit det så länge man kan minnas och säkerligen har du och jag också gjort det, utan att veta att det finns ett namn för det, Apfelschorle. Proviant Berlin i Sverige, som förutom schorlen även erbjuder lemonad med tre olika smaker. Samtliga drycker från Proviant Berlin innehåller enbart ekologiska råvaror, består av 0-10 % tillsatt råsocker (beroende på sort), och bäst av allt, de smakar hemmagjorda.

 

Ny design

Samma goda dryck, ny design. 

 

Proviantsortimentet

Schorle, lemonad eller cola?

 

I säsong 

Rabarber, rabarber, rabarber. Svårt att rabbla – lätt att avnjuta.
Nu är det skördetid för denna fruktiga grönsak. Proviants kolsyrade rabarberlemonad innehåller 21 % rabarberjuice och endast 2 % rörsocker.

 

 

 

  

Historien om Proviant startade 2008 när tre bästa vänner från skoltiden bestämde sig för att pröva lyckan och starta kafé. Fulla av entusiasm hyrde de en liten butikslokal med kök och satte igång att göra wraps, bagels, färskpressade juicer och smoothies. Medan bagels och wraps blev kvar på disken försvann dryckerna desto snabbare och när de dessutom meddelades att drömläget för det tilltänkta caféet redan var uthyrt var beslutet taget. Det var drycker man skulle syssla med, Proviant Berlin grundades, och sedan 2009 produceras smoothies i den lilla fabriken i Berlin. Den ena produkten gav den andra.

 

 

 

 

Den färskpressade juicen fanns redan tillhanda och då var steget till produkt nummer två inte långt. Precis som förr i tiden tillsatte de helt enkelt kolsyrat vatten och lite råsocker till juicen och vips hade man en färsk limo, som tyskarna kallar det för, eller en kolsyrad lemonad. Produktionen växte snabbare än lokalerna och buteljeringen lämnades över till ett litet anrikt familjeföretag i Rhön som har producerat lemonad i över 100 år och som dessutom har stor erfarenhet av ekologiska produkter. Valet av samarbetspartner kändes självklart eftersom Proviant Berlin sätter stort värde vid att deras produkter enbart innehåller ekologisk frukt av högsta kvalitet.

 

 

  

 

Här kan du köpa Proviant Berlin

För att se var du kan köpa de nya dryckerna från Berlin, klicka här.

 

 

Snabbintro till schorle.

Schorle består av kolsyrat vatten och juice och är därför mindre söt och innehåller färre kalorier än en vanlig juice. Fördelningen av de båda ingredienserna kan variera men klassiskt blandas den med ca 50% juice och ca 50% vatten. Ordet schorle kan spåras så långt tillbaka som till 1800-talet och en teori är att det härstammar ur ordet Schurlemurle som användes i niederbayern för en blanddryck bestående av vin och mineralvatten. Apfelschorlen är en av de mest älskade dryckerna i Tyskland och den är de tyska barnens introduktion till en värld bortom mjölk och vatten. Den smakar utmärkt en varm sommardag men är även en fenomenal törstsläckare efter träningen eftersom den innehåller såväl mineraler som kolhydrater och kan därmed räknas till de isotoniska dryckerna.

en grumlig dryck kanske inte alltid optiskt ser så rolig och aptitlig ut men just grumligheten kan ses som en kvalitets-och smakgaranti. I den process som gör en juice klar försvinner viktiga smakämnen. En klar juice "klarnas"/filtreras exempelvis antingen med tanninggelatin eller med hjälp av klarningsenzym. Därefter kan den även värmebehandlas och ibland pastöriseras juicen inte bara en gång utan två gånger. Allt på bekostnad av smaken.

  

 

 

 

 

 

Sortimentet

 

 

 

 

 

 

Rabarberlimo

Fritt efter mormors recept: färskpressad rabarbersaft, en skvätt citron, och aronia för den goda smakens skull, rent källvatten och en nypa ekologiskt rörsocker. Mer behövs inte. Inga tillsatta aromer eller  extrakt. Helt enkelt bara en ren uppfriskande lemonad. 33 cl. Innehåller 2 % tillsatt socker.

Ingredienser: kolsyrat vatten, ekologisk rabarberjuice (21%), ekologiskt rårörsocker, ekologisk aroniajuice, ekologisk citronjuice.

 

 

  

Citronlimo med ingefära

Nu har vi fått en ny god nyhet från Proviant Berlin, en syrlig och frisk kolsyrad dryck med ingefära och citron. Först kommer den friska citronsyrligheten och ingefäran smyger fram på slutet som en fin effekt. Innehåller 2 % tillsatt socker.

Ingredienser: kolsyrat vatten, citronjuice (10%), ingefärsjuice, ekologiskt rårörsocker.

33 cl

 

 

  

 

 

 

Schorle – utan socker tillsatt

 

 

  

 

 

 

Apfelschorle

Fritt efter mormors recept: ofiltrerad äppelsaft, rent källvatten och en skvätt citron på det. Det är allt som behövs i en Apfelschorle. Inga koncentrat, inga tillsatser utan helt enkelt bara den läckra färskpressade äppeljuicen. 33 cl. Innehåller inget tillsattt socker.

Ingredienser: äppeljuice (60%), kolsyrat vatten, citronjuice (1%).

 

 

 

 

Körsbär/granatäpple

Vår alldeles unika kreation: gjord på söta ekologiska körsbär med en lätt touch av granatäpple. Och som vanligt uteslutande gjord på ekologiska råvaror, helt utan konstgjorda aromer och tillsatser! Utan tillsatt socker.

Ingredienser: kolsyrat vatten, körsbärsjuice* (17%), druvjuice*, äppeljuice*, Granatäpplejuice* (3%) *Ekologisk råvara.

 

 

 

 

Maracuja/apelsin

Sommarklassikern utan kompromisser: 40% apelsin- och passionsfruktjuice, toppad med en aning mandarin. Givetvis har vi använt extra mycket färskpressad ekologisk juice för att skapa en intensiv och uppfriskande smakupplevelse! Utan tillsatt socker.

Ingredienser: kolsyrat vatten, apelsinjuice* (33%), passionsfruktjuice* (7%), mandarinjuice* *Ekologisk råvara.

 

Fairtrade-cola med koffein

Ingredienser: Vatten, rårörsocker*, kolsyra, guarana*, färgämne: sockerkulör, surhets-reglerande ämne: fosforsyra, koffein, naturlig arom. *Ekologisk råvara.

33 cl.

Sockerfri cola med koffein

Ingredienser: Vatten, kolsyra, guarana*, färgämne: sockerkulör, surhetsreglerande ämne: fosforsyra, sötningsmedel: E952, E950 och aspartam; koffein, surhetsreglerande ämne: natriumcitrat, naturlig arom.

33 cl. 

 

 

 

 

 

Naturkola

En mild och frisk kola med lätt syrlighet och mild kryddighet. Innehåller ca 10 % tillsatt socker.

Ingredienser: kolsyrat vatten, rörsocker*, citronjuice*, kornmaltextrakt* (gluten), citrusolja*, kryddextrakt*. *Ekologisk råvara.

33 cl

 

 

 

Bilderr

Ladda ner bilder från Proviant här.