Ekologisk choklad från Värmland  

Njut av len mörk choklad utan risk för spår av nötter, soja, mjölk och utan några som helst tillsatser; Wermlandschoklad hette tidigare Rawchokladfabriken och byter namn eftersom de nu producerar två olika chokladserier. En chokladserie som är Raw och en som produceras av rostade kakaobönor.

Wermlandschoklad erbjuder choklad med många spännande smaker som passion/chili, isländskt havssalt, lakrits, mullbär/vanilj men de erbjuder även ren choklad med olika kakaohalt. Två nyheter är vit vegansk choklad av dadelsocker och salmiak/lakrits-choklad.

Chokladen innehåller olika oraffinerade sockertyper. Du finner ingredienser nedan och mer detaljerad beskrivning av sockertyperna längst ner på sidan.  

 

Före detta Rawchokladfabriken

Wermlandschoklad hette Rawchokladfabriken när de började i Arvika 2014. Affärsidén var enkel: att tillverka rawchoklad som är mycket bättre än de som redan fanns på marknaden. 

Första smakerna

Den första chokladen smaksattes med chaga och lingon. Men den blev tyvärr blev stoppad av myndigheterna eftersom de ansåg att man inte kunde äta chaga, det var bara tillåtet att dricka. 

Snart följde smaker som den populära mörka chokladen med 73 procents kakaohalt och Maca/Guarana samt Mullbär/Vanilj. Smakerna blev allt fler och i dag erbjuder vi uppåt 20 olika chokladsorter.

 

Kakaobönderna är delägare – Direct Trade

Wermlandschoklad är en unik choklad på många sätt. Kakaon som är huvudråvaran i chokladen kommer från kakaoplantaget Santa Teresa i staden Patricia Pilar i Ecuador och när Sebastian träffade Luis i Ecuador så fick de så stort förtroende för varandra att de köpte delar i varandras företag: Det betyder att Wermlandschoklad äger delar av kakaoplantaget men det betyder också att kakaobönderna äger delar av Wermlandschoklad. Det innebär att det blir ett fint samarbete där man gemensamt strävar mot en godare och mer rättvis chokladvärld.

 

 

Eko

Luis Leon som driver kakakoplantaget Santa Teresa besitter stor kunskap och erfarenhet av ekologisk kakao-odling, hållbar chokladtillverkning och är djupt involverad hos Wermlandschoklad. Det är en stor trygghet för oss och för dig som köper vår choklad. Att Luis gillar Värmland och våra djupa, vackra skogar gör inte saken sämre. Wermlandschokladen är ekologiskt certifierad.

 

 

 

Goda arbetsvillkor

Vi vet att de som jobbar på plantagen har bra villkor – både vad gäller arbetstider och lön. Eftersom plantaget är ekologiskt är också miljön bra och de som jobbar där behöver inte hantera några farliga bekämpningsmedel. Vi vet också att de som jobbar med bearbetningen av kakaon i fabriksanläggningen har det bra. När du köper Wermlandschoklad blir du en del av vår gemenskap med kakaobönderna i Patricia Pilar!

 

Kakao Nacional

Kakaon som används till chokladen kallas Nacional. Det är en smakrik s.k Fine Flavour-kakao som är känd för dess fruktiga aromer med angenämt balanserad syrlighet och inslag av tropiska frukter.

Naciónal ger fantastiskt fin choklad som går ovanligt bra att kombinera med många spännande smaksättningar – från mint och lakrits till blåbär och lakrits för att nämna några goda exempel.

 

Nötfritt, mjölkfritt, sojafritt

Wermlandschokladen är nötfri, mjölkfri, sojafri och innehåller inga tillsatser. Bara naturliga, goda råvaror och en kort innehållsförteckning.

 

 

Raw eller rostad

Wermlandschoklad mal rawkakaon i stengrinders tillsammans med sockret i minst 24 timmar och vissa i nästan 48 timmar. Därefter fyller de tempereringsmaskinen och låter den temperera klart för att sedan skrapa av formarna. Chokladen får sedan svalna för att slutligen packas.

