Äpplekaka med krämigt rabarbercurdtäcke
En saftig och god äpplekaka med krämig och härlig gräddfrosting. Naturligt glutenfri då den innehåller malda nötter och mandel och potatismjöl så att alla i familjen kan smaka. En skördefestspecial. Det går även fint att byta ut rivet äpple till rivna morötter, kanske även pumpa?
Ingredienser Äpplekaka:
180 gram smält smör
3 ägg
2,5 dl socker
150 gram riven mandelmassa eller marsipan
2 finrivna skalade äpplen
100 gram mald mandel
30 gram malda hasselnötter
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
1 krm salt
Till krämig frosting:
2 dl vispgrädde
100 g färskost
0,75 dl florsocker
2 msk rabarbercurd
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft).
2. Ta fram en rund springform och täck med bakplåtspapper.
3. Smält smör i en kastrull och ställ åt sidan för att svalna.
4. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
5. Finriv mandelmassa och äpple och rör i det smälta smöret.
6. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
7. Vänd ner smörblandningen och de torra ingredienserna.
8. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
Låt kakan svalna.
9. Häll alla ingredienser till frostingen i en skål och vispa till en kräm. Bred på kakan och servera!
Om ni har bråttom så kan ni även bara vispa grädde och vända i den mängd rabarbercurd enligt din smak.