Citroner från Sicilien

Lemony och hans vänner växer sig mogna i den stekande solen på Sicilien. För att en citron ska smaka så här bra så behövs nämligen sol, massor av sol året om. Lemonys syrlighet har balanserats med ekologiskt fairtrade-rörsocker. Citronsorten heter Femminello och ger en väldigt syrlig och fyllig smak.

Vi har också introducerat Lemony för några andra vänner för att skapa en så trevlig smak som möjligt. I drycken kan du även känna en skvätt grapefrukt och andra citrusfrukter och de har blandats i det bubbliga vattnet.

 

Den långa historien om Don Pepe

När Don Pepe, Lemonys sicilianska gudfader berättar hur kemikalier skadar citronträden, kan man tro att han pratar om hans förstfödda barn. Den 88-åriga passionerade citronodlaren heter Giuseppe Ingrillo och har odlat citroner i Capo dÓrlando sedan han var en liten pojke. När Don Pepe såg vilken skada kemikalier orsakade träden på Sicilien, så blev han en av de första att skaffa en ekologisk certifiering för hans odling. Han ville försäkra sig om att hans träd är friska och kan ge syrliga, goda citroner.

 

Hälsa på "Don Pepe”, Lemonys 88-åriga Sicilianska ”gudfader”. Giuseppe Ingrilli som han egentligen heter har odlat citroner i Capo d ´Orlando sedan har var en liten pojke. Före honom odlade hans far och farfar citroner och idag har hans son och sonson fortsatt att se till att juicen från de solmogna citronerna får bidra med sin syrliga smak i drycker runtom i världen. Juice som utgör en tredjedel av innehållet i Lemonyflaskan.

 

När Don Pepe var en liten pojk var han mer intresserad av att hjälpa sin pappa, än att gå till skolan. Sonen tjatade på sina föräldrar att låta honom arbeta i familjens citronlundar. Pappan väckte honom kl 6 varje morgon för att hinna ta hand om citronträden före skolan. När Don Pepe väl gick ur skolan så var valet enkelt, han ville fortsätta att ta hand om citronodlingarna. Vid 88 års ålder så går han fortfarande upp kl 6 varje morgon och för att gå till jobbet på familjens farm.

 

Hans arbetssätt har inte ändrats, däremot så har odlingarna gjort det. Tidigare växte citronerna på fält som löpte hela vägen ner till havet. Nuförtiden på kustremsan vid Capo d´Orlando så är det fler soldränkta turister än citroner, och citronträden har dragit sig tillbaka upp mot kullarna som sträcker sig hela vägen till Etna. Många citronodlande familjer i trakten har sålt sin mark, men det skulle familjen Ingrilli aldrig kunna tänka sig att göra.

 

Att odla ekologiskt är inget modernt begrepp för Don Pepe. När Ingrili-familjen planterade det första citronträdet 1880 så fanns det inte några ekologiska certifieringar, eftersom allt odlades ekologiskt. Det enda som tillsattes förutom regnet som rullade in från Tyrrenska havet och rann ned från Etna för att fylla vattenbehålllarna vid Capo d´Orlando, och den fertila jorden som spolades ned från vulkanen, kom från naturligt gödsel från kycklingar och kossor. 

 

Ironiskt nog var det inte förrän 100 år efter att de planterade det första trädet, som familjen Ingrilli funderade på om de skulle odla ekologiskt.

 

Don Pepe förklarar att på 80-talet gjorde staten det ekonomiskt möjligt för bönderna att anamma moderna odlingsmetoder, med oönskade effekter som resultat. En del av pengarna gick till personer som inte ens ägde ett enda träd. Men ännu mer skada uppstod på grund av att bönderna ”tvingade” deras träd att producera mer frukt än vad som var naturligt. De forcerade citronträden att odla ”Verdello”, mindre gröna sommarcitroner med en högre syrlighet, genom att använda kemiska gödningsmedel. Eftersom sommaren inte är rätt tid att plocka solmogna gula frukter och eftersom det är ont om citroner under dessa månader, så fick Verdelli ett högt pris. De började sedan använda alltmer kemiska gödningsmedel för att tvinga träden att producera ännu mer över hela året.

 

När Don Pepe pratar om att citroner hamnar under stress genom onaturliga odlingstekniker, gestikulerar han på ett sätt som gör att du tror att han pratar om en annan människa; Han viftar med händerna och suckar högt när han berättar om pressen citronerna är under och hur, till slut, detta förstör träden utan någon möjlighet till återhämtning. Han berättar att träden gav frukt, men att de led och fick sjukdomar som Moseco, en typ av cancer som drabbar citronträd och som tillslut dödar dem.

 

Efter det kemiska gödslet kom också bekämpningsmedlen. Don Pepe lade märke till att när dessa tillämpades, var de urskillningslösa, och tog inte bara bort ohyra men tog död på allt. Pepe sa ”Detta var ett misstag”.

 

Don Pepe experimenterade med dessa nya tekniker men insåg att de hade gjort honom besviken och skadat hans träd. Han var en av de första i Capo d ´Orlando som officiellt sett började odla ekologiskt, och han såg till att certifiera odlingarna ekologiskt för att se till att inga av hans träd fick lida mer.

 

När Pepe var ung, fick han en smart idé att bygga en produktionsanläggning som tog tillvara på de citroner som han och hans pappa inte kunde sälja på marknaden.  Han visste att de ”fulare” och fläckiga frukterna skulle vara utmärkta för att göra juice med. Trots allt så smakar ju juice från ”ful” frukt lika gott som de vackrare citronerna. Så han försökte övertyga sin far att bygga en fabrik för detta. Hans far var inte lika säker men Giuseppes mamma hjälpte honom att övertyga. Don Pepes pappa gav efter och gick med på att köpa maskinerna som klämmer ut juicen från de soldränkta citronerna.

 

Idag driver Pepes son fabriken och hans sonson Giuseppe junior är ansvarig för att sälja och marknadsföra Femminellojuicen runtom i världen. Lemony använder inte endast Ingrillis citronjuice för att den är ekologisk utan också därför att efter att ha testat många citroner, så var Giuseppes citroner de godaste som gick att finna. Liksom med Siciliens andra kända exportvaror så kompromissar inte Ingrilli. Kvaliteten och och smaken på juicen är den bästa i världen, men olikt andra historiska sicilianska exporter, så är deras ”Cosa nostra” (deras sak), endast delikata ekologiska citroner.