Processen ser likartad ut för chokladen av rostade bönor; Den stora skillnaden är alltså rostningen av bönan innan den mals till kakaomassa. Rostningen görs på 115 grader i ca 40 minuter. Skillnaden är också tempereringen, då temperaturerna tillåts vara högre på den rostade kakaon. Samtliga sorter görs i sten-grinders men tiden varierar mellan dem. 

Rawchokladen är dyrare som råvara. Tack vare expertisen i Ecuador kan kakaofermenteringen hålla sig vid 42 grader vilket ju är kravet för att en produkt ska kunna kallas raw. Det betyder att för att kunna kontrollera temperaturen så blir det mindre batcher för bönderna. Hela kallpressar-processen tar också längre tid eftersom det inte tillsätts någon värme – helt enkelt en längre process med mer manuellt arbete.

  

 

Sortiment

 

 

Rawchoklad

 

Vit Raw

Vegansk vit rawchoklad av ekologiskt kakaosmör från Wermlandschoklads plantage i Ecuador. Med panelasocker, dadelsocker och kokosgrädde. Vi tillsätter också en liten gnutta vanilj.

Kakaohalten är 50 procent.

Chokladen har en riktigt fin ton av kakao och en angenäm sötma med lätta karamelltoner. (Den är helt underbar till färska jordgubbar!)

Ingredienser: Kakaosmör*, panelasocker*, dadelsocker*, kokosgrädde*, vanilj*
*ekologiskt certifierad ingredeiens

50 g.

 

 

Kokosgrädde Raw

Vegansk Raw mjölkchoklad av kokosgrädde, en fetare variant av kokosmjölk. Vi sötar den med oraffinerat dadelsocker från Tunisien som bidrar med extra smakdjup.

Doften av kokos och kakao är tydlig, smaken mycket angenäm med fin krämighet och toner av kokos och kakao! Riktigt mumsig, alltså!

Ingredienser: Kakaomassa*, kakaosmör*, dadelsocker*, kokosgrädde*
*ekologiskt certifierad ingredeiens

50 g.

 

Ljus 60 %

En ljusare mörk choklad, 60 % kakaohalt utan mjölk. Den milda och fruktiga smaken och lena konsistensen ger en mjukare mörk chokladupplevelse.

Ingredienser: (Kakao) Kakaomassa*, kakaosmör*), kokossocker*
*ekologiskt certifierad ingrediens

50 g.

 

Original 73 %: En kaxig klassiker

Detta är en mörk goding som bäst beskrivs som en klockren klassiker. Som all vår choklad är den kallmald, kallpressad och orostad, och denna har en kakaohalt på 73 %. Smaken är len, fyllig och samtidigt en gnutta syrlig - alltsammans i en finstämd harmoni.

Ingredienser: Kakaomassa*, kakaosmör*, kokossocker*.

*ekologiskt certifierad ingrediens

50 g.

 

Original 83 %: Mörk och syndig

Ibland är det bra att utmana sig själv. Upptäcka något nytt och gå lite utanför sin gamla vanliga “comfort zone”. Som med denna extra mustiga och mörka godbit. Len och fyllig precis som sin 73 % kompis, men liksom kraftigare och mer provokativ. Och sånt gillar man såklart.

Ingredienser: Kakaomassa*, kakaosmör*, kokossocker*.

*ekologiskt certifierad ingrediens

50 g.

 

 

Havssalt: Rivig på rätt sätt

Man älskar ju salt. Det gifter sig så fint med choklad dessutom. Och när saltet kommer från Island och är tillverkad enligt 200-årig tradition - dvs att man låter gejsrarna göra jobbet - då tvekar man inte. För perfekt sälta så strösslar vi ut saltkristallerna för hand. Lite överkurs kanske, men sådana är vi. 

Ingredienser: Kakaomassa*, kakaosmör*, kokossocker*, isländskt havssalt*.

*ekologiskt certifierad ingrediens

50 g.

 

 

Mint: En cool läckerbit

Med len choklad och uppfriskande mintsmak i perfekt samspel är den här godbiten inget att leka med. Gjord på kallpressad pepparmynta och med knapriga kakaonibs är den dessutom en smakupplevelse med lite extra crunch, och det kan man förstås inte motstå. 

Ingredienser: Kakaomassa*, kakaosmör*, kokossocker*, kakaonibs*, vanilj*, pepparmyntolja*.

*ekologiskt certifierad ingrediens

50 g.

 

Kokos: Med tropisk touch

Exotisk, krämig och söt är bara några av de ord som kan användas för att beskriva en choklad som denna. Gjord på malda kokosflingor är den sådär perfekt nötig och söt i smaken. Men inte nog med det! Vi tillsätter även extra kokosflingor i slutet för att försäkra oss om att den här chokladen verkligen håller vad den lovar. 

Ingredienser: Kakaomassa*, Kakaosmör*, Kokossocker*, kokos*.

*ekologiskt certifierad ingrediens

50 g.

 

 

Lakrits: För den sofistikerade

Med hjälp av krispig lakrits direkt från Kalabrien är denna choklad inget annat än en äkta delikatess. Ihop med mörk kakao är det här är en intensiv och välbalanserad choklad som garanterat passar alla finsmakare. Är du en av dem, månne?

Ingredienser: Kakaomassa*, kakaosmör*, kokossocker*, lakritsbitar (99,9% lakritsextrakt*, 0,1%anis*)

*ekologiskt certifierad ingrediens

50 g.

 

Apelsinchoklad med knapriga kakaonibs

Apelsin och choklad är ju en klassiker man aldrig tröttnar på, inte vi i alla fall. Vår variant tar dock ett par extra kliv för att verkligen skapa något utöver det vanliga, och här får du en kul kontrast mellan apelsinolja och knapriga kakakonibs. Resultatet är en choklad som erbjuder en sensationell och crunchy smakupplevelse - det kan vi garantera. 

Ingredienser: Kakaomassa*, kakaosmör*, kokossocker*, kakaonibs*, vanilj*, apelsinolja*.

*ekologiskt certifierad ingrediens

50 g.

 

 

Kaffe: För javaälskaren

Föreställ dig doften av nymalda kaffebönor, ihop med smaken av syrlig och krämig choklad. Perfekt för alla kaffeälskare, för den som behöver en eftermiddags-kick, eller för den som bara vill unna sig något riktigt gott. Och unna sig, det bör man - inte sant? 

Ingredienser: Kakaomassa*, Kakaosmör*, Kokossocker*, Kaffe*.

*ekologiskt certifierad ingrediens

50 g.

 

Kardemumma: En kryddig kick

För alla fika-fantaster out there. För alla er som älskar choklad. Med smak av kardemumma är denna choklad det bästa av två världar. Med kryddiga kardemumman som bryter av mot den lena och mörka kakaon skapas ren chokladmagi. 

Ingredienser: Kakaomassa*, kakaosmör*, kokossocker*, kardemumma*.

*ekologiskt certifierad ingrediens

50 g.

 

Blåbär: En sann skogsdröm

Med smak av ekologiska blåbär är denna choklad inget annat än nordisk magi. Precis som våra andra varianter har chokladen en kakaohalt på 73%, och den fylliga smaken av kakao är som gjord för att kombineras med de naturligt söta bären. Vi avslutar med en liten touch av vanilj – och voila! En oemotståndlig skogsdröm till choklad! 

Ingredienser: Kakaomassa*, kakaosmör*, kokossocker*, blåbär*.

*ekologiskt certifierad ingrediens

50 g.

 

Passion och chili: Het på riktigt

En choklad som garanterat värmer upp dig inifrån. Smaksatt med chili från Ecuador. Här blandas en smygande hetta med milda paprikatoner. Resultatet är en choklad som vågar testa gränser. Erkänn - visst vill du testa? 

Ingredienser: Kakaomassa*, kakaosmör*, kokossocker*, passionsfrukt*, chili*.

*ekologiskt certifierad ingrediens

50 g.

 

Mullbär & Vanilj: En sammetslen godbit

Gjord på soltorkade mullbär och Bourboun-vanilj från Madagaskar är denna choklad lika smakrik som den är beroendeframkallande... Med sin kolaliknande ton gifter sig detta superbär utmärkt med den mörka chokladen, och är nästintill omöjligt att bara äta en bit av. Och eftersom ”more is more” har vi dessutom strösslat lite extra mullbär på toppen av varje chokladkaka.  

Ingredienser: Kakao* (kakaomassa*, kakaosmör*), kokossocker*, mullbär*, bourbonvanilj*

*ekologiskt certifierad ingrediens

50 g.

 

 

 

Choklad av rostade bönor 

 

 

Mörk choklad 73 % Kakaohalt

En mörk rostad goding när kakaon är som bäst rostad.

Precis som livet som ska vara fylligt med en sötma så har denna choklad en fyllig kakaosmak med lätt sötma som genomsyrar hela kakan. Chokladen innehåller 73% kakao.

Ingredienser: Kakaomassa*, kakaosmör*, panelasocker*

*Ekologisk certifierad ingrediens

50 g.

 

Apelsin & citron

Kan man blanda Apelsin och Citron och ändå få ut det bästa av dom två världarna? Absolut! Med rätt balans så finner man både Apelsin- och citronsmak som tillsammans bildar en citrusharmoni.

Ingredienser: Kakaomassa*, kakaosmör*, panelasocker*, apelsinolja*, citronolja*

*Ekologisk certifierad ingrediens

50 g.

 

 

Salmiak och Lakrits

Vad älskar vi mer än Lakrits i Sverige? Salmiak kanske?

Här är det en salmiak sälta som tillsammans med lakrits från Kalabrien kallar till alla saltlakrits älskare. En intensiv smak som uppskattas om man gillar att krydda lakritsen med det där lilla extra.

Ingredienser: Kakaomassa*, kakaosmör*, panelasocker*, lakritsextrakt*, salmiak*

*Ekologisk certifierad ingrediens

50 g.

 

 

Julchoklad

 

 

Ekologisk chokladkalender

48 goda ekologiska chokldbitar – 2 per dag. Har du missat någon av Wermlandschoklads goda chokladvarianer? Provsmaka dig genom sortimentet. Du finner dessutom åtminstone en ny julig smak som lanseras i samband med kalendern.

Producent: Wermlandschoklad

48 chokladbitar, ca 200 gram. 

 

 

 

Saffran &apelsin – ekologisk och vegansk

Wermlandschoklads nya julsmak är en vegansk vit choklad med smak av saffran & apelsin.

50 gram.

 

 

Pepparkakschoklad

Njut av mörk rawchoklad med pepparkakssmak som produceras av Wermlandschoklad.

Producent: Wermlandschoklad.

50 gram.

 

 

 

 

Sockertyper

 

Dadelsocker

Dadelsocker är ett oraffinerat naturligt sötningsmedel tillverkat av Deglet Nour-dadlar från Tunisien. Efter urkärning har de malts till pulver. Dadlar av sorten Deglet Nour anses vara en av de bästa dadlarna i världen och kallas vanligtvis "Queen of all Dates".

 

Panelasocker

Panela är sockerrörssocker från Peru i sin kanske ursprungligaste form och har anor som går minst 500 år tillbaka i tiden. Det tillverkas genom att man kokar och förångar sockerrörsjuice, och i övrigt inte på något sätt ytterligare raffinerar sockret. Det har en mycket mer distinkt och komplex smak än vitt socker, med karamelliga toner. Till skillnad från vitt socker, som enbart innehåller socker i form av sackaros, så finns i panela både fruktos och glukos.

 

Kokossocker

Kokossockret består till största delen av vanliga kolhydrater, men koncentrationen av andra näringsämnen är högre än i vanligt socker. Till exempel så innehåller det tio gånger mer zink, dubbelt så mycket järn och fyra gånger mer magnesium än rörsocker. Kokossocker påminner om rörsocker i smaken men det har lite mer kolasmak. Kokossockret har ett GI-värde som ligger på 35 jämförelsevis mot socker som ligger på 97.